Slikanje na svili – Sve što treba da znate o ovoj tehnici
/
/
Slikanje na svili – Sve što treba da znate o ovoj tehnici

Slikanje na svili – Sve što treba da znate o ovoj tehnici

Ljubitelji slikanja često traže način da nadmaše sami sebe i nađu inspiraciju na neobičnim mestima. Zaljubljenici u boje i lepe materijale bi definitivno trebalo da se okušaju u veoma zanimljivom vidu umetnosti i isprobaju – slikanje na svili.

Osim što ćete naučiti nešto novo i usavršiti svoje slikarske veštine, možete napraviti i zanimljive komade odeće ili dekoraciju. U nastavku teksta saznajte šta je zapravo oslikavanje svile, šta vam je potrebno da bi se time bavili i kojim tehnikama se možete koristiti.

Proces slikanja na svil.,

Kada je nastalo slikanje na svili?

Oslikavanje svile je započeto je veoma davno, čak pet stotina godina pre nove ere. Kolevka ove umetničke tehnike je Kina, gde je ovaj vid slikanja nazivan po zemlji porekla – kinesko slikarstvo ili domaće slikarstvo.

Glavni motivi u Kini su bili pejzaži, a to kog je kvaliteta bila svila za slikanje određivalo je i kvalitet crteža. Ovaj zanat se potom širio dalje po svetu, a danas se smatra veoma popularnim i atraktivnim vidom umetnosti.

Zainteresovanost za slikanje na svili sve više raste, čemu doprinosi i razvoj društvenih mreža i umetnici koji na njima kače svoje radove. Ovaj vid umetnosti ima sve više pristalica u Srbiji.

Slikanje na svili – tehnike i šabloni

Oslikavanje svile zahteva brzinu i spretnost, jer se boja na njoj jako brzo suši. Svilu ne možete u potpunosti kontrolisati, a ako reagujete prekasno ne možete joj ništa, tako da su vežba i strpljenje ovde od presudnog značaja. Ukoliko se odlučite za slikanje na svili tehnike koje ćete pritom koristiti su od velikog značaja. Ima ih više, a neke od njih su:

  • Akvarel tehnika
  • Batik tehnika
  • Upotreba gute
  • Upotreba šablona
  • Dekupaž na svili

Akvarel tehnika

Akvarel tehnika predstavlja oslikavanje svile metodom razlivanja boja. Ovo je naprednija tehnika, jer je boje koje razlivate nemoguće kontrolisati, pa će vam biti potrebno određeno vreme da je savladate. Ukoliko se odlučite za ovu tehniku jedno je sigurno – svaki rad će biti originalan jer je nemoguće dobiti dva istovetna motiva ovom tehnikom.

Batik tehnika

Jedna najstarijih od tehnika za oslikavanje svile jeste Batik tehnika. Ona svoje korene vuče iz drevne Indonezije, i zahteva određeno vreme i strpljenje u radu. Ovde vam je pored boja za oslikavanje svile potreban i vosak, a najbolji izbor je kombinacija pčelinjeg i parafinskog voska.

Ukoliko vosak samo kaplje znači da nije dovoljno topao i spreman za korišćenje, možete ga nanositi tek kada neprekidno curi kroz tjanting. Nakon nanošenja voska na svilu nanose se boje, a za ovu tehniku je specifično da se počinje od svetlijih boja i ide ka tamnijim. Kada se boja osuši, vosak možete skinuti samo novinama.

Upotreba gute

Uz pomoć gute na jednostavan način možete da napravite konture na svili. Možete kreirati bilo koje elemente po svojoj želji tako što ćete crtati slobodnom rukom, a takođe možete iskoristiti crtež na papiru koji ćete postaviti ispod svile i crtati konturom.

Šabloni za slikanje na svili

Ukoliko ste ljubitelji pravnilnih oblika, odličan izbor za vas su šabloni za slikanje na svili. Plastični šabloni različitih geometrijskih i floralnih oblika, ili nekih trećih, potpuno drugačijih, će vam pomoći da uz manje truda oslikate željeni predmet, a rezultat će biti podjednako lep.

Materijal za slikanje na svili

Ukoliko ste odlučili da se upustite u ovaj vid umetnosti, kada su u pitanju materijal i svila za slikanje gde kupiti sve to je prvo pitanje koje se nameće. Materijal za oslikavanje svile je u početku bilo teško nabaviti, a danas je prilično dostupan u mnogim prodavnicama koje se bave nabavkom materijala za ovakve vidove hobija. Evo šta vam je sve potrebno od opreme:

Svila za slikanje

Kada je u pitanju svila za slikanje cena iste zavisi od vrste svile koju ćete izabrati za svoj rad. U zavisnosti od načina tkanja se razlikuje više vrsta svile, kao što su saten, muslin, šantung, ponge, i druge.

Ponge je najčešći izbor za oslikavanje svile zato što je najjeftinija, a i zbog toga što se na njoj najbolje razliva boja. Reč je o laganoj svili glatke površine, koja se izrađuje u nekoliko debiljina, odnosno težina.

Boje za slikanje na svili

U ove svrhe se koriste specijalne boje na vodenoj bazi. U zavisnosti od načina na koji se fiksiraju, možemo razlikovati dve vrste boje za slikanje na svili.

  • Boje koje se fiksiraju u posebnom aparatu
  • Boje koje se fiksiraju peglom

Ukoliko se slikanjem svile bavite u kućnim uslovima, verovatno ćete izabrati drugu kategoriju boja. Kao što smo napomenuli, boja se na svili veoma brzo razliva, u čemu i jeste posebna čar ove metode. Za oslikavanje svile koriste se i vosak, parafin ili guta, odnosno pomoćna sredstva koja se nanose na svilu i kontrolišu kretanje boje.

Ram i kukice

Kako biste postigli dobre rezultate prilikom oslikavanja svile, od velike je važnosti da ona prilikom oslikavanja bude čvrsto zategnuta. Ovo se postiže uz pomoć rama i kukica na koje se svila postavlja i zateže, tako da pritom ne dodiruje bilo koju površinu.

I ovo će vam biti potrebno za oslikavanje svile

Osim osnovnog materijala za oslikavanje svile, potrebne su vam još neke sitnice:

    • Četkice – poželjno u 3 veličine, za oslikavanje velikih površina, srednjih i detalja
    • So i alkohol – dodaci za postizanje zanimljivih efekata
    • Magični flomaster -neće ostati trajno na svili ali će poslužiti za iscrtavanje motiva i lakše prenošenje dizajna na svilu
    • Posude za mešanje boje
    • Pegla za fiksiranje svile
    • Makaze, lenjir

Šta sve možete oslikavati?

Kada je u pitanju slikanje na svili marame su najčešći izbor predmeta za oslikavanje. Takođe se oslikavaju kravate, zavese, jastučići i drugi odevni predmeti. Interesantna je činjenica da je u poslednje vreme sve veće interesovanje za slike na svili.

Ukoliko vas interesuje slikanje na svili kurs koji se bavi tehnikom oslikavanja tekstila se takođe bavi i ovim materijalom. Unapredite svoje umetničke veštine i bićete prezadovoljni rezultatima.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.