Zaglavili ste na projektu? Evo kako da nastavite dalje

Umetnička blokada je noćna mora svakog kreativca, ali najčešće se prevazilazi vrlo lako! Pripremili smo vam nekoliko saveta za povratak inspiracije i samopouzdanja, da završite vaš projekat na pravi način.

Postoje umetnički projekti na kojima ste proveli više vremena nego što je potrebno i nemate lepu uspomenu na njih – rad na silu dok niste bili u elementu vas je iscrpeo, i pomislili ste da najradije više nikad ne biste uhvatili opremu u ruke!

Međutim, ova raspoloženja su potpuno prolazna, i javljaju se tokom kreativnih blokada. Njih ne možete uvek sprečiti, ali ih se možete rešiti brzo i lako. Kako ih prebroditi i nastaviti sa stvaranjem bez muke – saznajte u tekstu koji sledi!

Odložite ga na neko vreme i radite nešto drugo

Ne kada ne vredi frustrirati se i upinjati se oko projekta gde je zapelo. Dozvolite sebi mali odmor i pauzu od rada i na neko vreme ga „zaboravite”, da bi mu se kasnije vratili sveži i sa novim nadahnućem.

slikanje na platnuMožete potpuno pauzirati s radom, ili napraviti presek uz novi, manji projekat; na primer, ako je u pitanju pravljenje nakita, odložite grandioznu ogrlicu čija je izrada u toku a ne znate kako da je nastavite, i napravite neku malu i jednostavnu narukvicu. Možda će vam to vratiti raspoloženje ili doneti sasvim nove ideje.

Potražite inspiraciju oko sebe

Nekada se dešava da usred rada malo zastanete, pogledate svoj rad i shvatite da nešto nedostaje, a ne možete da smislite šta bi to moglo biti, i ne znate kako da nastavite dalje.

U toj situaciji možete malo promeniti sredinu: ako radite na pejzažima, provedite malo više vremena na otvorenom, u prirodi. Odložite telefone i opustite se, razgledajući motive oko vas.

Naročito presijavanje koje primetite na grudima neke ptice, ili žbun zatečen u smeni godišnjih doba sa lišćem svih boja – dopustite da vas ponovo iznenade i inspirišu. Skicirajte detalje na licu mesta i probajte da ih naslikate dok vas još drže utisci.

Podsetite se originalne ideje

Kada se u radu zanesete i dopustite da vas svaka ideja odvede na svoju stranu, možete da završite u ćorsokaku.

Probajte da se pridržavate osnovnog koncepta koji ste od početka imali na umu, i realizacija će biti mnogo lakša, kada znate koji sve elementi ulaze u izradu. Na kraju ćete lako dodati nove motive, a možete i zapisati u svoj notes osnovne beleške o njima, i od tih ideja stvoriti sasvim nova dela.

Nekada važi pravilo da je manje – više.

Neka vam muzika vrati tempo

Ukoliko već ne slušate muziku u toku rada, vreme je da napravite svoju plejlistu!

Uz odabrane pesme i kompozicije poređane u onom pravom redosledu, rad će se odvijati tečnije, a tempo muzike prenećete na svoje poteze. Rad u tišini nije zanimljiv svakome, tako da probajte da ga oživite na ovaj način.

Neka to budu dinamične, snažne pesme koje bude emocije u vama, ili neobične i kreativne kompozicije koje do sada niste slušali. Na primer, „Karneval životinja” čuvenog kompozitora po imenu Camille Saint Saens – od kojih je najpoznatiji deo Akvarijum naročito mističan i budi maštu.

Potražite drugo mišljenje

Ponekad rešenje stoji nadohvat ruke, ali vam uporno izmiče jer provodite previše vremena u radu. Kako biste sagledali stvari iz drugog ugla i pokrenuli se, pitajte za mišljenje nekoga drugog.

Često će predlozi nekoga potpuno neupućenog dati sasvim nove ideje i mogućnosti za rad, a u razgovoru ćete se možda i sami setiti kako biste mogli da nastavite sa radom.

Kreativna blokada dešava se svima, ali je svi mogu i rešiti! Najbitnije je da dopustite sebi da uživate u radu, i sve će ponovo teći glatko kao što je i počelo.

Ako vam konkretan projekat ne ide od ruke, nemojte odustajati od svega – u našoj ponudi postoji pregršt kurseva i radionica gde se možete posvetiti nečemu što vam bolje ide, ili kroz učenje i zabavu shvatiti gde je zapelo.