Belvedere muzej – raskošni simbol austrijske prestonice
/
/
Belvedere muzej – raskošni simbol austrijske prestonice

Belvedere muzej – raskošni simbol austrijske prestonice

Jedan od najpoznatijih muzeja na svetu gde se nalaze neka od najlepših umetničkih dela ikada, jeste Belvere muzej u Beču. Sastoji se od dve veličanstvene, barokne palate, Gornji i Donji Belvedere, koje su postale simbol austrijske prestonice. Palate su smeštene u predivnom, baroknom parku gde se nalaze i nekoliko fenomenalno uređenih vrtova koje krasi raznobojno cveće. 

Ovaj kompleks je deo UNESCO-ove kulturne baštine i smatra se jednom od najlepših baroknih građevina na celom svetu. Nalazi se u jugoistočnom delu od gradskog sedišta, nadomak palate Švarcenberg gde su takođe smeštene i katedrala Svetog Stefana, kao i kompleks imperijalnih palata Hofburg.

Ovo je priča o tome kako je nastalo ovo velelepno zdanje i zbog čega se Belvedere muzej danas smatra jednim od najimpozantnijih primera u istoriji evropske arhitekture? 

Istorija veličanstvenog zdanja kneza Eugena Savojskog 

Da li ste znali da je Belvedere muzej nekada bio kompleks palata koje je krajem 17. veka počeo da gradi čuveni princ Eugen Savojski, koji je bio austrijski knez i jedan od najvećih vojskovođa svog vremena?

Naime, Eugen je rođen je u Parizu davne 1663. godine i bio je potomak kneževa od Karinjana. Iako je rođen u drugoj državi, Eugen je Austriju smatrao svojm pravim domom. Ratovao je sa devizom koja glasi “Austrija iznad svega” što je veliki pokazatelj njegove iskrene ljubavi prema austrijskoj otadžbini.

Kako je u to vreme gradnja ogromnih zdanja bila veoma popularna, davne 1697. godine, knez Eugen je kupio ogromno zemljište sa idejom da sebi napravi  impozantni letnjikovac, koji će biti savršeno mesto za odmor.

Njegova želja je bila da sagradi dvorac u Austriji koji će biti kraljevskih razmera, kao spomenik samom sebi. Zamišljao je zdanje sa velikim salama gde će da priređuje velike balove i velike prostorije u kojoj će da drži izuzetno vredne umetničke zbirke. Tako je nastalo prvo zdanje, Donji Belvedere.

Donji Belvedere – predivna vila sa nestvarnom galerijom

Ulaz u dvorac Balvedere

Donji Belvedere je naziv za jednu od dve raskošne, barokne palate koja je, prvobitno, zamišljena da bude reprezentativna parkovna vila, čiji je jedan deo predviđen za stanovanje, dok je drugi deo zamišljen da bude fenomenalna, velika galerija gde će biti izložena neka od najlepših umetničkih dela tog vremena. 

Pored toga, projekat za izgradnju je sadržao i oranžeriju, što je naziv za vrt sa citrusnim voćem, kao i biblioteku i mesto za impozantnu kolekciju antikviteta. Njegova gradnja je počela 1712. godine i završena je 1716. godine što je izuzetno kratak vremenski period za kompletnu izgradnju u tom dobu.

Mramorna i Groteskna dvorana – dragulji Donjeg Belvederea 

Jedna od najlepših prostorija u ovom baroknom zdanju je Mramorna dvorana (originalno “Marmosaal”) po kojoj je Belvedere muzej danas poznat. Njena funkcija je, početkom 18. veka, bila da pokaže status i moć Eugena Savojskog. 

Martin Altomonte je naslikao jednu od najpoznatijih umetničkih dela koje Belvedere muzej sadrži, a u pitanju je čuvena freska na kupoli koja predstavlja Eugena kao grčkog boga Apolona koji je oličenje lepote iumetnosti. 

Pored Mramorne dvorane, jedna od najpopularnijih je i Groteskna dvorana (originalno “Groteskensaal”) koja je poznata po nestvarnim zidovima koje su kao bila prava inspiracija za slikanje šara i boja, nalik na oslikane zidove rimskih, antičkih kuća. 

Gornji Belvedere – reprezentativna i raskošna palata

Raskošni dvorac Belvedere u Beču, koji predstavlja srž lepote i razlog zbog čega je Belvedere muzej toliko popularan jeste Gornji Belvedere. Izgrađena je nekoliko godina nakon Donjeg Belvederea, između 1720. i 1723. Godine od strane projektanta Hildebranta. 

Njena namena je bila da bude reprezentativna i glavna vila Eugena Savojskog koji će u njoj da ugošćava razne, bitne goste. Za razliku od Donjeg Belvederea koji je bio namenjen za stanovanje, Gornji Belvedere je bio poput statusnog simbola koji je služio za prikazivanje njegove moći. 

