5 najboljih saveta za kaligrafiju
/
/
5 najboljih saveta za kaligrafiju

5 najboljih saveta za kaligrafiju

Kaligrafija je više od lepog pisanja – to je prava umetnost! Ovde se nalaze neki saveti za kaligrafiju za početnike i sve zainteresovane za ovaj divan, smirujući hobi.

Pisanje pisma kaligrafijaPočeci bavljenja kaligrafijom dolaze uz brojne pokušaje i greške, a dok inspiracija navire, može vam ponestati strpljenja za izvođenje onoga što ste imali na umu.

Oslobodite se frustracije i uživajte u kaligrafiji – pred vama su saveti za kaligrafiju koji će vas podsetiti kako se radi vešto, čisto i strpljivo, a saznaćete i kakav kaligrafija kurs iziskuje.

#1 Ne kupujte odmah najskuplji pribor

Dok učite i vežbate, u svojim kaligrafskim počecima, ne kupujte odmah najskuplji i najkvalitetniji pribor.

Kaligrafija za početnike obuhvata savladavanje osnovnih tehnika, i za to vam neće trebati vrhunski pribor, već jednostavni alati. Dobro ih upoznajte i istražite kako se šta koristi, kakva su mastila dobra za koje radove – kada je u pitanju kaligrafija najbolji saveti dolaze od iskusnih ljudi koji često na internet kače besplatne  tutorijale i blogove.

Što se tiče pribora, kaligrafija za početnike može obuhvatati jedno ili dva pera, držalje za njih i bočicu mastila po ćelji, a dovoljan je i običan papir za početak.

#2 Vežbanje, vežbanje i vežbanje!

Izdvojite posebne sveske i papire za vežbanje i vratite se u prvi razred osnovne škole – vežbaćete pisanje! Danas se nešto ređe piše pisanim slovima, pa će vam možda dobro doći malo podsećanja kako sve to izgleda.

Krenite od kosih i tankih crta, bez slova. Vežbanjem treba da postignete da su vam linije nagnute pod istim uglom, iste debljine i razmaka. I dalje važi staro pravilo: kosa tanka, uspravna debela.

Zatim možete krenuti sa individualnim slovima, spojevima sličnih slova, a onda i sa rečima. Za finale ostavite ispisivanje pangrama – rečenica u kojoj se bar jednom pojavljuju sva slova!

Vežbanje kaligrafijeEvo predloga za azbuku i abecedu:

  • Ljubazni fenjerdžija čađavog lica hoće da mi pokaže štos (poslato na konkurs u Politikin zabavnik 1984. godine);
  • Recite želju i biće – mađija džinovskog duha iz flaše počinje! (sastavio Rastko Ćirić);
  • The quick brown fox jumps over the lazy dog.

Kada savladate pisana slova, biće vam lakše da pređete na različite fontove i stilove.

#3 Pravite probne verzije pre rada

Pre nego što započnete sa radom, uzmite list papira za isprobavanje i „raspišite” svoja pera, naročito ako ih prvi put koristite. Ovako ćete ih razraditi i sprečiti da zapnu za papir ili puste neravnomernu količinu mastila u početku, ali i proveriti da li je pribor možda oštećen.

Istovremeno, stičete utisak i osećaj kako se sa kojim perom i mastilom radi, koji vam položaj ruke najviše leži i ima li komplikovanih delova koje prvo treba da isprobate. Opustite ruku i učinite potez tečnijim pre početka rada – čim zastanete, pravite tačkice mastila koje se rascvetavaju i ružno izgledaju.

Kao što kaže poslovica – tri puta meri, jednom seci!

#4 Redovno održavajte i čistite pribor

Moguće je da će vaša pera, kada ih tek kupite, na vrhu imati malu količinu masti, kako bi se sačuvala u transportnim i prodajnim uslovima. Pošto se ova masnoća ne meša sa mastilom i može da vam pokvari rad, prvo ih očistite. To ćete najbolje uraditi ako zabodete vrh u krompir, ostavite do 10 minuta, i onda dobro isperete vodom i osušite!

Kako se boja ne bi zapekla kada se osuši, najbolje bi bilo da operete svoja pera čim završite sa radom – neka vam ovo pređe u naviku.

Ovako ćete jednostavno oprati pera za kaligrafiju:

  • odvojite pero od držalje;
  • isperite ga mlakom vodom, trljajući prstima ili četkicom da se sva boja skine;
  • dobro osušite toalet – papirom i ostavite blizu izvora toplote (radijator) kako bi eventualno zaostala vlaga isparila;
  • za vreme rada, kraj sebe držite krpicu kojom ćete povremeno brisati naslage mastila koje se nakupe ako radite sa gušćim mastilima.

Kada ne radite, pera uvek treba da budu čista i suva kako ne bi zarđala!

Pribor za kaligrafijuDok radite, ne treba da suviše pritiskate vrh o papir – pero trpi izvesni pritisak, ali ako se vrhovi razdvoje više neće pisati tako dobro.

#5 Imajte strpljenja!

Kada je u pitanju kaligrafija za početnike, čest problem je manjak strpljenja. Treba da znate da nijedan umetnički rad, pa ni kaligrafija, ne može preko noći da izgleda kao da se tim hobijem bavite godinama. Biće potrebno barem nekoliko dana dok se vaša ruka navikne na pažljivo pisanje bez žurbe, jedino koje praktikujemo kada nam već telefonske beleške nisu na raspolaganju. Posle više nedelja, bićete očarani svojim napretkom!

Sem toga, džabe svi saveti za kaligrafiju ako nemate strpljenja: ovde je ključno uživati u samom procesu, a završen rad je nagrada.

Ako vas privlači kaligrafija kurs je odlična ideja – brzo ćete savladati rukovanje i tehnike, preskočiti najčešće početničke greške i ovladati veštinom umetničkog pisanja.

Probajte naš kurs kaligrafije i uz stručne savete i uputstva na licu mesta provedite svoje vreme kvalitetno i naučite nešto novo i drugačije! Osnovni materijal je obezbeđen, i nakon kursa bićete u stanju da samostalno izrađujete umetnička dela.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.