Ikonopis

slikanje ikone
polaznik slika ikonu

Ulepšajte dom ikonama – ikonopisanje kurs za početnike

Ikonopis je vekovima star zanat, koji je uprkos svojim strogim kanonima uvek privlačio i inspirisao brojne umetnike i amatere. U okviru BAH ikonopis radionice, polaznici imaju priliku da se upoznaju sa osnovama koje tehnika ikonopisanja pruža i njenom upotrebom, kao i da svoje znanje i veštine konstantno unapređuju kroz napredne nivoe. Kako biste temeljno savladali tehniku ikonopisa, svaki čas podrazumeva tri sata rada.

Kroz ikonopis za početnike i kvalitetno provedeno vreme u radionicama uz druženje u veseloj atmosferi, polaznici stiču teorijsko i praktično znanje, upoznaju celokupan proces oslikavanja ikona na raznim materijalima i podlogama, i stiču mogućnost da svoja dostignuća prezentuju u okviru stalne postavke radova polaznika Beo Art House radionica.

Zašto izabrati kurs ikonopisa u Beo Art House-u?

Ako vas zanima ikonopis za početnike, jer ste kreativni i želite da izrazite svoju duhovnost kroz umetnost, evo nekoliko razloga zašto treba da odaberete ikonopisanje baš u okviru našeg hobi centra Beo Art House:

 • Negujte svoju duhovnost ikonopisanjem, koje je osnov hrišćanske umetnosti i duhovnosti;
 • Ikonopisanje opušta.
 • Poznavanje tehnike ikonopisa može prerasti u dodatni izvor zarade, ako to zaista želite.
 • Probudićete svoju kreativnost, kao i dublje razumevanje i vrednovanje hrišćanskih običaja.
 • Umetnost ima različite oblike, a crtanje ikona možete savladati sa dovoljno strpljenja i želje!
 • Ljubazni Beo Art House edukatori će sa vama proći kroz sve korake učenja i kreativnosti.
 • Osnovni repromaterijal i oprema su uključeni u cenu.

Kome je kurs namenjen?

Kurs ikonopisanja je namenjen svim zainteresovanim osobama sa sklonošću ka likovnom izražavanju, koje imaju želju da duhovno i kreativno napreduju kroz ikonopisanje, bez obzira na njihovo prethodno iskustvo u bavljenju likovnim i primenjenim umetnostima.

Šta ćete naučiti?

Kurs se sastoji iz praktičnog i teorijskog dela. U teorijskom delu kursa naučićete nešto više o hrišćanskoj ikonografiji, značaju ikona, stilovima ikonografije, pripremanju podloge, preparaciji i impregnaciji daske, prenošenju crteža, izradi pozlate, podslikavanju i samom oslikavanju ikona, kao i o finalnom lakiranju i zaštiti gotove ikone.

U praktičnom delu radićemo sa pigmentima i jajčanim temperama, pozlatom, prenošenjem crteža i procesom oslikavanja. Kada se budete dovoljno uvežbali na lakšim podlogama, počećete sa radom na slikanju ikone na drvetu, koja nakon kursa ostaje u Vašem vlasništvu ili biva izložena u  okviru stalne postavke radova polaznika Beo Art House radionica.

Tradicija ikonopisanja

Ikonopis je posebna slikarska tehnika koja ima veliki značaj u okviru hrišćanske crkve. Koreni sežu od ranog hrišćanstva, ali se vremenom uobličavala sve dok nije dostigla svoj vrhunac u doba srednjovekovne Vizantije. Razlikujemo 2 vrste ikonopisa: ikonopisanje – slikanje ikona na drvetu; i freskopisanje – slikanje fresaka na zidu.

U pravoslavnoj crkvi je posebno rasprostranjen i razvijen kult ikone, iako se ikone ubrajaju u kult drugih religija, pravoslavlje je razvilo ikonopis sa najviše detalja. Što znači da su sva pravila i stilovi ikonopisa jedinstveni za pravoslavnu crkvu.

U pravoslavnoj crkvi osmišljeni su kanoni ikonopisanja koje poštuje svaki ikonopisac. Pravila nemaju zvaničnu podlogu, ali se nastavljaju kroz generacije – sa majstora na učenika. Osnovno nepisano pravilo je da se ikona slika na osnovu predloška starije ikone.

Materijal i oprema za ikonopis koji mi koristimo

U srednjem veku su se za oslikavanje ikona koristili prirodni pigmenti, najčešće mineralnog porekla. Pigment se ručno usitnjavao i uprašivao. Danas se većinom koristi sintetički pigment koji je prethodno fabrički pripremljen, a moguće je upotrebiti i prirodni pigment poput zemljanog okera i crne od vinove loze.

Osnovni materijal koji koristimo u okviru Beo Art House kursa ikonopisa je besplatan, a sastoji se od:

 • četkica;
 • veziva,
 • pigmenta i
 • šlag metala.

U sklopu cene ne spada daska za ikonu!

Za slikanje ikona primenjuje se jajčana tempera – slikarska boja gde je vezivo žumance kokošijeg jajeta. Slikanje bojama od žumanaca je tradicionalna praksa. Gotovo sve ikone slikane u srednjem veku oslikane su jajčanom temperom. Ona je vrlo dugotrajna i stabilna, što je ključno kod dobre očuvanosti ikona starih više od hiljadu godina.

Prijavi se za čas ikonopisa i napravi prvi korak ka savladavanju umetnosti ikonopisanja. Izrazi vizuelno svoju duhovnost i obraduj bližnje lepim poklonom.

Beo Art House vas očekuje – dobrodošli.

CENA
od 3500 RSD

Obezbeđen materijal

Polaznicima je obezbeđen sav neophodni osnovni materijal i pribor za rad.

U sklopu cene ne spada daska za ikonu!

Termini održavanja časova su: utorak, sreda i četvrtak (od 18 do 21h) i subota (od 16 do 19h).

Jedan termin traje 3h.

Tijana Dobrić Gaćić
IKONOPIS

Idejni tvorac BAH hobi centra i predavač. Grafički dizajner sam po struci i trenutno sam na Fakultetu savremenih umetnosti – smer slikarstvo i hitro ciljam ka ostvarenju svojih želja i snova. Kroz višegodišnji rad sa decom i odraslima otkrila sam i razvila veliku ljubav prema ovome što radim, što pored same ljubavi prema slikarstvu i umetnosti predstavlja, za mene, idealnu kombinaciju posla, hobija i poziva.

Bah je moje mezimče, nastalo uz nesebičnu ljubav i podršku meni dragih ljudi, naročito supruga, koji lagano izrasta u sve ono o čemu sam oduvek maštala, a ponekad mi se čini da će i prevazići snove i očekivanja.

Paketi za polaznike

Izaberite paket po vašoj meri

Vrste paketa
Cena RSD
Napomene
Paket (4 termina)9500Paket važi 4 nedelje od prvog uplaćenog termina.
Seniori8500
Pojedinačan termin3500
Individualni časovi
paket (4 termina)
Na upitZa termine individualnih časova dogovaramo se od slučaja do slučaja, prema raspoloživosti predavača i termina, kao i prema slobodnom vremenu polaznika.

Kontaktirajte nas

Prijavite se za radionicu crtanja i slikanja  Start typing and press Enter to search

  Shopping Cart

  Нема производа у корпи.