Poznate ličnosti koje se bave slikanjem
/
/
Poznate ličnosti koje se bave slikanjem

Poznate ličnosti koje se bave slikanjem

Umetnicima je svojstveno to da kroz svoja dela izražavaju osećanja i raspoloženja, a najlepša osobina umetnosti je to što ne postavlja granice u slobodi izražavanja i kreativnom stvaralaštvu. Umetnost je jedna od retkih okupacija kojom se ljudi bave iz čiste ljubavi i želje, bilo da to rade profesionalno ili iz hobija, a gledajući sa strane, sve to deluje kao da imaju neki sopstveni svet koji ne sadrži nikakva pravila i ograničenja.

Ovo posebno važi za slikanje koje je kroz dela čuvenih svetskih slikara postalo sinonim za uzvišenu umetnost, a dobra vest je da ona može da se iskusi i kroz hobi. Međutim, šta se dešava kada se dva umetnička sveta spoje? Kada glumica prestaje da bude samo model i premešta se sa druge strane slikarskog platna, a muzičar odlaže svoju gitaru i uzima u ruke četkice i paletu? U nastavku teksta donosimo poznata svetska imena iz različitih profesija kojima nije bila potrebna škola slikanja i crtanja da bi svoj talenat ispoljili i na slikarskom platnu.

Bob Dilan – Rok zvezda koja se ostvarila kao slikar

Za brojne poznate ličnosti važi da imaju skrivene nadarenosti koje ih čine multitalentovanim, ali ovo ne važi za Bob Dilana. Zapravo, svi njegovi talenti su savršeno došli do izražaja tokom pola veka njegovog postojanja na svetskoj seni. Znamo kao ga muzičara, kompozitora, pesnika, dobitnika Nobelove nagrade za književnost (2016) ali i kao talentovanog slikara koji je omogućio svetu da ga upozna i kroz ovaj vid umetnosti.

Londonske galerije su nekoliko puta, počevši od 2013. godine izlagale Dilanova dela. “Bob Dylan: Face Value” je prva izložba Dilanovih portreta organizovana u britanskoj Nacionalnoj galeriji portreta. Ovo je bio prvi put da Dilan izlaže u nekom britanskom muzeju, a Nacionalna galerija portreta je po prvi put objavila radove na kojima se ne nalaze osobe iz britanskog javnog života, već kombinacija stvarnih i fiktivnih ličnosti koje su proizvod autorove mašte i sećanja.

Kritičari su Dilana ocenili kao odličnog posmatrača, s obzirom na to da se na njegovim slikama vidi zanimljiva američka svakodnevnica: dragstori, oronule raskrsnice, mesta na kraju grada i putokaze. Konstantno se vodi polemika o tome da li Bob Dilan uopšte može da se nazove likovnim umetnikom koji zaista poznaje likovne elemente, ili je slikanje samo njegov hobi kojim se bavi kada nije na sceni. Ipak, nije jasno zašto bi mu se osporavalo i ovo umeće, samo zato što je već ostvaren kao jedna od najvećih svetskih rok zvezda.

Bob Dilan se slikarstvom bavi još od šezdesetih godina, a njegovi radovi su prvi put izloženi tek pre šest godina. To svakako ne umanjuje činjenicu da je reč o multitalentovanoj, kultnoj ličnosti druge polovine dvadesetog veka.

Set za crtanje i slikanjeDžim Keri – Slikanje kao uteha

Džim Keri je više od komičara. Osim što savršeno vlada situacijom pred kamerama, odlično se snalazi i ispred slikarskog platna sa četkicom u ruci. Iako je gluma njegovo osnovno usmerenje, ovaj umetnik se slikanjem i crtanjem bavi još od detinjstva, a javnosti su odavno poznate njegovi radovi koji predstavljaju karikature poznatih ličnosti, najčešće političara.  

Njegova ljubav prema slikanju je tema kratkog dokumentarca pod nazivom “Jim Carrey: I Needed color”. Ovaj šestominutni film nas uvodi u Kerijevu umetničku radionicu gde ga publika zatiče kako slika. Tokom trajanja filma Keri objašnjava kako je počeo da slika i zašto su u njegovom životu zafalile boje. “Ne znam čemu me uči slikanje, ali znam da me oslobađa”, rekao je slavni glumac.

Novu stranu svoje umetničke ličnosti je otkrio pokušavajući da se oporavi od gubitka bitne osobe u njegovom životu, a onda je kroz utehu zbog gubitka nastala magija koja je zanimljivo prikazana i objašnjena u pomenutom dokumentarcu.

Roni Vud – Karikature slavnih ličnosti

Još jedna muzička zvezda koja se bavi slikarstvom i crtanjem karikatura je upravo čuveni gitarista Roling Stounsa. Radovi Ronija Vuda su više puta ispunjavali galerije širom Amerike, a jedna od poznatih izložbi je “Faces, Time and Places”, otvorena 2012. godine u Brock Street galeriji u Njujorku. Osim što je izložio svoja dela, muzičar je ovom prilikom najavio i novo ponovno okupljanje benda.

Na svojim radovima je na karakterističan način prikazao članove svog benda kao i mnoge druge slavne ličnosti poput Muhameda Alija i Al Paćina. Muzičar je istom prilikom izjavio da je slikanje njegova ljubav još od najranijeg detinjstva, kada je, sa samo tri godine otkrio da mu boje i platno pomažu da prikaže svet svojih misli i ideja.

Džoni Dep – Svestrani umetnik

Dzoni Dep je jedan od najsvestranijih ličnosti svoje generacije, a odavno je poznato da je najpopularniji glumac današnjice postao sasvim slučajno, pokušavajući da dođe do izražaja na nekim drugim poljima. Iako nije stekao planetarnu slavu sa svojim muzičkim bendom The Kids, i danas je privržen muzici, ali i slikarstvu.

Manje je poznato da slavni glumac uživa u slikanju portreta, a tvrdio je da su oči i crte lica najizazovnije za slikanje, jer uvek kriju neku emociju koja treba da se otkrije i prenese na platno. Naslikao je portrete mnogih poznatih ličnosti kao što su Bob Dilan, Kit Ričards, Peti Smit i mnogi drugi. Jednom je čak naslikao i čizmu, koju je uporedio sa bivšom devojkom aludirajući na to da su obe bile uz njega i prošle sa njim razne nedaće.

Velika glumačka i muzička imena svetske scene uživaju u slikarstvu, a neki od njih to čine čitavog života. Njihove izložbe i radovi dokazuju da se radi o velikim talentima, iako su kao likovni umetnici ostali u senci svog glavnog opredeljanja i slave koju su stekli kao glumci i muzičari. Pored navedenih zvezda, slikarstvom se bave i Silvester Stalone, Lusi Lu, a nekada je to činio i Majkl Džekson, kao i Dženis Džoplin. Izvori bliski krugovima u kojima se kretala Merilin Monro tvrde da je i ona naslikala nekoliko slika, od kojih je jednu kao rođendanski poklon primio Džon Kenedi.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.