Najpoznatiji svetski muzeji
/
/
Najpoznatiji svetski muzeji

Najpoznatiji svetski muzeji

Najpoznatiji svetski muzeji su verovatno najbolje obrazloženje za čuvenu tvrdnju da su  “putovanja jedina stvar koju kupujete, a koja vas istovremeno obogaćuje”. Iako atraktivne turističke destinacije pružaju mnogo prizora od kojih zastaje dah, ništa od toga ne može da se uporedi sa šetnjom hodnicima Luvra u Parizu ili Metropolitana u Njujorku, dok vas okružuju dela koja definišu umetnost i “pričaju” o vremenima kojima pripadaju.

Najvrednije istorijske umetnine danas čuvaju najpoznatiji svetski muzeji, a poseta nekim destinacijama bi bila nepotpuna bez njihovog razgledanja. U nastavku teksta vas vodimo kroz hodnike i prostorije najimpresivnijih riznica umetnina u svetu, koje bi trebalo da uvrstite na svoju listu obaveznih obilazaka tokom putovanja.

Muzej Luvr u Parizu#1 Muzej Luvr u Parizu

Najveći muzej na svetu leži na obali reke Sene u Parizu. Luvr je, pored Ajfelovog tornja, sinonim za francusku prestonicu, a zdanje u kome je smešten predstavlja autentičan primer tradicionalne francuske arhitekture. Izložena postavka palate Luvr se prostire na 60.600 m2, a brojnost njegovih eksponata se procenjuje na više stotina hiljada, uz napomenu da je samo mali deo dostupan javnosti.

Prvo što ćete uočiti kada se približite Luvru je velika staklena piramida ispred palate, koja predstavlja glavni ulaz u muzej. Izgrađena je u 1989. godine, po narudžbi tadašnjeg francuskog predsednika Fransoa Miterana, a obrazac po kome je građena imitira raspored mermernih ploča na Keopsovoj piramidi, koja je inspirisala ovu konstrukciju. Piramida je postavljena kako bi se omogućio funkcionalniji ulazak u muzej, a ujedno predstavlja i svojevrsni omaž drevnim Egipćanima, kao i simbol po kome je Pariz prepoznatljiv od kraja dvadesetog veka.

Odmah po ovako specifičnom ulasku u Luvr, kreće upoznavanje sa egipatskim, etrurskim, rimskim, grčkim i bliskoistočnim starinama, kao i sa islamskom i dekorativnom umetnošću, skulpturama, slikarstvom i crtežima, raspoređenim u osam kustoskih odeljenja. Najposećenije je odeljenje sa slikarskim umetninama, gde je smeštena i slika famozne firentinske dame – Da VinčijeveMona Lize.

Ermitaz u Rusiji#2 Ermitaž u Rusiji

Ermitaž je najveći muzej kulture i umetnosti u Rusiji, smešten u njenoj nekadašnjoj zvaničnoj, a danas kulturnoj prestonici – Sankt Peterburgu. Otvoren je u vreme carice Katarine Velike, koju Rusija, ali i čitav svet pamte kao veliku zaštitnicu umetnosti i književnosti. Muzej je počeo kao mala kolekcija umetnina, a kako je carica svojim ambasadorima naložila da za nju prikupljaju najznačajnija umetnička dela širom sveta, kolekcija je vremenom rasla i sve više dobijala na vrednosti koja je danas neprocenjiva.

Danas je Ermitaž dom oko 2.7 miliona eksponata koji predstavljaju različite teme – od drevnog Egipta do Evrope ranog dvadesetog veka. Muzej poseduje dela na platnu Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Van Goga, Pikasa, Rembranta i Rubensa, zatim neka od najznačajnijih dela francuskih impresionista kao što su Renoar, Sezan i Mone. O tome koliko je kolekcija Ermitaža velika i raznovrsna, svedoči i procena prema kojoj je potrebno 11 godina za razgledanje svih eksponata, ukoliko se pored svakog zadržite samo jedan minut.

#3 Metropoliten muzej u Njujorku

Metropoliten muzej je najveći muzej umetnosti u Sjedinjenim Američkim Državama, smešten u njujorškom Central parku. Predstavlja jednu od najposećenijih umetničkih galerija u svetu, sa više od dva miliona eksponata podeljenih u 17 odeljenja. U stalnoj postavci muzeja se nalaze eksponati i dela iz drevnog Egipta, afričke, vizantijske i islamske kulture, kao i opsežna kolekcija iz američke i moderne umetnosti. Muzej poseduje i veliku zbirku muzičkih instrumenata, kostima, pribora i drevnog oruđa iz raznih krajeva sveta.

Metropoliten je mesto u kome možete videti autoportret Vinsenta Van Goga, ali i druge umetničke vrednosti sa potpisom Pola Sezana, Kloda Monea, Pabla Pikasa, Vasilija Kandinskog, Fransiska Goje, El Greka, i mnogih drugih umetnika.

#4 Akropolj Atina

U jugoistočnom delu Akropolja, impozantne građevine koja predstavlja temelj prvog naselja u Atini, smešten je jedan od najznačajnijih svetskih muzeja. Reč je o Akropoljskom muzeju koji sadrži brojna remek dela drevne grčke civilizacije. Izložena postavka broji oko 4.000 eksponata koji pokrivaju period od sedmog veka pre nove ere, pa sve do helenističkog razdoblja.

Akropolj u AtiniMuzej je udaljen svega nekoliko stotina metara od Partenona, pa je njegov obilazak uvek zanimljiv zbog mogućnosti istraživanja celog Akropolja i legendi koje se vezuju za njega. Od Partenona se pruža i impresivan pogled na Atinu, koja će vam nakon obilaska Akropolja ostati u još lepšem sećanju.

#5 Muzej Prado u Madridu

Nacionalni španski muzej Prado u Madridu je jedna od najznačajnijih umetničkih postavki kojima ova država može da se pohvali. Raznovrsna kolekcija muzeja je jedan od njegovih najvećih aduta, s obzirom na to da ovde možete videti raskošnu kolekciju skulptura, više hiljada crteža, unikatne keramičke i porcelanske predmete, i razne druge dragocenosti.

Zbog brojnosti eksponata muzej Prado se konstatno širio i nadograđivao, pa danas predstavlja manju gradsku četvrt u Madridu, koja je jezgro španske kulture i umetnosti. Muzej Prado je dom najznačajnijih dela španskih, flamanskih, italijanskih i francuskih umetnika, među kojima se izdvajaju El Greko, Goja, Rebrant, Rubens, Botičeli i mnogi drugi.

Najpoznatiji svetski muzeji nude impresivan uvid u vreme kada su nastala najznačajnija umetnička dela, a temeljan obilazak većine njih zahteva više poseta, pa koliko god puta da kupite ulaznicu za ove muzeje, možete biti sigurni da ćete uvek videti nešto novo i zanimljivo.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.