Virtuelne ture u muzejima koje možete pogledati dok traje karantin
/
/
Virtuelne ture u muzejima koje možete pogledati dok traje karantin

Virtuelne ture u muzejima koje možete pogledati dok traje karantin

Pandemija korona virusa nas je sve zatvorila u kuće, i kliknula pauzu na šetnje, druženja, ispajanje kafa ali i mnoge druge društvene aktivnosti u kojima smo uživali. Karantin nam je svima teško pao, pa su zaposleni u različitim sektorima počeli da osmišljavaju online aktivnosti koje će nam ga malo olakšati. Među njima su se našle i virtuelne ture po velikim svetskim muzejima. 

Osim svetskih, virtuelna vrata otvorili su i domaći muzeji, pa će se i oni naći na ovoj listi. Bilo da ste želeli da zavirite u neke od svetskih galerija, ili biste najradije pogledali neku domaću zbirku sada će svi biti na klik od vas. A evo i koji muzeji nude virtuelne ture dok traje karantin. 

Virtuelne ture u domaćim muzejima 

Našu listu ćemo podeliti na domaće i svetske muzeje, a započećemo sa onim koji nam se nalaze u komšiluku, ali možda do sada niste imali prilike da ih obiđete. Verujemo da će se nakon virtuelne ture mnogi zainteresovati, pa ćete jedva dočekati da se karantin završi kako biste uživali u delima koje su kroz slikanje i vajanje proizveli naši umetnici. 

Narodni muzej Beograd – srpska umetnička zbirka na klik od vas

Narodni muzej u Beogradu u poslednje vreme je privukao veliki broj posetilaca da vide njegovu brižno očuvanu zbirku umetnina iz različitih istorijskih perioda. Ipak, zbog novonastale situacije bio je primoran da zatvori svoja vrata za posetioce. 

Kako ne bismo ostali u potpunosti uskraćeni, muzej je obezbedio da se u okviru virtuelne ture obiđu izložba posvećene Ivanu Meštroviću, kao i skulpture iz zbirke Narodnog muzeja koje su krajem prošle godine privukle veliku pažnju. Posetioci će moći virtuelno da se dive skulpurama ovog velikog jugoslovenskog vajara. 

Galerija Matice srpske, Novi Sad – online uživanje u slikama  

Umesto predivne dvorane Galerije Matice srpske u Novom Sadu, moći ćete da prošetate kroz virtuelnu kolekciju slika koju ova galerija ima. U okviru kampanje “S vama kod kuće” galerija Matice srpske omogućila je svim ljubiteljima umetnosti da karantin prožmu kulturom i umetničkim stvaralaštvom.

Galerija Matice srpske predstavlja jedan od najstarijih nacionalnih umetničkih muzeja u našoj zemlji, a njena kolekcija broji preko 9.500 umentičkih dela, pa će virtuelnim posetiocima biti omogućeno da vide upravo neke od tih jedinstvenih primeraka umetnosti. 

Viminacijum -virtuelna šetnja kroz arheološki park 

Viminacijum je jedno od najcenjenijih arheoloških nalazišta na našim prostorima, nezaobilazan je na listi znamenitosti koje treba posetiti u našoj zemlji, te se uvek nađe na ruti kako turističkih tako i učeničkih ekskurzija kroz Srbiju. 

Sada će svi oni koji nisu imali priliku da posete ovaj arheološki park, to moći da urade online. Virtuelne ture kroz Viminacijum omogućiće posetiocima da iz svog doma pogledaju ostatke  praistoriskih kultura za koje se zna 2000 godina. Kroz virtuelnu turu će vas provesti arheolozi i vodiči koji će dodatno upotpuniti ugođaj. 

Virtuelne ture kroz svetske muzeje i galerije

Vreme je da zavirimo u svetsku umetničku riznicu i da vidimo koji su to gradovi i države otvorili svoje prestižne kulturne ustanove za virtuelne posetioce iz čitavog sveta. Virtuelna tura kroz neki od najpoznatijih muzeja može biti idealna prilika da evocirate uspomene ako ste već imali prilike da posetite neki od njih, ili da se inspirišete i dodate posetu nekom od ovih muzeja na svoju listu želja. 

Muzej Luvr, Pariz – deo svetske umetnosti nikad dostupniji 

Fotografija muzeja Luvr u Parizu

Luvr je sinonim za svetsku umetnost i jedan je od najvećih, najpoznatijih, a svakako i najposećenijih svetskih muzeja. Osim toga, ovo zdanje je jedno od najznačajnijih istorijskih spomenika u Parizu. 

Na oduševljenje mnogih koji su ga već posetili, ali i onih koji jedva čekaju trenutak kada će biti u prilici da to učine, muzej Luvr je otvorio svoje online kapije, i ponudio besplatne online obilaske nekih od njegovih najvažnijih eksponata. 

