Saveti za slikanje uljanim bojama za početnike
/
/
Saveti za slikanje uljanim bojama za početnike

Saveti za slikanje uljanim bojama za početnike

van gog ulje na platnu zvezdana noćUljane boje su bile izbor mnogim umetnicima već stotinama godina, i nisu izgubile na popularnosti, zbog svoje svestranosti, kvaliteta i boje. Umetnici koji već neko vreme slikaju uljanim bojama imaju svoje omiljene brendove, četkice, palete i podloge.

Međutim, ako ste početnik, ovo su osnovni saveti za slikanje uljanim bojama koji će vam biti od pomoći.

Organizacija pre svega

Neka vam prostor za slikanje bude u dobro provetrenoj prostoriji sa dosta prostora, gde možete da držite palete i zalihe na dohvat ruke. Postavite stalak ili sto u delu prostorije koji nije izložen direktnoj sunčevoj svetlosti i postavite neko staro ćebe ispod kako biste zaštitili pod.

Ovakva organizacija će vam znatno olakšati sam proces slikanja, što će vas i ohrabriti da slikate više, pa čak i svakog dana! Vaše umeće će znatno napredovati ako slikate često.

Ne grizite više nego što možete da sažvaćete

Kada počinjete sa slikanjem uljanim bojama, ili zapravo bilo kojom novom umetninom, važno je da ne postavite previše visoka očekivanja. Nemojte da vam prva slika bude na ogromnom platnu.

Dajte sebi prostora da se uhodate i eksperimentišete na manjem platnu. Čak možete i da probate slikanje uljanim bojama na papiru.

Četkice su od velike važnosti

četkice u umetničkom studiuDržite se dalje od gomile jeftinih četkica, već kupite nekoliko visoko kvalitetnih četkica – tri različite veličine bi trebalo da vam budu dovoljne, a kasnije možete dalje da eksperimentišete sa različitim oblicima.

Možete da koristite sintetičke četkice koje su pravljene za slikanje akrilnim bojama, ali četkice sa prirodnim čekinjama rade mnogo bolje sa uljanim bojama. Obično na dršci same četkice piše da je namenjena za uljane boje.

Izaberite dobre boje

Pre nego što zakoračite u svet slikanja uljanim bojama, morate da nabavite dobre boje. Iako ima gomila brendova uljanih boja, nemojte da se opredelite za najjeftinije. Kupovina jeftinih, nekvalitetnih boja, će vam samo zagorčati proces slikanja.

Za malo veću cenu, nabavite boje koje je dovoljno naneti u samo jednom sloju, umesto dva ili tri sloja za istu živost boje. Izbegavajte „učeničke komplete”, jer su obično veoma lošeg kvaliteta. Takođe izbegavajte komplete koji dolaze sa četkicama, jer su i četkice obično lošije izrade.

Ovo su osnovne uljane boje za slikanje koje su vam potrebne:

  • Kadmium žuta
  • Ochre žuta
  • Kadmium crvena
  • Alizarin grimizna
  • Ultramarine plava
  • Titanium bela
  • Mars crna

Sa ovim bojama, mešanjem možete napraviti bilo koju drugo boju. Kupite najviše bele boje, jer će vam se ona najbrže istrošiti.

Nanesite osnovu na podlogu za slikanje

Možete da izaberete različite podloge za slikanje uljanim bojam – platno, drvo, papir… Ali koju god podlogu izaberete, važno je da nanesete prajmer, zvani gesso, na površinu koju oslikavate. Ovako će se se farba bolje povezati sa podlogom i zaštitićete samu površinu od štetnosti uljane boje.

Započnite sa uljanom skicom

skica na papiruKako biste lakše preneli svoju zamisao na platno, upotrebite farbu koja se sastoji od boje i terpentina. Za razliku od uljane boje, ova farba će se osušiti brzo, tako da ćete moći da dodajete slojeve farbe i boje bez čekanja nekoliko dana da se osuši.

Slikajte različitim slojevima

Kada je slikanje uljanim bojama u pitanju, pravilo je da se za prve slojeve nanosi razređena farba i manje ulja, dok se gušća farba i više ulja koristi u narednim slojevima. Za razliku od akrlinih boja, uljanim bojama je potrebno mnogo više vremena da se osuše. Na ovaj način će se prvi slojevi brže osušiti, a boja neće pucati.

Ne zaboravite da očistite četkice

Veoma je važno da čistite četkice pri nanošenju različitih boja, a sapunom i vodom nakon što završite sa slikanjem. Slikanje uljanim bojama može da vam napravi haos. Držite ubruse i stare krpe na dohvat ruke, kako biste uklonili višak boje i terpentina sa četkica.

Nakon što ste sigurni da su četkice očišćene, ostavite ih da se osuše na otvorenom prostoru u nekoj tegli ili čaši, sa drškom na dole.

Ako vam ostane dosta boje na paleti, nakon što ste završili sa slikanjem, sačuvajte je za sledeći put. Najbolje je da skupite boju u male tegle.

Sačekajte da se slika osuši

Uljane boje su čuvene po tome što im je potrebno dosta vremena da se potpuno osuše. Može biti potrebno više od tri meseca, pogotovo ako ste naneli mnogo gustih slojeva boje. Ostavite sliku tamo gde ste sigurni da je niko neće oštetiti, i gde ima cirkulacije vazduha kako bi se osušila.

Nanesite lak kada se osuši

Nakon što se boja u potpunosti osupila, dodajte sloj laka kako biste zaštitili svoje umetničko delo i očuvali živost boja. Kada se i lak osuši – gotovi ste! Poslednje što vam preostaje jeste da okačite svoje remekdelo na vidljivo mesto, kojem će se svi diviti.

Ovo su bili osnovni saveti o slikanju uljanim bojama za početnike. U narednim tekstovima ćemo se bavite malo detaljnije uljanim bojama, a do tada se možete prijaviti za naš kurs slikanja i naučiti sve što vas zanima o slikanju bilo kojim bojama.

Pročitajte još: Saveti za slikanje akrilnim bojama za početnike

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.