Gugenhajm muzej – jedinstven spoj arhitekture i umetnosti
/
/
Gugenhajm muzej – jedinstven spoj arhitekture i umetnosti

Gugenhajm muzej – jedinstven spoj arhitekture i umetnosti

Ljubav prema umetnosti je bila dovoljno jak poriv da se izgrade neverovatne građevine i da se osnuje fondacija koja decenijama neguje i prikuplja dela savremene umetnosti. Reč je o Gugenhajm fondaciji i čoveku bez koga nijedan Gugenhajm muzej ne bi postojao – Solomonu Robertu Gugenhajmu. 

Po nalogu Solomona R. Gugenhajma izgrađen je prvi Gugenhajm muzej u Njujorku, neobična građevina arhitekte Frenka Lojda Rajta, koja se na jedinstven način uklopila u njujoršku panoramu. Danas se Gugenhajm muzej nalazi i u Bilbau, a fondacija je otvorila izložbenu kolekciju i u Veneciji, te hajde da ispričamo priču o jednim od najupečatljivijih muzeja na svetu. 

Gugenhajm Njujork – ideja, arhitektura i istorija 

Solomon R. Gugenhajm dolazi iz bogate američke porodice koja se bavila preduzetništvom u SAD i Švajcarskoj. Gugenhajm je studirao u Švajcarskoj, a kasnije se zaposlio u porodičnoj firmi. Paralelno sa sticanjem ugleda i bogatstva na poslovnom planu, Gugenhajm je sticao i sve veću umetničku kolekciju.

Početkom 30-ih godina 20. veka jedna nemačka plemkinja nagovrila je Gugenhajma da počne da prikuplja jedinstvene primerke slikarstva i vajarstva tog vremena, i formira impozantnu kolekciju umetničkih dela 20. veka. S obzirom da je Gugenhajm bio veliki filantrop, odlučio je da svoju umetničku kolekciju podeli sa svetom, i tako nastaje ideja o izgradnji muzeja. Prema željama koje je imao Gugenhajm Njujork je odabran za lokaciju muzeja.

Gugenhajm muzej – neobična zgrada kao umetničko delo za sebe

Gugenhajm je smatrao da svoju veliku zbirku umetničkih dela mora predstaviti u jednako impozantnoj građevini, i da nju treba da dizajnira arhitekta koji će posebno raditi na tom projektu, te ovaj posao dodeljuje Frenku Lojdu Rajtu 1943.

Frenk Lojd Rajt pristupao je arhitekturi na sebi svojstven način. Obične kvadratne i pravougaone zgrade nazivao je “kutijama” te je odlučio da projektuje zgradu koja će izgledati neobično i jedinstveno i da je inkorporira u tadašnji prizor koji se mogao zateći na Petoj aveniji. Za muzej kakav je Gugenhajm Njujork gotovo da nije bio spreman. 

Gradnja ove zgrade trajala je 15 godina, jer je arhitekta često dobijao nove ideje i menjao dotadašnje. Zgrada izgleda kao pet koncentričnih krugova, a inspiraciju je pronašao u puževoj kućici, odnosno koncetričnim šarama na njoj.

Ova betonska građevina nema nema kitnjastih detalja i ukrasa.  Reč je impozantnoj betonskoj građevini, bele boje, čiji koncentrični krugovi se šire odozdo na gore. Bez obzira na svoj nesvakidašnji izgled, zgrada je uspela da se uklopi u Petu aveniju, gde je otvorio vrata za svoje posetioce 1959.

Jedinstven izgled građevine muzeja činio ju je umetničkim delom za sebe, što nije značilo da je pogodna za izlaganje slika i skluptura. Zapravo, nije uopšte bilo lako prilagoditi postavku umetničkih dela u ovu neobičnu zgradu bez definisanih uglova. 

Zbirka Gugenhajm muzeja u Njujorku 

Ono po čemu je zbirka ovog muzeja prilično značajna jeste čitava kolekcija dela Kandinskog, kao i značajna umetnička dela svih stvaralaca 20. veka. Reč je o bogatoj kolekciji sa preko 2.500 savremenih slikara i vajara, koju je godinama unazad prikupljao Solomon Gugenhajm lično, a koja je nastavila da se obogaćuje mnogim umetničkim delima. 

Deo zbirke ovog muzeja možete videti i u okviru virtuelne ture tokom trajanja karanitna.