Ovaj dvorac Belvedere je poznat po predivnim freskama koje je oslkao poznati slikar tog vremena Karlo Karlone, kao i po oltarnoj freski koja je umetničko delo Frančeska Solimena.  

Izgradnjom ovog dvorca, kompleks je znatno proširen i tek tada je zaista postao prava letnja rezidencija u kojoj je Eugen Savojski mogao da uživa kako to dolikuje jednom pravom vojskovođi. 

Sala terrena i Raskošno stubište – najlepše iz Gornjeg Belvederea

Gornji Belvedere je poznat po luksuznom predvorju koji nosi naziv Sala terrena zato što se u njemu nalaze četiri atlasa, tačnije potporna stupa u obliku impozantnih muških skulptura. Oni su dobili naziv po titanu Atlasu, čuvenom liku iz grčke mitologije koji se suprotstavio vrhovnom bogu Zevsu.

U predvorju su postavljeni nakon što se strop srušio 1733. godine što ima posebnu simboliku jer je, prema grčkoj mitologiji, Atlas nakon poraza od Zevsa bio primoran da drži nebeski svoj na svojim plećima. 

Raskošno stubište (original “Prunkstiege) se nastavlja nakon predvorja gde se nalaze nešto manje, ali fenomenalno uražene skultpure i lampe. Svodovi i zidovi su ukrašeni takozvanim “stucco” detaljima koji svojom lepotom izazivaju veliko oduševljenje mnogih posetioca koji dođu u muzej Belvedere. 

Kompleks u vlasništvu Marije Terezije i Habzburške monarhije

Nakon Eugenove smrti, 1736. godine, kompleks koji danas predstavlja Belvedere muzej, pripao je Eugenovoj nećaki Viktoriji koja je bila kćerka njegovog najstarije brata.

Nakon nekoliko godina, kada je Viktorija odlučila da napusti Beč, čuvena Marija Terezija, kćerka Karla VI je zvanično kupila ovaj kompleks 1752. godne. Pod vladavinom Habzburške monarhije, Belvedere dvorac je znatno povećan i obogaćen. 

Njega su 1775. godine dodatno obogatili i sa raskošnom carskom galerijom slika, iz riznice Cara Jozefa II, dok je kolekcija lika iz palate Ambras postavljena u Donji Belvedere. I jedna i druga kolekcija su 1890. godine premšetene u Austrijski umetničko-istorijski muzej. 

Gornji Belvedere je bio poslednji dom austrijskom nadvojvodi, Francu Ferdinandu. 

Austrijski državni ugovor  – značajan istorijski momenat

Gornji Belvedere je u celom svetu poznat po tome što je u njegovoj Mramornoj dvorani potpisan Austrijski državni ugovor 1955. godine zahvaljujući kome je ustanovljena moderna austrijska država.

Bajkovita lepota parka i vrtova u okviru kompleksa 

Muzej Balvedere u Austriji

Kada je reč o Belvedere kompleksu, nemoguće je ne osvrnuti se na bajkovitu lepotu njegovog parka i fenomenalnih vrtova. Uređeni u baroknom stilu, poznate su po tome što su šetnice i biljke simetrično postavljene. 

Pored toga što je cveće savršeno uređeno, tu se nalazi i raskošni bazen koji se proteže od gornjeg i donjeg nivoa gde se voda stepenasto spušta iz gornjeg u donji deo bazena. 

Tu se takođe nalaze i prirodni park u engleskom stilu i alpski vrt. Bogata priroda koja okružuje palate, čitavom kompleksu daje neku nestvarnu lepotu koja se najbolje može uživo doživeti. 

Muzej Belvedere Beč danas – oaza najlepših umetničkih dela

Belvedere muzej danas važi za jedan od raskošnih simbola austrijske prestonice i svake godine privlači sve veći broj turista. Spada u vlasništvo Državne galerije i sadrži najveću kolekciju austrijske umetnosti. 

U muzeju su izložena neka od najvrednijih dela poznatih slikara kao što su Gustav Klimt, Oskar Kokoška, Vinsent Van Gog, Klod Mone i Egon Šile. Pored toga što predstavlja pravu oazu najlepših i najvrednijih umetničkih dela, u ovom kompleksu je moguće održavanje raznih proslava kao što su venčanja, rođendani, i ostalo. 

Radno vreme i cene ulaznica

Radno vreme: od 09:00h do 18:00h 

Petkom: od 09:00h do 21:00h 

Cene ulaznica:

Gornji Belvedere: 16 EUR

Donji Belvedere: 14 EUR

Ulaznica za ceo kompleks: 21 – 27 EUR

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.