Ikonopis

Ulepšajte dom ikonama – ikonopisanje kurs za početnike

Ikonopis je vekovima star zanat, koji je uprkos svojim strogim kanonima uvek privlačio i inspirisao brojne umetnike i amatere. U okviru BAH ikonopis radionice, polaznici imaju priliku da se upoznaju sa osnovama koje tehnika ikonopisanja pruža i njenom upotrebom, kao i da svoje znanje i veštine konstantno unapređuju kroz napredne nivoe.

Kroz ikonopis za početnike i kvalitetno provedeno vreme u radionicama uz druženje u veseloj atmosferi, polaznici stiču teorijsko i praktično znanje, upoznaju celokupan proces oslikavanja ikona na raznim materijalima i podlogama, i stiču mogućnost da svoja dostignuća prezentuju u okviru stalne postavke radova polaznika Beo Art House radionica.

Zašto izabrati kurs ikonopisa u Beo Art House-u?

Ako vas zanima ikonopis za početnike, jer ste kreativni i želite da izrazite svoju duhovnost kroz umetnost, evo nekoliko razloga zašto treba da odaberete ikonopisanje baš u okviru našeg hobi centra Beo Art House:

 • Negujte svoju duhovnost ikonopisanjem, koje je osnov hrišćanske umetnosti i duhovnosti;
 • Ikonopisanje opušta.
 • Poznavanje tehnike ikonopisa može prerasti u dodatni izvor zarade, ako to zaista želite.
 • Probudićete svoju kreativnost, kao i dublje razumevanje i vrednovanje hrišćanskih običaja.
 • Umetnost ima različite oblike, a crtanje ikona možete savladati sa dovoljno strpljenja i želje!
 • Ljubazni Beo Art House edukatori će sa vama proći kroz sve korake učenja i kreativnosti.
 • Sav repromaterijal i oprema su uključeni u cenu.

Kome je kurs namenjen?

Kurs ikonopisanja je namenjen svim zainteresovanim osobama sa sklonošću ka likovnom izražavanju, koje imaju želju da duhovno i kreativno napreduju kroz ikonopisanje, bez obzira na njihovo prethodno iskustvo u bavljenju likovnim i primenjenim umetnostima.

Šta ćete naučiti?

Kurs se sastoji iz praktičnog i teorijskog dela. U teorijskom delu kursa naučićete nešto više o hrišćanskoj ikonografiji, značaju ikona, stilovima ikonografije, pripremanju podloge, preparaciji i impregnaciji daske, prenošenju crteža, izradi pozlate, podslikavanju i samom oslikavanju ikona, kao i o finalnom lakiranju i zaštiti gotove ikone.

U praktičnom delu radićemo sa pigmentima i jajčanim temperama, pozlatom, prenošenjem crteža i procesom oslikavanja. Kada se budete dovoljno uvežbali na lakšim podlogama, počećete sa radom na slikanju ikone na drvetu, koja nakon kursa ostaje u Vašem vlasništvu ili biva izložena u  okviru stalne postavke radova polaznika Beo Art House radionica.

Tradicija ikonopisanja

Ikonopis je posebna slikarska tehnika koja ima veliki značaj u okviru hrišćanske crkve. Koreni sežu od ranog hrišćanstva, ali se vremenom uobličavala sve dok nije dostigla svoj vrhunac u doba srednjovekovne Vizantije. Razlikujemo 2 vrste ikonopisa: ikonopisanje – slikanje ikona na drvetu; i freskopisanje – slikanje fresaka na zidu.

U pravoslavnoj crkvi je posebno rasprostranjen i razvijen kult ikone, iako se ikone ubrajaju u kult drugih religija, pravoslavlje je razvilo ikonopis sa najviše detalja. Što znači da su sva pravila i stilovi ikonopisa jedinstveni za pravoslavnu crkvu.

U pravoslavnoj crkvi osmišljeni su kanoni ikonopisanja koje poštuje svaki ikonopisac. Pravila nemaju zvaničnu podlogu, ali se nastavljaju kroz generacije – sa majstora na učenika. Osnovno nepisano pravilo je da se ikona slika na osnovu predloška starije ikone.

Materijal i oprema za ikonopis koji mi koristimo

U srednjem veku su se za oslikavanje ikona koristili prirodni pigmenti, najčešće mineralnog porekla. Pigment se ručno usitnjavao i uprašivao. Danas se većinom koristi sintetički pigment koji je prethodno fabrički pripremljen, a moguće je upotrebiti i prirodni pigment poput zemljanog okera i crne od vinove loze.

Sav materijal koji koristimo u okviru Beo Art House kursa ikonopisa je besplatan, a sastoji se od:

 • nosioca ikone – daske
 • gaze – koja služi kao armatura podloge
 • podloge od krede i tutkala
 • šelka – nanosi se na mestima pozlate kao izolacija
 • mikstiona – lepka za zlato
 • zlata
 • bojenog sloja
 • laka

Za slikanje ikona primenjuje se jajčana tempera – slikarska boja gde je vezivo žumance kokošijeg jajeta. Slikanje bojama od žumanaca je tradicionalna praksa. Gotovo sve ikone slikane u srednjem veku oslikane su jajčanom temperom. Ona je vrlo dugotrajna i stabilna, što je ključno kod dobre očuvanosti ikona starih više od hiljadu godina.

Prijavi se za čas ikonopisa i napravi prvi korak ka savladavanju umetnosti ikonopisanja. Izrazi vizuelno svoju duhovnost i obraduj bližnje lepim poklonom.

Beo Art House vas očekuje – dobrodošli.

PONUDA

Polaznicima je obezbeđen sav neophodni osnovni materijal i pribor za rad.
Termin održavanja časova je utorak od 18h.

Vrste paketa
Cena
Napomene
Paket (4 časa) 7500 RSD Paket važi u periodu od 4 nedelje od prvog uplaćenog časa, osim u slučaju unapred napravljenog dogovora.
Seniori 6500 RSD
+1 prijatelj 7000 RSD Ostvaruju popust i osoba koja je dovela prijatelja i prijatelj.
Pojedinačan čas 2500 RSD
Individualni časovi
paket (4 časa)
12000 RSD Za termine individualnih časova dogovaramo se od slučaja do slučaja, prema raspoloživosti predavača i termina, kao i prema slobodnom vremenu polaznika.
Individualni čas pojedinačan čas 3500 RSD Za termine individualnih časova dogovaramo se od slučaja do slučaja, prema raspoloživosti predavača i termina, kao i prema slobodnom vremenu polaznika.

Ivana Grubić / Mozaik i Ikonopis
Diplomirala sam na Fakultetu likovnih umetnosti (odsek slikarstvo) u Beogradu u klasi profesora Gordana Nikolića. Specijalističke studije sam završila na Accademi Callegari-Interior design-odsek-unutrašnja arhitektura (Milano-Beograd) u klasi prof. Valeria Romondia .Član sam ULUSA. Godne 2009. bila sam počastvovana nagradom za crtež ,,Nis Art fondation’’koju dodeljuje Philip Morris International.
Trenutno sam profesor na Academia dell luso u Beogradu za predmet Boja i Dizajnersko crtanje . Mozaik je moja strast, ono što pokreće moju inspiraciju i što me je navelo da otvorim ZaIva Mosaic studio u Beogradu, čiji sam ponosni vlasnik 🙂