Ikonopis

slikanje ikone
cetkice za slikanje
ikonopis
polaznik slika ikonu

Ulepšajte dom ikonama – ikonopisanje kurs za početnike

Ikonopis je vekovima star zanat, koji je uprkos svojim strogim kanonima uvek privlačio i inspirisao brojne umetnike i amatere. U okviru BAH ikonopis radionice, polaznici imaju priliku da se upoznaju sa osnovama koje tehnika ikonopisanja pruža i njenom upotrebom, kao i da svoje znanje i veštine konstantno unapređuju kroz napredne nivoe. Kako biste temeljno savladali tehniku ikonopisa, svaki čas podrazumeva tri sata rada.

Kroz ikonopis za početnike i kvalitetno provedeno vreme u radionicama uz druženje u veseloj atmosferi, polaznici stiču teorijsko i praktično znanje, upoznaju celokupan proces oslikavanja ikona na raznim materijalima i podlogama, i stiču mogućnost da svoja dostignuća prezentuju u okviru stalne postavke radova polaznika Beo Art House radionica.

Zašto izabrati kurs ikonopisa u Beo Art House-u?

Ako vas zanima ikonopis za početnike, jer ste kreativni i želite da izrazite svoju duhovnost kroz umetnost, evo nekoliko razloga zašto treba da odaberete ikonopisanje baš u okviru našeg hobi centra Beo Art House:

 • Negujte svoju duhovnost ikonopisanjem, koje je osnov hrišćanske umetnosti i duhovnosti;
 • Ikonopisanje opušta.
 • Poznavanje tehnike ikonopisa može prerasti u dodatni izvor zarade, ako to zaista želite.
 • Probudićete svoju kreativnost, kao i dublje razumevanje i vrednovanje hrišćanskih običaja.
 • Umetnost ima različite oblike, a crtanje ikona možete savladati sa dovoljno strpljenja i želje!
 • Ljubazni Beo Art House edukatori će sa vama proći kroz sve korake učenja i kreativnosti.
 • Osnovni repromaterijal i oprema su uključeni u cenu.

Kome je kurs namenjen?

Kurs ikonopisanja je namenjen svim zainteresovanim osobama sa sklonošću ka likovnom izražavanju, koje imaju želju da duhovno i kreativno napreduju kroz ikonopisanje, bez obzira na njihovo prethodno iskustvo u bavljenju likovnim i primenjenim umetnostima.

Šta ćete naučiti?

Kurs se sastoji iz praktičnog i teorijskog dela. U teorijskom delu kursa naučićete nešto više o hrišćanskoj ikonografiji, značaju ikona, stilovima ikonografije, pripremanju podloge, preparaciji i impregnaciji daske, prenošenju crteža, izradi pozlate, podslikavanju i samom oslikavanju ikona, kao i o finalnom lakiranju i zaštiti gotove ikone.

U praktičnom delu radićemo sa pigmentima i jajčanim temperama, pozlatom, prenošenjem crteža i procesom oslikavanja. Kada se budete dovoljno uvežbali na lakšim podlogama, počećete sa radom na slikanju ikone na drvetu, koja nakon kursa ostaje u Vašem vlasništvu ili biva izložena u  okviru stalne postavke radova polaznika Beo Art House radionica.

Tradicija ikonopisanja

Ikonopis je posebna slikarska tehnika koja ima veliki značaj u okviru hrišćanske crkve. Koreni sežu od ranog hrišćanstva, ali se vremenom uobličavala sve dok nije dostigla svoj vrhunac u doba srednjovekovne Vizantije. Razlikujemo 2 vrste ikonopisa: ikonopisanje – slikanje ikona na drvetu; i freskopisanje – slikanje fresaka na zidu.

U pravoslavnoj crkvi je posebno rasprostranjen i razvijen kult ikone, iako se ikone ubrajaju u kult drugih religija, pravoslavlje je razvilo ikonopis sa najviše detalja. Što znači da su sva pravila i stilovi ikonopisa jedinstveni za pravoslavnu crkvu.

U pravoslavnoj crkvi osmišljeni su kanoni ikonopisanja koje poštuje svaki ikonopisac. Pravila nemaju zvaničnu podlogu, ali se nastavljaju kroz generacije – sa majstora na učenika. Osnovno nepisano pravilo je da se ikona slika na osnovu predloška starije ikone.

Materijal i oprema za ikonopis koji mi koristimo

U srednjem veku su se za oslikavanje ikona koristili prirodni pigmenti, najčešće mineralnog porekla. Pigment se ručno usitnjavao i uprašivao. Danas se većinom koristi sintetički pigment koji je prethodno fabrički pripremljen, a moguće je upotrebiti i prirodni pigment poput zemljanog okera i crne od vinove loze.

Osnovni materijal koji koristimo u okviru Beo Art House kursa ikonopisa je besplatan, a sastoji se od:

 • četkica;
 • veziva,
 • pigmenta i
 • šlag metala.

Za slikanje ikona primenjuje se jajčana tempera – slikarska boja gde je vezivo žumance kokošijeg jajeta. Slikanje bojama od žumanaca je tradicionalna praksa. Gotovo sve ikone slikane u srednjem veku oslikane su jajčanom temperom. Ona je vrlo dugotrajna i stabilna, što je ključno kod dobre očuvanosti ikona starih više od hiljadu godina.

Prijavi se za čas ikonopisa i napravi prvi korak ka savladavanju umetnosti ikonopisanja. Izrazi vizuelno svoju duhovnost i obraduj bližnje lepim poklonom.

Beo Art House vas očekuje – dobrodošli.

CENA
od 3500 RSD

Obezbeđen materijal

Polaznicima je obezbeđen sav neophodni osnovni materijal i pribor za rad. Termin održavanja časova je utorak od 18h. Jedan čas traje 3h.

Jelena Simic ikonopis

Jelena Simić
IKONOPIS

Završila sam Master akademske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Radila sam na konzervaciji i restauraciji mnogih dela, među kojima su i ikone „Bogorodica sa Hristom“ i „Sveti Georgije“ sa ikonostasa iz crkve Svetog Đorđa kod Savine isposnice u manastiru Studenica. Učestvovala sam na Dvanaestoj međunarodnoj konferenciji studija konzervacije i restauracije u Splitu 2015 godine sa radom „The Conservation and Restoration of the poster „Journée Serbe. 25 Juin 1916″.

Bah je moje mezimče, nastalo uz nesebičnu ljubav i podršku meni dragih ljudi, naročito supruga, koji lagano izrasta u sve ono o čemu sam oduvek maštala, a ponekad mi se čini da će i prevazići snove i očekivanja.

Paketi za polaznike

Izaberite paket po vašoj meri

Vrste paketa
Cena
Napomene
Individualni časovi
paket (4 časa)
12000 RSDZa termine individualnih časova dogovaramo se od slučaja do slučaja, prema raspoloživosti predavača i termina, kao i prema slobodnom vremenu polaznika.
Individualni čas pojedinačan čas3500 RSDZa termine individualnih časova dogovaramo se od slučaja do slučaja, prema raspoloživosti predavača i termina, kao i prema slobodnom vremenu polaznika.

Kontaktirajte nas

Prijavite se za radionicu crtanja i slikanja

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart