KALIGRAFIJA
Kurs kaligrafije u Beogradu
Kurs kaligrafije u Beogradu

UPOZNAJTE MAGIČAN SVET KALIGRAFIJE

Kurs kaligrafije tj. krasnopisa je namenjen svima koji žele “da savladaju tehnike lepog pisanja a istovremeno nauče novu i zanimljivu veštinu. Jedan “čas” traje 3h, a celokupan kurs kaligrafije podrazumeva 3 dolaska što je više nego dovoljno da svake nedelje naučite mnoštvo novih stvari, uz utvrđivanje prethodno stečenih veština.

Kreativni kursevi u Beogradu upravo su postale bogatije za jedan kurs kaligrafije i tu će svi koje zanima kako naučiti kaligrafiju postati pravi majstori za jako kratko vreme.

Kaligrafija kurs je veoma interesantan spoj književnosti i likovne umetnosti, a Vi imate priliku da se uz druženje u veseloj atmosferi upoznate sa najpoznatijim tehnikama lepog pisanja.

Ciljna grupa ovog kursa su sve mlade i druge odrasle osobe zainteresovane za umetnost u formi hobija, razonode i opuštanja.

Takođe, jedan od glavnih ciljeva ovog, kao i svakog drugog kursa i radionice u Beo Art House-u, jeste da se u našim polaznicima razvije kreativnost, mašta i da se izgradi unikatan stil kod svakog polaznika ponaosob.

ZAŠTO BAŠ BEO ART HOUSE KURS KALIGRAFIJE?

Interesuje vas kaligrafija, a niste sigurni da li su kursevi za odrasle baš prava stvar za vas? Evo nekoliko razloga zašto je kurs kaligrafije Beograd idealan izbor:

  • Kaligrafija opušta.
  • Probudićete umetničku stranu koja se vešto krije u vama.
  • Zato što je kaligrafija široka paleta kreativnosti.
  • Kaligrafija će vas uvek podsticati da radite najbolje što možete.
  • Profesionalni Beo Art House edukatori će sa Vama proći kroz sve korake učenja i kreativnosti.
  • Poznavanje tehnika lepog pisanja može postati dodatni izvor zarade, ako to zaista želite.

Bez obzira na prethodno iskustvo u bavljenju likovnim i primenjenim umetnostima, škola kaligrafije je dostupna svim osobama koje imaju želju da duhovno i kreativno napreduju kroz ovu umetnost.

Imaćete prilike da se upoznate sa osnovama kaligrafije, prisustvujete časovima praktičnih vežbi pisanja slova i tekstova i na kraju ćete izraditi samostalno umetničko delo.

ISTORIJA KALIGRAFIJE

Ona vodi poreklo sa dalekog Istoka, a čuveni majstori kaligrafske veštine su Persijanci, islamski ali i zapadnjački kaligrafi.

Od samih početaka pismenosti kaligrafi su se trudili da slova ulepšaju i da ih učine primamljivijim za njihovu glavnu funkciju – prenošenje informacija.

Kod nas se koristi fonetsko pismo po principu – jedan glas, jedan slovni znak. Zastupljene su i ćirilica i latinica, a u našoj zemlji su za razvoj kaligrafije zaslužni ponajviše manastiri.

U manastirima su obrazovani monasi prepisivali stare rukopise i tako ih umnožavali, i to sve ćiriličnim pismom koje je za inspiraciju imalo grčki uncijal (iz perioda rimske imperije).

Moderna kaligrafija se definiše kao umetnost davanja forme slovnim znacima na virtuozan način i koristi se za kreiranje fontova, čestitki, pozivnica, diploma i dokumenata.

Kaligrafija slova se pišu na pergamentu, papirusu i papiru a za to se koriste različite vrste alata – od četke preko markera i pera (od trske, bambusa, ptičija) pa sve do flomastera posebno zarezanih za kaligrafsko pisanje.

KALIGRAFIJA – PRIBOR KOJI MI KORISTIMO

Sav materijal koji koristimo u okviru Beo Art House kursa kaligrafije je besplatan, a osnovni set za krasnopis sadrži:

  • Kaligrafsko pero (različitih širina u zavisnosti od veličine teksta, papira, itd.).
  • Olovka (obla ili zaoštrena).
  • Četkica.
  • Papir za kaligrafiju.

Ponekad se u dekorativne svrhe koristi i više zaoštrena olovka kao i čelična četkica. Papir visokog kvalliteta koji koristimo često koristi pergament ili velum.

Usmeravanje, topla reč i stručna pohvala za dobar rad nikada neće izostati, a ukoliko vam je potreban umetnički nastrojen prostor, baš tome je namenjena škola kaligrafije za odrasle u Beo Art House-u.

Svako od nas poseduje stil pisanja kojim se koristi tokom života, ali uz stalno vežbanje usavršićemo veštinu ruke i pamćenja. Prijavite se za čas kaligrafije i ko zna – možda baš vi postanete sledeća Silvana Ručnov (najbolji kaligraf u Srbiji).

Beo Art House Vas očekuje – dobrodošli.

PRIJAVI SE ZA KURS!

Informacije o kursu

Kurs se održava utorkom od 18:00-21:00h ili subotom od 16:00–19:00h.

Kurs Kaligrafije traje ukupno 6 časova (4 dolaska po 90 minuta).

Cena kursa Kaligrafija iznosi 4500 RSD.

Polaznicima je obezbeđen sav neophodni osnovni materijal i pribor za rad.