U ponudi će se naći jedinstveni drevni egipatski antikviteti, kao i čuvena Mikelanđelova dela. Klikom na određeni eksponat dobićete dodatne informacije o njegovoj istoriji, te će vaša virtuelna tura imati, pre svega, edukativni karakter.

Muzej Gugenhajm, Njujork – konceptualna umetnost na klik 

Jedinstvena zgrada muzeja Gugenhajm u Njujorku predstavlja impozantan objekat koji mami uzdahe svakoga ko je izbliza vidi. Ona predstvlja jedinstveno umetničko delo koje je projektovao Frenk Lojd Rajt. Ipak, i unutrašnjost muzeja će vas ostaviti bez daha, a u to ćete moći da se uverite iz vaše fotelje. 

Gugenhajm predstavlja svojevrsnu zbirku savremene i konceptualne umetnosti, a u okviru virtuelne ture imaćete priliku da vidite neke od jedinstvenih kolekcija i eksponata koje su svoje mesto pronašle u ovom muzeju, među kojima su radovi Mondriana, Pabla Pikasa i Kunsa.

Fotografija Gugenhajm muzeja u Njujorku

Vatikanski muzej – online mapa do renesansnog blaga

Vatikan je najmanja država na svetu koja ima najveći muzej na svetu. Zapravo, čitava država je jedan ogroman muzej, u kome se nalaze neke od najvrednijih umetničkih dela čovečanstva. Vatikanski muzej poseduje ogromnu kolekciju značajnih umetnina, prevashodno iz renesansnog perioda, koje su Pape prikupljale i čuvale tokom vekova. 

Deo ove nepregledne riznice biće otvoren i za online posetioce, a ono što se posebno izdvaja kao znamenitost koju možete da posetite u okviru virtuelne ture dok traje karantin je čuvena Mikelanđelova Sikstinska kapela

Britanski muzej, London – zavirite u englesku kulturnu riznicu 

Britanski muzej u Londonu ima zbirku koja broji više od osam miliona predmeta, a virtuelna tura će obuhvatiti jedan segment ove velike i veoma značajne zbirke. Muzej je udružio snage sa Google-om, te je tako omogućio virtuelne obilaske pomoću Google Street View tehnologije. Ovaj savršen spoj umetnosti i tehnologije rezultirao je mogućnošću da virtuelni posetioci uživaju u birtanskoj umetnosti dok traje period izolacije. 

Galerija Ufici, Firenca – jedna od najimpozantnijih italijanskih zbirki 

Galerija Ufici predstavlja jedan od umetničkih dragulja italijanskog grada Firence. Ova galerija sadrži umetničku zbirku jedne od najuticajnijih firentinskih porodica – porodice Mediči. Oni su bili bogati bankari koji suvekovima vladali ovim gradom. 

Zgradu galerije Ufici izgradio je 1560. godine Đorđo Vasari po nalogu Kosima Medičija, ovu zgradu ćete imati prilike da vidite i sami i to kroz virtuelnu turu ovim impozantnim zdanjem. 

Van Gogov muzej, Amsterdam – digitalni prikaz holandskog umetnika

Osim bogate kolekcije slika čuvenog Van Goga, ovaj muzej može da ponudi i raznovrsna dela francuskih impresionista, ali i neke od Pikasovih slika. Van Gogova kolekcija organizovana je u pet perioda na koje se deli njegovo stvaralaštvo: rad u Holandiji, Parizu, Arlu, Sen Remiju i Over sir Oazu.

Muzej Dalija, Figeras – španski doprinos virtuelnim obilascima 

Dalijev muzej smešten je u katalonskom gradu Figeras, i predstavlja odu ovom slavnom umetniku na kog je čitava Katalonija ponosna. U muzeju se nalaze mnogobrojni predmeti iz Dalijevog svakodnevnog života, ali i njegova umetnička dela. Takođe, u okviru ovog muzeja ovaj slavni umetnik je i sahranjen. 

Virtuelni obilazak ovog muzeja omogućava da vidite čitavu lokaciju, kao i nekoliko važnih eksponata izloženih u samom muzeju. 

NASA – od kompjutera pravo do zvezda 

Svemir je mnogim umetnicima i sanjarima predstavljao nepresušnu inspiraciju a sada je NASA omogućila besplatan virtuelni prozor u kosmos svima onima koji žele da vide delić nepreglednog univerzuma.

Naime, NASA je omogućila online obilaske istraživačkog centra Lengli u Virdžiniji, kao i istraživačkog centra Glen u Ohaju. Čak i popularni svemirski centar Hjuston ima aplikaciju koja pruža virtuelne ture, kao i audio i video snimke o  istraživanju svemira. 

Verujemo da će mnogi od vas poželeti da iskoriste vreme samoizlacije i posete sajtove ovih muzeja i galerija i sagledate svet umetnosti iz jedne potpuno nove vizure. Ostanite kod kuće i iskoristite maksimalno slobodno vreme.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.