Gugenhajm Bilbao – novi život malog industrijskog grada

Bilbao je grad na severu Španije, centar regije Baskija koji je spletom interesantnih okolnosti postao još jedna lokacija koja je dobila neverovatan Gugenhajm muzej. Za građevinu koja je dala nov život ovom industrijskom gradu zadužen je američki arhitekta Frenk Geri, čuven po svojim jedinstvenim projektima širom sveta.

Dovoljno je reći da je muzej Gugenhajm Bilbao pretvorio u jednu od nezaobilaznih lokacija prilikom posete Španije, da je zgrada muzeja kandidat za najvažniju građevinu izgrađenu u poslednjih 30 godina, da bi bilo jasno koliko je Gugenhajm muzej bio značajan projekat. 

Gugenhajm muzej Bilbao – zašto baš u ovom gradu? 

Baskijska vlada je 1991. godine u nadi da će doći do revitizacije Bibaoa, predložila Fondaciji Solomon R. Gugenhajm da otvore jedan svoj muzej u ovom uspavanom industrijskom gradu kako bi muzej Gugenhajm Bilbao učinio uzbudljivom turističkom destinacijom. 

Šest godina kasnije, investicija od 89 miliona dolara rezultovala je jedinstvenom zgradom, na čiju su inaguraciju bili pozvani i španski kralj i kraljica. Tom prilikom je kralj Huan Karlos proklamovao muzej za najbolju zgradu 20. veka.

Tako je Bilbao od grada sa oronulom industrijom brodogradnje, postao grad sa jedinstvenom svetskom građevinom kakav je Gugenhajm muzej, te se za procvat ovog grada kolokvijalno koristi termin “Gugenhajm efekat”.

Gugenhajm muzej Bilbao – izgradnja ekstravagantne građevine 

Izgradnja ove impozantne građevine odvijala se po planu i u okviru budžeta, što uopšte nije bio jednostavan poduhvat. Ova zgrada ima izuzetno složen dizajn koji odlikuju neobične geometrijske komponente i specifičnost materijala od koga je izgrađena, te je njeno građene predstavljalo pravi izazov. 

Kako bi sklopio svoju projektu viziju onako kako je želeo, Frenk Geri je koristio 3D program Catia, koji je predstavljao vrhunski program korišćen za vazduhoplovne aplikacije. To je omogućilo ovom velikom vizionaru iz sveta arhitekture da slobodno projektuje ovaj muzej.

Gugenhajm u Bilbau prostire se na 32 .500 kvadratnih metara, duž obale reke Nervion. Najbolji pogled na ovaj muzej je sa mosta La Salve. Ogromnu zgradu čine međusobno povezani oblici i tonovi sačinjeni od mešovitog korišćenja krečnjaka, stakla i titanijuma. 

Kontrast prirodnih i metalnih materijala, zajedno sa fluidnošću u oblicima i teksturom u obliku kršljušti, čini ovu zgradu nesvakidašnjom razigranom pojavom o čijoj lepoti mogu svedočiti samo oni koji su je uživo videli.

Gugenhajm Bilbao – umetnička zbirka 

Unutrašnjost muzeja je veličine 24.000 kvadratnih metara i sastoji se od tri nivoa u okviru kojih se nalazi 20 umetničkih galerija.Umetnička dela su osvetljena prirodnom svetlošću, za šta se takođe pobrinuo arhitekta. Ovde ćete imati priliku da vidite obimnu kolekciju savremene španske i međunarodne umetnosti. 

Kolekcija Pegi Gugenhajm u Veneciji

Prirodno je bilo da Fondacija porodice Gugenhajm stigne i u državu koja je pravi raj za umetnost i kulturu i to ni manje ni više nego u njen jedinstveni grad na vodi – Veneciju. Tako je 1980. za posetioce otvorena i kolekcija Pegi Gugenhajm, bogate naslednice kojoj je ostavljena velika suma novca nakon što je njen otac stradao u nesreći na brodu “Titanik”. 

Ona je pasionirano skupljala umetnička dela savremenih slikara, a potom i kupila galerijski prostor koji se nalazi tik do Velikog kanala u Veneciji, između crkve Santa Maria dela Salute i Galerije Akademije, da bi se nakon par decenija u njenu čast otvorila ova galerija.

Tako je porodica Gugenhajm svoj trag ostavila i u muzejskom gradu kakav  je Venecija, pa se posetioci ovog grada mogu diviti i delima savremene umetnosti koje je ova fondacija prikupljala. 

Ljubav prema umetnosti izrodila je zbirke kojima se dive njeni ljubitelji širom sveta. To je dokaz da je osećaj za umetnost spona koja ujedinjuje različite ljude čija potreba za jedinstvenom estetikom i nadahnućem uvek blago tinja.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.