Dekoracija doma: vanvremenski detalji za vašu oazu mira
/
/
Dekoracija doma: vanvremenski detalji za vašu oazu mira

Dekoracija doma: vanvremenski detalji za vašu oazu mira

Dekoracija doma nije samo pitanje vaše mašte i finansijskih mogućnosti, već i trendova koji su privlačni, ali prolazni. To znači da nikad sa sigurnošču ne možete znati da li će vam se trenutno uređenje ambijenta dopadati i za godinu dana, kada zavladaju potpuno nove sklonosti u opremanju stana. Kako biste izbegli glavobolje ove vrste, preporučujemo da  svom domu priuštite dekoraciju koja nema rok trajanja i zbog koje nećete zažaliti ni nakon nekoliko godina.

Kako srediti stan u sopstvenoj režiji?

Uvek je dobro kupiti kvalitetan komad nameštaja, čak i ako on košta više nego što se planirali da izdvojite. Međutim, mnoge stvari možete napraviti i sami, tako da dominantni motivi u vašem domu budu vaših ruku delo, uz mnogo uložene kreativnosti i gotovo nula potrošenih dinara.

#1 Dekoracija doma uz zaboravljene stvari iz vaše ostave

Kada govorimo o vanvremenskim detaljima, mislimo na staru dobru klasiku koja će uvek imati svoje mesto u nekom kutku našeg doma. Ne morate da trošite silni novac za kupovinu ovakvih predmeta, dovoljno je da zavirite u staru ostavu gde ćete sigurno pronaći lampu koju ste davno odložili jer je prestala da ispunjava kriterijume modernog, ili čak veliku fotelju čije su vam boje dosadile pa ste odlučili da je sklonite.

Prenesite ove elemente u vaš dnevni boravak i pružite im novi izgled. Fotelju možete presvući u nežne nijanse koje će slagati uz vaš tepih, a osim u novu prostirku, uložite i u jastučiće sa jarkim dezenima koji će razbiti jednobojnu monotoniju i dati svežinu starom komadu nameštaja. Uz fotelju u uglu postavite staru lampu koja će biti verodostojan predstavnik klasičnog stila u vaša četiri zida, a ukoliko vam tu ipak nešto fali, ručno oslikajte njen abažur po sopstvenoj želji. Ovako ćete spojiti klasično i moderno, a u isto vreme dobiti i novi omiljeni kutak u dnevnom boravku.

#2 Izradite mozaik u vašem domu

Slike su sasvim prihvatljiva dekoracija na vašim zidovima, ali ne kupujte ih pošto-poto ako vam sami motivi na slici ili njihovi autori ne izazivaju posebno interesovanje. Umesto toga pronađite mesto za mozaik, za koji možete biti sigurni da će biti interesantan uvek i svima. Najbolji deo ove ideje se odnosi na činjenicu da mozaik možete izraditi i sami, uz samo nekoliko časova na kojima ćete naučiti osnovna pravila ove vrste umetnosti. Nakon toga ćete biti slobodni da eksperimentišete na svojim zidovima, birajući motive i boje koji će se uklopiti u ambijent onako kako vi sami to uredite.

Slikanje na staklu.#3 Birajte prilagodljiv nameštaj

Pokušajte da odolite trenutno modernim sofama sa upadljivim cvetnim dezenima koji su osvojili mnoge domove u poslednje vreme. Njihova atraktivnost se ne može dovesti u pitanje, ali je jasno da šareno i upadljivo ne može dugo biti u trendu, pogotovo ako ovakav primerak nameštaja ima svaki drugi stan u okruženju. Kada za nekoliko meseci ponovo zavladaju svedenije nijanse, biće teško i skupo zameniti ovako veliki komad nameštaja nekim drugim.

Umesto toga, radije eksperimentišite sa prostirakama koje lako možete menjati ili sa detaljima koji se lako mogu odložiti u neki kutak kada vam dosade. Ako vas privlače upadljivi dezeni, oslikajte staklenu vazu i dajte joj centralno mesto na vašem trpezarijskom stolu ili na komodi. Police možete ukrasiti setom staklenih čaša koje su vam dosadile, a koje će dobiti potpuno novi izgled uz nekoliko poteza kistom po staklu.

#4 Novogodišnja dekoracija doma

Zimski meseci i praznična euforija su uvek inspirativni za dekoraciju doma u duhu Nove godine. Mi vam predlažemo da i na ovom polju budete jedinstveni, i novogodišnjim motivima pružite novi izgled koji će se razlikovati od svega dosad viđenog. Pored neizostavne jelke i velikih kugli, primenite tehnike dekupaža na stare drvene kutije koje borave na vašim policama ili u nekom ćošku za koji ste zaboravili. Birajte boje i motive koji odgovaraju najveselijem prazniku u godini i postavite standarde u novogodišnjoj dekoraciji koje će oduševiti vaše goste. Na ovaj način, pored starih kutija, možete ukrasiti i zidni sat ili ramove za fotografije.

#5 Pružite domu svoj lični pečat

Kako srediti stan, a izostaviti omiljeni muzički instrument ili neke posebne suvenire koje ste doneli sa putovanja? Gitara u uglu prostorije ili klavir na sredini sobe daju jedinstven šarm i toplinu domu, a ujedno predstavljaju i vaša interesovanja, što je najbitniji segment prilikom opremanja stana. Porcelanska lutka koju ste dobili na poklon, maketa aviona koju ste sami izradili ili maska koju ste doneli direktno iz Venecije moraju da imaju svoje mesto na vašim policama, kako bi stan zaista bio oličenje onog ko u njemu živi.

Iz navedenih predloga je i više nego očigledno da uređenje doma predstavlja i rad na sebi i svojoj kreativnosti, čiji produkt mogu da budu fenomanalni primerci dekoracije koja će vašem domu dati potpuno novi duh. Dobra zabava je zagarantovana, a originalna dekoracija doma neće moći da se dovede u pitanje.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.