Najpoznatije galerije u Beogradu
/
/
Najpoznatije galerije u Beogradu

Najpoznatije galerije u Beogradu

Naša prestonica oduvek je bila kulturni centar ovog dela Evrope, a mnogobrojne galerije u Beogradu svakako imaju zasluge u tome. 

Beograd svojim stanovnicima i turistima nudi veliki broj izložbi, koje će zadovoljiti i najistančanija umetnička čula. Od izložbenih prostora koji čuvaju kolekcije umetnina od nacionalnog značaja, do savremenih i neafirmisanih galerija slika prestonica Srbije predstavlja zaista nezaobilaznu stanicu svih ljubitelja umetnosti.  

U nastavku teksta, možete pročitati koje najbolje beogradske galerije možete posetiti već sutradan i time oplemeniti svoj kulturni život!

#1 Galerija SANU – bastion kulture i paradigma beogradske galerije 

U srcu Beograda, nedaleko od Knez Mihailove ulice, nalazi se galerija koja je najverovatnije najslavnija u državi. 

U pitanju galerija Srpske akademije nauke i umetnosti, koja postoji formalno od 1969. godine. Te godine, prvi put se popisuju svi umetnički predmeti u vlasništvu SANU prema muzeološkim principima. Zbirka se godinama uvećavala zahvaljujući raznim fondovima i prijateljima ove beogradske galerije, koji su je nesebično darivali i finansirali. 

S obzirom na to da je ova galerija rasla paralelno sa Akademijom, ona ju je dodatno novčano pomagala, te 80tih godina XX veka, galerija počinje otkup umetničkih dela koja se i dan danas nalaze u stalnoj izložbenoj postavci, koju bira posebna Komisija.

Zbirka Srpske akademije, nauke i umetnosti danas broji oko, neverovatnih, tri hiljade kataloških jedinica. Ona podrazumeva slike, crteže, grafike, skulpture različitih tehnika i materijala. Ukoliko ste ljubitelj vajarstva i skulptura, zašto se i sami ne bi oprobali u ovoj umetničkoj veštini i savladali tehnike vajarstva

Ovo je jedna od galerija u Beogradu koja se fokusira ka istorijskim postavkama u kojima možemo videti neke od kapitalnih dela srpske umetnosti, te je nipošto ne smete zaobići na svom kulturnom putešestviju kroz grad! 

#2 Zepter Galerija – najbolje galerije slika Beograd duguje plemenitim pojedincima 

A u srcu grada, baš u Knez Mihailovoj ulici broj 42, nalazi se i prvi privatni umetnički muzej u Srbiji – Muzej Zepter. 

Osnivač i vlasnik ovog muzeja je gospođa Madlena Zepter, koja je želela da svom gradu pokloni kulturnu ustanovu značajnu za umetnike i ljubitelje umetnosti. 

Impresivna kolekcija ovog muzeja sadrži dela vajara i slikara najrazličitijih umetničkih grupa kao što su Zadarska, Decembarska, Jedanaestorica i Mediala

Jedna je od retkih galerija u Beogradu koja u svojoj postavci ima predstavnike apstraktnog slikarstva s krajem XX veka. Ukoliko želite da se, iz prve ruke, upoznate sa osnovama modernih tehnika slikanja, preporučujemo da razmislite o upisu na kurs slikanja i crtanja, te tako još više razvijete znanje o apstraktnoj umetnosti!  

Enformel, pop art, transavangarda i drugi pravci karakteristični za umetnost s kraja XX veka mogu se naći na ovom mestu, jednom od najznačajnijih kulturnih centara naše prestonice koji nikako ne smete propustiti! 

#3 Galerija fresaka 

O raznovrsnosti ponude koje pružaju beogradske galerije svedoči i Galerija Fresaka u ulici Cara Uroša. U ovom autentičnom izložbenom prostoru možete pogledati replike najvećih dostignuća vizantijske i srednjovekovne umetnosti.

U galeriji fresaka naći ćete preko 1300 kopija fresaka i minijatura iz perioda od XI do XV veka. Iako su u pitanju replike, one su rađene od strane najboljih ikonopisaca u Srbiji, te dosledno i verno prikazuju ikone iz vremena kada su pronađene. Repliciranje toliko zalazi u detalje da su replike izbledele i izgrebane na istim delovima kao i originali

Ukoliko ste ljubitelj ikonopisa i voleli biste da se bavite istim, predlažemo vam kurs ikonopisa koji će vam ponuditi teorijska i praktična znanja o ovoj tradicionalnoj veštini! 

