Najlepše ikone i freske Srpske pravoslavne crkve
/
/
Najlepše ikone i freske Srpske pravoslavne crkve

Najlepše ikone i freske Srpske pravoslavne crkve

Pravoslavne crkve poznate su širom sveta zbog svog velelepnog uređenja, koje prvenstveno duguju ikonama i freskama. Na njima su oslikani Isus Hristos, Bogorodica, anđeli i drugi svetitelji, kao i događaji koji su vezani za crkvu i njenu istoriju. U nastavku teksta pročitajte koje najlepše ikone i freske krase pravoslavne crkve.

Ikone posvećene Bogorodici – najpoštovanije srpske ikone

Ikone koje su posvećene Bogorodici spadaju među najpoštovanije, jer se smatra da se svakome ko se moli Majci Božijoj ostvaruju sve želje. Za svaku od ovih vrednih ikona se smatra da ima isceliteljske moći, pa im se zato vernici još više dive.

Ikona Bogorodice Trojeručice

Ova ikona je jedna od najznačajnijih koje su u posedu Srpske pravoslavne crkve i nalazi se u manastiru Hilandar. Smatra se da je njen autor apostol Luka, koji je jedan od nastariih hrišćanskih slikara, a u Srbiju ju je doneo Sveti Sava. Mnogi smatraju da je posebna zbog isceliteljskih moći i zato je ikona Bogorodice Trojeručice jedna od najlepših srpskih ikona.

Ovo delo je godinama čuvano u domu poznate dinastije Nemanjića i prenosilo se sa kolena na koleno, a čuvano je sa najvećom pažnjom. Krajem 14. veka ikona je premeštena iz drova cara Dušana u manastir Studenica. Original se trenutno nalazi u manastiru Hilandar, dok se u Hramu Svetog Save u Beogradu nalazi najvernija kopija ikone Bogorodice Trojeručice.

Ikona “Pećka Bogorodica”

Pravoslavna crkva u svojoj riznici poseduje i veličanstvenu ikonu Pećke Bogorodice, koju je naslikao Sveti apostol Luka sredinom prvog veka nove ere i spada u jednu od najlepših ikona srpskih svetaca. Sveti Sava je i ovu ikonu doneo u Srbiju, a dobio ju je na poklon od carigradskog patrijarha.  

U trenutku kada je Srpska pravoslavna crkva preselila partijaršiju u Peć, na to mesto je preneta i ova ikona. Iako su na tim prostorima vekovima živeli pripadnici drugih nacionalnosti, Turci i Albanci su se uvek sa poštovanjem odnosili prema ovom delu. 

Stanovnici Peći veruju da ih je ova ikona sačuvala od kolere, spasila od požara i predstavljala najbolju utehu za vreme robovlasničkog perioda. Ikona se vekovima čuva na najbolji mogući način i veruje se da je jedna od najvrednijih u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ikona presvete Bogorodice

Ikona Presvete Bogorodice Čajničke – Darodarilica

Ikona kojom se ponosi Pravoslavna crkva poznata pod nazivom Čajnićka Krasnica, doneta je u Srbiju još za vreme Nemanjića, ali je svoju lokaciju često menjala usled istorijskih okolnosti i sukoba. Iz manastira Banja je nakon pljačke Turaka spašena i preneta preko Lima u Čajničku crkvu, po kojoj je i dobila ime.

Ikonu je za Srpsku pravoslavnu crkvu naslikao jevanđelista Luka i jedna je od retkih umetničkih dela koja ima oslikane obe strane. Na jednoj strani se nalazi lik Presvete Bogorodice sa Isusom, dok je na drugoj strani oslikan lik Svetog Jovana Krstitelja. Pred ovom ikonom ljudi traže utehu, bez obzira na to kojoj veri pripadaju.

Presveta Bogorodica Bođanska 

Ikonu Presvete Bogorodice Bođanske naslikao je jeromonah Vasilije još 1578. godine, a vernici trvde da je čudotvorna jer pomaže ljudima kada su u pitanju telesne bolesti, a pruža utehu ljudima koji imaju veliki problem. Veruje se da je mnogim parovima pomogla da se ostvare kao roditelji i zbog tih razloga je jedna od najvrednijih koju poseduje Srpska pravoslavna crkva.

Za ikone za koje se smatra da pomažu ljudima se govori da “čudotvore”, a ova ikona je počela ponovo da čudotvori tokom 18. veka. Iako se ne zna razlog za to, veruje se da je povezano sa obnovom napuštenog manastira u Kovilju. 

Uzvišena freska Beli anđeo

Jedna od najčuvenijih fresaka je remek-delo “Beli anđeo”, koja se nalazi u crkvi Vaznesenja Hristovog u okviru manastira Mileševa. Nastala je u 13. veku i predstavlja segment kompozicije “Mironosnice na Hristovom grobu”, dok je autor nepoznat. 

U 16. veku je preslikano drugom ikonom sve do 20. veka kada je ona izbrisana tokom restauratorskih i konzervatorskih radova u crkvi Vaznesenja Hristovog. Freska oslikava Arhangela Gavrila kako sedi na Hristovom grobu obučen u beli hiton i bez obzira iz kog ugla posmatrate fresku on će vas gledati pravo u oči. 

Ovo je najpoznatija srpska freska i bila je deo video snimka koji je poslat u svemir, kao predstavnik kulturnog nasleđa planete Zemlje. Pogled Arhangela Gavrila se često poredi sa mističnim pogledom Mona Lize. 

Neke od najlepših fresaka i ikona koje poseduje Srpska Pravoslavna crkva nalaze se na listi UNESCO-ve svetske baštine kako bi se na najbolji način očuvale. One predstavljaju najveće blago srednjovekovne umetnosti.

Srpske ikone i freske su primeri pravih umetničih dela, pa ne čudi što bi mnogi vernici želeli da najlepše ikone krase i njihove domove. Ukoliko vas zanima ikonopis, sada je pravi trenutak da pohađate ovaj kurs i ukrasite vaš dom ikonama koje ste vi izradili.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.