Duborez – neaktivno

/
/
Duborez – neaktivno
radionica duboreza cas
duborez
devojka radi duborez na kursu
rad duborez

Program radionice duboreza je koncipiran tako da je akcenat na praktičnom radu i izradi uzoraka od najjednostavnijih geometrijskih, postepeno do komplikovanijih crteža. Razlog za to je stara tehnika koja je na neki način zanemarena ali nedovoljno zastupljena i izučavana kod nas na svim školama i univerzitetima.

Što se tiče samog načina rada, sav potreban materijal je obezbeđen, a podrazumeva dleta, čekić, stege i drvene medijume određenih dimenzija, u zavisnosti od zadatka. Časovi su koncipirani tako da se prvo savladava plitki reljef, zatim napredniji ornamenti i reljefni naglašeniji oblici. Pre svega se osmišljava i izrađuje crtež. Zatim se crtež aplicira na drveni komad, te se uči način i postupnost usecanja, grubog i finog oslobađanja, vađenje viška materijala.

Uz sve te praktične radove i angažman, polaznici dobijaju osnovne usmene informacije o svakom segmentu a ima ih ukupno šest. A svaki segment podrazumeva jedan mesec, tj. četiri časa. Plan rada podrazumeva i praktičan zadatak za svaki segment, postupno od najjednostavnijih prema složenijim crtežima.

 1. Osnovne karakteristike i upoznavanje drveta kao materijala. Pravac obrade površina.
 2. Podela na meke i tvrde vrste drveta
 3. Vrste, oblici,nazivi i podela dleta. Pomoćni alati..
 4. Sušenje drveta i priprema za rad, kao i oštrenje dleta.
 5. Stilovi i crteži, i praktični primeri za to.
 6. Finalna obrada, i zaštitni premazi za drvo.

Način rada je prilagođen individualnim mogućnostima polaznika, bez insistiranja na brzini izrade, a praktikuje se rad u manjim grupama. Bilo kakvo predznanje nije neophodno.

Trajanje jednog časa je 2 sata.

Kontaktirajte nas

Prijavite se za radionicu crtanja i slikanja  CENA
  10 000 RSD

  Obezbeđen materijal

  Polaznicima je obezbeđen sav neophodni osnovni materijal i pribor za rad. Na mesečnu radionicu se dolazi 4 puta po 2h.

  Nina Nikolic kurs duboreza

  Nina Nikolić
  DUBOREZ

  Diplomirala na Višoj školi Likovnih i Primenjenih umetnosti 1999.god. u Beogradu na odseku dizajner grafike. Od 2003. godine se aktivnije bavi dizajnom lampi i nameštaja malih serija. Veliko iskustvo stiče u radionici svoga oca u Kragujevcu, od 1995.-2005. naročito na poslovima projektovanja i izrade  crkvenog mobilijara i komada u duborezu. Posle njegove smrti preuzima radionicu i nastavlja sa porodicnom tradicijom izrade crkvenog mobilijara u drvetu. Stalni član dizajn sekcije ULUPUDS-a (Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije u Beogradu) od 2008. godine. Učestvuje na mnogim izložbama kao što su Majska izložba ULUPUDSa od 2009, Međunarodni sajam nameštaja i unutrašnje dekoracije u Beogradu 2012. i 2013. godine, Belgrade design week (BDW) 2006, 2007. godine i 2009. godine, kao i na izložbama lampi i svetlosnih objekata u Zagrebu i Ljubljani.  Od 2010. godine pristupa članstvu Saveza pronalazača i autora tehničkih unapređenja grada Beograda na osnovu registrovanog malog patenta ”Torbica za ruku”. A krajem 2010. godine pokreće kreativnu radionicu primenjenog karaktera za decu i radionicu duboreza u okviru kancelarije za mlade opštine Palilula u Beogradu, koja traje do danas.  

  Start typing and press Enter to search

  Shopping Cart

  Nema proizvoda u korpi.