Sve što treba da znate o kvilingu – istorija, nastanak, materijal, namena
/
/
Sve što treba da znate o kvilingu – istorija, nastanak, materijal, namena

Sve što treba da znate o kvilingu – istorija, nastanak, materijal, namena

Kviling je sigurno jedna od tehnika za koje na prvi pomen mislite da niste čuli, ali postoji velika verovatnoća da zapravo jeste. Sve to jer kviling tehnika ima jako neobično ime, a moguće je naći je i pod imenom filigranski papir za koji na drugoj strani sigurno veći broj ljudi može reći da mu je poznata.

Kviling tehnika je vrsta umetnosti koja uključuje korišćenje papirnih traka koje se rolaju, oblikuju i lepe zajedno kako bi se stvorio dekorativni dizajn. Ovom tehnikom može se napraviti kviling cvet ili kviling nakit, a za sve to je potreban poseban kviling alat koji je moguće kupiti po svim bolje opremljenim knjižarama i prodavnicama specijalizovanim za prodaju umetničkog alata.

kvilingKako je nastao kviling?

Sam nastanak ove zanimljive tehnike ukrašavanja se vezuje za renesansni period umetnosti, tačnije 14. vek, kada su Francuski i Italijanski monasi i monahinje uz pomoć kviling tehnike ukrašavali korice knjiga i religijskih predmeta. Papir koji su koristili je uglavnom poticao od isečenih ivica raznih knjiga koje su pripadale manastriskim bibliotekama. Ovaj papir su oni rolali i stvarali zanimljive kviling oblike.

Kviling tehnika je zatim nastavila da širi svoju popularnost, prvenstveno zbog toga što je predstavljala jako jednostavan način da se iskaže kreativnost i opusti u toku dana. Tokom 18. veka, kviling postaje jako popularan i širom Evrope kada domaćice počinju da se na taj način bave umetnošću. Tako su popunjavale svoje vreme jer im je uglavnom bio zabranjen rad i preterane aktivnosti van kuće. Kviling je bilo moguće zatim naći i u Americi, gde su ga kolonijalisti doneli i preneli na Severno Američki kontinent.

Ono što je tokom istorije zabeleženo je i to da kviling nikada nije bio nešto što je praktikovala radnička klasa, već umetnost koju su praktikovale žene iz visokog staleža. U samom početku su ukrašavale svoje šešire, haljine i torbice dok su kasnije dekorisale i veliki deo svojih velelpnih domova ovom tehnikom.

Mnogi muzeji danas imaju određeni broj sačuvanih radova koji potiču iz davne istorije. U okviru muzejske postavke mogu se naći razni delovi nameštaja, fioke i kutije koje su pripadnice “više” klase pravile i ukrašavale kvilingom.

Materijal i alat potreban za kviling

Kada se radi o kvilingu, sam početak zvuči jako komplikovano. Međutim, to i nije tako jer je prilično jednostavan iz razloga što je potrebno svega nekoliko osnovnih materijala i alata kako bi savladali osnovu. Kviling alat, papir i tuba lepka je tačnije sve što je potrebno da počnete sa istraživanjem ove drevne tehnike.

Uz pomoć ovog osnovnog alata, možete isprobati i savladati jednostavne oblike jako brzo. Ono što se redovno događa kod svakoga ko savlada osnove kvilinga, je to da uvek i brzo žele još. Za pravljenje nekih zahtevnijih oblika potreban je dodatni kviling alat kao i savlađivanje dodatne tehnike. Ukoliko želite da savladate osnove kvilinga, možete se prijaviti na kurs kviling tehnike koji se održava u prostorijama BeoArt House-a.

Kviling alat koji je potreban za savlađivanje ove tehnike je jako jednostavan, i kao što smo već pomenuli može se naći u svim bolje opremljenim knjižarama koje imaju specijalizovani deo za umetnost. Osnovni alat se sastoji od više različitih pojedinačnih alata koji služe za pravljenje rolnica od papira.

Pored ovog alata, kviling papir je najbitniji materijal čija se važnost često i podceni. Kvalitet papira ima ogroman uticaj na izgled velikog broja kviling projekata. Danas je moguće kupiti veliki broj različitih vrsta papira, različite boje, dužine, težine i završne obrade. Ono što je jako bitno napomenuti je i da sami možete napraviti svoj kviling papir tako što ćete iseći trake odgovarajućeg papira uz pomoć lenjira ili makaza.

U današnje vreme je moguće naći i veliki broj kalupa koji omogućavaju lakše kreiranje raznih kviling projekata. Oni su različitih oblika i veličina, čime se omogućava veća sloboda u radu sa papirom. Pored papira, nezamislivo je početi pravljenje bilo čega bez tube lepka koja takođe spada u grupu osnovnih alata.

Svi navedeni alati imaju veliki broj različitih oblika koji zavisi od proizvođača i prodavnice u kojoj se prodaje. Pored ovih alata, kako bi kviling sproveli na najefikasniji mogući način, potrebna su i dva jako jednostavna alata koje ima svaka kuća. U pitanju su makaze i pinceta koji omogućavaju lakše rukovanje sitnim delovima papira, kao i odstranjivanje viška.

kvilingKviling tehnika služi za pravljenje velikog broja zanimljivih oblika

Postoji gotovo neograničen broj mogućnosti za pravljenje različitih oblika kviling tehnikom. Jedino ograničenje koje možete stvori se nalazi u vašoj glavi. Pogledom na internet, možete primetiti da postoji ogroman broj zanimljivih ukrasa koje su ljud pravili i da ni jedan nije isti jer sve zavisi od mašte onoga koji pravi.

Pored ukrasa, uobičajeno je i pravljenje velikog broja nakita ovom tehnikom. Minđuše ili privezak za lančić u raznim bojama su omiljeni predmeti mnogih ljubitelja kviling tehnike. Kviling može biti jako zanimljiv način da se ukrasi čestitka, kutija poklona ili jednostavno kreativan način da ukrasite zid sobe. Neki od impresivnih dela su napravljena ovom tehnikom, a vi se možete potruditi da ih iskopirate ili napravite nešto još efektnije.

Ako niste znali mnogo toga o kvilingu, nadamo se da vam je ovaj tekst barem malo pomogao u tome da shvatite šta zapravo predstavlja ova zanimljiva tehnika. Ono što preostaje je da dodatno istražite kviling i prijavite se na kurs koji se održava BeoArt House-u.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.