Razlike između kvilinga i origamija
/
/
Razlike između kvilinga i origamija

Razlike između kvilinga i origamija

Svi koji su kreativni ili se bave nekom vrstom umetnosti poznaju tehnike pravljenja različitih predmeta od papira – kviling i origami. Obe tehnike su više nego odličan vid razonode i opuštanja na jedan veoma kreativan način. Kako je za kviling i origami potrebno strpljenje, dobar je hobi za sve one koji se bave neki stresnim poslovima kako bi se odmorili i relaksirali.

Kada je u pitanju kviling alat koji je glavni je papir, a sličan alat se koristi i u tehnici origami. Ukrasi od papira mogu biti veoma dekorativni, a ujedno i veoma jeftini, te mogu biti i odličan kreativni pokloni za vreme praznika ili jednostavno mogu poslužiti kao dekoracija doma.

Kviling i origami su slične tehnike pomoć kojih se stvara umetnost. Međutim, razlike su značajne. U daljem tekstu ćete imati prilike da saznate koje su to razlike između kvilinga i origamija.

Origami u obliku zvdezdeKviling tehnika – umetnost uvijanja papira

Tehnika kviling (quilling) ili kako se drugačije naziva papirni filigran podrazumeva stvaranje umetničkog dela od papirnih tračica. Naime, kada je u pitanju kviling papir je glavni deo alata, ali je pored njega potrebno koristiti i iglu za kviling, makaze, lepak koji je namenjen lepljenju papira, čiode ili čačkalice, lenjir i pincetu. Pored pomenutog alata, neophodno je da se naoružate strpljenjem i idejama, i da se prepustite svojoj mašti i kreativnosti.

Kada je u pitanju kviling tehnika postupak podrazumeva rolanje traka od papira kojima se oblikuju najrazličitiji oblici koji se koriste za ukrašavanje i pravljenje figura. Kviling je veoma zahvalan za pravljenje čestitki, ukrašavanje kutija za nakit, ramova za slike, ali i za ukrašavanje jaja za vreme Uskršnjih praznika.

Na internetu postoje brojne kviling ideje, a ukoliko vam je ova vrsta umetnosti zanimljiva i želeli biste da naučite nešto više o tome, postoje kursevi kvilinga na kojima pored same tehnike kvilinga, možete razvijati svoju kreativnost i motoriku, a ujedno se i opuštati i relaksirati.

Uz pomoć kviling tehnike, možete napraviti sami novogodišnju dekoraciju ili dekoraciju za bilo koju vrstu proslave i na taj način uveličati svaki događaj čineći ga posebnim i veoma originalnim.

Origami u obliku jelkeOrigami tehnika savijanja papira i kartona

Reč origami potiče iz japanskog jezika i nastala je od reči ori što znači saviti i kami što znači papir. Ne zna se tačno poreklo ove tehnike savijanja papira i kartona, ali kako je čovek izmislio papir, tako se može pretpostaviti da ova tehnika nije starija od dve hiljade godina. Origami tehnika predstavlja veštinu savijanja lista papira i kartona kako bi se dobio željeni oblik, pri čemu papir nije dozvoljeno ni seći ni lepiti.

Od alata, u tehnici origami se koristi isključivo i samo papir. I to je jedna od bitnih razlika između kvilinga i origamija. Ono što je interesantno je da iako sama reč origami potiče iz japanskog jezika, postoje uverenja da je sama tehnika potekla iz Kine. Kada je u pitanju origami knjiga “Kanamodo” nastala je u 17. veku i predstavlja najstariju knjigu sa upustvima za izradu predmeta koji liče na origami.

Origami od papira je tehnika koja je poznata širom sveta, a najpoznatiji predmet napravljen ovom tehnikom je origami cvet, koji je veoma lako napraviti od salvete ili hamer papira, te se može koristiti i kao dekoracija na venčanjima. Ova umetnost je bila poznata kao razonoda ženama koje su na taj način pravile razne predmete za različite prilike. Ukoliko se odlučite za tehniku savijanja papira ili kartona, uz pomoć ideja za kreativne praznične poklone možete napraviti unikatne i posebne ukrase koje možete darovati svojim najbližima.

Ovom tehnikom se mogu napraviti različiti predmeti, a samo neki od njih su: origami auto, origami srce, origami balon, brojne origami životinje i sve što vaš um može da zamisli. Za sve predmete od papira možete naći uputstvo za pravljenje u određenim knjigama “Origami za početnike”, kao i na internetu gde uz pomoć videa, možete savladati samu tehniku origami.

Origami u obliku labudaKviling i origami – tehnike razvijanja kreativnosti

Obe tehnike podrazumevaju savijanje papira, samo što u jednoj (quilling) koristimo još dodatnog alata, dok se u drugoj (origami) koristi samo papir. Takođe, proizvod je različit, jer tehnika origami predstavlja pravljenje konkretnih predmeta pomoću papira ili kartona, dok je kviling tehnika u kojoj se savijanjem papirnih tračica formira određen oblik na papiru. To su neke od razlika ove dve vrste tehnika. Međutim, origami i kviling imaju i sličnosti.

Naime, tehnike kviling i origami razvijaju kreativnost i motoriku, kako kod dece, tako i kod odraslih. Nema ograničenja u godinama i polu, obe umetnosti privlače sve koji žele da stvaraju dela i opuste se koristeći svoju maštu. Ono što vam je zagarantovano je potpuno unikatan predmet koji ste napravili sami svojim rukama, te mu tako još više dali na značaju.

U ovim tehnikama nema ograničenja. Jedino što vam je potrebno je strpljenje, volja i malo vremena kako biste savladali i kviling i origami tehniku savijanje papira. A ukoliko želite da se ovim tehnikama bavite na višem nivou, i da iz čistog hobija dođete do pravljenja umetničkih dela od papira na profesionalan način, kontaktirajte nas, a mi ćemo sa vama podeliti svoje znanje i veštine kako bismo vas naučili svemu što i sami znamo.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.