Svi ljubitelji hrišćanske umetnosti ne smeju propustiti posetu Galeriji fresaka, čije će vas ljubazno i stučno osoblje, upoznati sa najlepšim ikonama i freskama Srpske pravoslavne crkve.

Ikona bogorodice i okačene police na zidu sa kandilom i krstom

#4 Muzej savremene umetnosti u Beogradu

Muzej savremene umetnosti u Beogradu, nalazi se na Novom Beogradu. Od svog osnivanja predstavlja najznačajniju instituciju u ovoj oblasti, te oko sebe okuplja renomirane umetnike najrazličitijih razdoblja i pokreta umetnosti 20. veka. 

MSUB ima sjajnu reputaciju u svetu i zbog toga se može pohvaliti uspešnim međunarodnim saradnjama, zbog kojih imamo priliku da prisustvujemo fantastičnim umetničkim postavkama iz čitavog sveta. Tako smo, u ovom muzeju, 2019. godine imali tu čast da prisustvujemo izložbi, najveće umetnice performansa danas, Marine Abramović.

U okviru MSUB postoje i tri galerije koje se nalaze na različitim lokacijama u gradu. Tu su Salon Muzeja savremene umetnosti, Legat Čolaković i galerija Petra Dobovića. 

Salon Muzeja savremene umetnosti 

Ovaj salon je zapravo otvoren četiri godine pre nego sam Muzej savremene umetnosti na Novom Beogradu. Bila je to prva galerija u Beogradu sa stalnom postavkom. Od njegovog osnivanja, fokus je pretežno bio na umetničkim delima mlađih i srednjih generacija. 

Salon MSUB predstavlja značajan centar kulturnog života u Beogradu, s obzirom na to da je redovni organizator predavanja i tribina u oblasti umetnosti. U njoj se često mogu videti samostalne izložbe savremenih domaćih i inostranih autora, te predstavlja nezaobilaznu tačku na vašem projektu kulturnog uzdizanja.

Galerija Petra Dobovića

Petar Dobović ubrojen je među 100 najznamenitijih Srba. Bio je jedan od najznačajnijih predstavnika modernizma jugoslovenske umetnosti. 

Zahvaljujući njegovoj supruzi i sinu, od 1974. godine, na adresi Kralja Petra 36/IV, na kojoj je radio i živeo, možemo videti njegov legat. Ovaj umetnik bio je i predstavnik srpskog kolorizma, poznat po svojim portretima i pejzažima.

Ova galerija slika u Beogradu poverena je Muzeju Savremene umetnosti na upravljanje, a možemo videti 125 dela ovog umetnika naslikanim najrazličitijim tehnikama poput akvarela, pastela, ulja na platnu i temperama.  

Galerijsku kolekciju čini i dokumentarna građa o prezanimljivom životu Petra Dobrovića, koji je bio kubista i impresionista, likovni kritičar i čak predsednik male, kratkotrajne srpsko-mađarske države!

Toplo preporučujemo posetu nekadašnjem mestu stanovanja, a današnjem domu nasleđa jednog od najznačajnijih Srba u našoj istorijii!

Legat Čolaković 

Najbolje galerije u Beogradu često mogu asocirati na galerije slika Beograd, međutim, ima posebno interesantan izložbeni prostor – Legat Čolaković, koji čuva zbirku stilskog nameštaja, orijentalnih tepiha, stakla i porcelana. 

Na Dedinju, u zgradi gde su živeli Milica Zorić, začetnica tapiserije kao likovne discipline u Jugoslaviji, i Rodoljub Čolaković, učesnik španskog građanskog rata i jugoslovenski narodni heroj – nalazi se 92 dela najpoznatijih jugoslovenskih umetnika.

Njih dvoje su zgradu u kojoj su živeli poklonili gradu Beogradu, koji je na upravljanje dalje dodelio Muzeju savremene umetnosti. U ovom prostoru se danas realizuju brojni programi i prezentacije u oblasti dizajna, arhitekture i filma!

Beogradske galerije imaju dugu tradiciju i nemerljivu vrednost. U ovom tekstu napravili smo odabir najpoznatijih i najboljih galerija koje se moraju naći na kulturnoj ruti svakog ljubitelja umetnosti. Ukoliko, kao ljubitelj umetnosti, ne želite da budete samo pasivni posmatrač već želite da se i sami oprobate u nekoj od plemenitih veština, predlažemo da razmotrite neki od mnogobrojnih kurseva koje vode stručnjaci Beo Art House Centra.Aktivirajte svoju maštu i krenite putem umetnika, ko zna možda se jednog dana baš vaša slika nađe na izložbi neke od najbolje galerije u Beogradu!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.