Kako su mozaici Antoni Gaudija postali njegov zaštitni znak?

Mozaik predstavlja posebnu vrstu umetničke tehnike, kojom se umetnička dela izrađuju od parčića kamena ili drugih materijala. Mozaici se često koriste u dekorativnoj umetnosti, posebno u enterijerima, a većina njih napravljena je od malih, ravnih, četvrtastih parčadi kamena. 

Mozaici imaju izuzetno dugu istoriju (potiču još iz Mesopotamije, trećeg milenijuma pre nove ere), a umeli su da budu metod izrade najvećih umetničkih dela! Antoni Gaudi, zaslužan za izgled Barselone kakvom je danas znamo, jedan je od najpoznatijih arhitekti modernog doba, a upravo su mozaici bili njegov zaštitni znak!

Nas su oduvek fascinirala neverovatna mozaična Gaudijeva dela, pa smo krenuli u dublje istraživanje toga kako su Gudijevi mozaici postali njegov zaštitni znak. Više o tome saznajte u nastavku teksta.

Mozaici koje morate videti: park Guelj u Barseloni (Park Güell)

Glavni razlog popularnosti koji uživa park Guelj u katalonskoj prestonici je to što je, prosto rečeno – prelep! Oni koji su ga posetili tvrde da ne postoji slično mesto nigde na svetu, a toliko je fotogenično da retko ko odoleva da u njemu napravi barem nekoliko fotografija. 

Planiranje i dizajn parka vođeno je upravo od strane čuvenog Antoni Gaudija. Prelepa arhitektura i ambijent u Guelju, uz jedinstveno kulturno nasleđe i neverovatni pogled na Bardelonu, čine park Guelj sasvim posebnim!

To, ipak, nije kraj – mozaici su ti koji privlače ogroman broj turista da fotografišu Guelj iz svih uglova.

Oni su deo su skoro svakog arhitektonskog dela i detalja u ovom parku. Park čini oko 3km puta i šetališta, stepeništa, trgića, terase i dve kapije. Skoro svaki kutak i ugao Guelja ukrašen je mozaicima.

Kao glavni materijal za izradu fascinantnih mozaika, Gaudi je koristio keramičke pločice ali i staklo, kao i druge materijale. Trenkadis je naziv za tehniku slaganja mozaika od parčića keramičkih pločica i stakla, a jedna je od glavnih odlika stila nezaboravnog Gaudija.

park guelj barselonaNa samom ulazu u park Guelj nalazi se poznata skulptura zmaja-guštera, ukrašena mozaicima od glave do repa, naravno. Bajkovite kućice u parku čiji su krovovi i detalji takođe dekoraisani mozaikom, kao i ostale figure i ukrasi, park Guelj čine mozaičarskim remek-delom koji morate upoznati!

Park Guelj u Barseloni poznat je po mozaicima, ali i oblicima i motivima koji imitiraju prirodu, talasastim linijama i lukovima. Mnogi detalji u parku Guelj asociraju na aždaju, a to je jedan od omiljenih motiva Antoni Gaudija! Sveti Đorđe je, inače, zaštitnik Katalonije, pa motiv aždaje u mozaicima i drugim tehnikama kojima se Gaudi koristio ima duboku simboliku. 

Kasa Batljo (Casa Batllo) – mozaici su njena fasada

Kasa Batljo je još jedna od najposećenijih i najfotogeničnijih mesta, projektovanih od strane Antoni Gaudija, u Barseloni. Pre jednog veka, Gaudi je izvršio obnovu ove zgrade za porodicu Batljo, po kojoj i danas nosi naziv. 

Cela fasada, ukoliko se izuzmu okviri terasa i prozori, dekorisana je mozaikom. Mozaici fasade predstavljaju svojevrsno umetničko remek-delo, a inspirisano je mitologijom, futurizmom i arheologijom.

Ko bi rekao da “obična” fasada može biti tako znamenita?

Već iz daljine, sa ulice, vide se obrisi šara fascinante fasade Kasa Batlje, a kako joj se sve više približava, njeni detalji postaju sve vidljiviji, a ona sve fascinantnija! Trenkadis je i ovde vrsta mozaika i tehnika izrade mozaika koju je Gaudi koristio. 

Trenkadisu, kao stilu i tehnici, Gaudi nije dao poseban stilski pečat samo impozantnom lepotom dela, već i načinom na koji je nabavljao materijal koji je potom koristio za mozaike. Naime, on se, između ostalog, koristio otpadom iz fabrika keramike u Španiji, te od onog što se smatralo neupotrebljivim, kreirao neke od najlepših artefakata. 

Sagrada Familia 

Ako vas je iznenadila Sagrada Familia u tekstu o mozaicima, potpuno nam je jasno i zašto.

Ona je pravi arhitektonski dragulj koji zaslužuje poseban tekst, a poznata je po mnogo čemu, ali najmanje po mozaicima na njoj. Sagrada Familia je maestralna crkva u Barseloni, simbol ovog grada i takođe delo neverovatnog Antoni Gaudija

No, pređimo odmah na deo o mozaicima.

U crkvi postoji nekoliko mozaika, kako u njenoj unutrašnjosti, tako i na spoljašnjosti. Mada se najviše ističu oni koj se nalaze na kulama. Za njih nije korišćena keramika, već polihromno staklo iz Venecije

Neki mozaici sa Sagrada Familie potiču iz vremena Gaudija, a neki posle njega. Naime, Sagrada Familia je i dalje u izgradnji, ostala je nedovršena posle Gaudija. Iako sam Gaudi neke od ovih mozaika nije izrađivao, arhitekte koji su posle njega došli na ovaj projekat sve vreme su imali jednu misao u glavi “Šta bi Gaudi uradio?”, pa svaki, i novi, detalj na ovoj crkvi zapravo predstavlja omaž čuvenom Gaudiju.

Tu su i Casa Milo, kao i druge kuće, znameniti objekti i fasade Barselone. Na mnogima od njih videćete Gaudijev zaštitni znak –  unikatne mozaike koji oduzimaju dah svojom lepotom. Barselonu inače zovu gradom najlepših fasada na svetu, a mnogi je smatraju i najlepšim gradom na svetu generalno, a najlepši mozaici na svetu definitivno doprinose tome. Ukoliko je budete obilazili, javite nam utiske o Gaudijevim mozaicima! Bah je tu da za vas izradi mozaik po želji – dovoljno je da nas kontaktirate!