Čuveni vitraži u Evropi koje morate posetiti
/
/
Čuveni vitraži u Evropi koje morate posetiti

Čuveni vitraži u Evropi koje morate posetiti

palata katalonske muzikeKada kročite u verski objekat, vaše oči će biti podzravljene prizorom intrigantnih detalja, ikona i lustera. Naravno, da biste uživali u tom prizoru, morate da budete u stanju da ga vidite, a to nije moguće bez svetlosti. Verski objekti nisu čuveni po svojim svetlosnim instalacijama, ali neki su čuveni po fascinantnim prozorima vitraža koji objektu daju zapanjujuć prizor.

Umetnost slikanja na staklu se primenjuje od davnih vremena. Vekovima su ova umetnička dela pojačavala lepotu prostora širom sveta, najčešće crkava i ostalih verskih objekata. Neke građevine su čuvene po svojoj arhitekturi, eksterijeru, dok su drugi čuvene po svojim vitražima. Pogledajte čuvene vitraže u Evropi koje morate posetiti.

#1 Katedrala Šarte – Francuskakatedrala sarte

Oslikavanje vitraža je dostiglo svoj vrhunac tokom kasnog srednjeg veka. Katedrala Šarte u Francuskoj izgrađena je sa moćnim podupiračima koji su omogućili prostor za ugradnju ogromnih prozora, a na jednom od tih prozora je detaljno prikazano rođenje Isusa Hrista. Svetlost koja dopire u Katedrala kroz ovaj prozor, daje objektu dubok šareni sjaj.

#2 Kapela Svetaca – Francuskakapela svetaca

Danas vam vitraži mogu izgledati kako obična dekoracija, ali njihova prvobitna namena je bila da ilustruje biblijske priče, lokalnu istoriju i državnu politiku. U pariskoj kapeli su na 15 visokih prozora prikazane priče iz Starog i Novog zaveta, oslikan je i prenos moštiju koje je doneo kralj Luj IX – poznat kao Sv Luj.

#3 Katedrala Jork Minster – Engleska

katedrala jork minsterU jednoj od najvećih evropskih katedrala nalazi se neverovatan primerak vitraža. Katedrala u gotskom stilu na svom prozor na istočnoj strani ima najveći oslikan vitraž na svetu, ako izuzmemo moderno doba.

Umetnik odgovoran za ovo remek delo bio je čuveni Džon Tornton, prvi imenovani umetnik u istoriji Britanije. Prozor u svom središnjem delu pokazuje prikaz buduće apokalipse.

#4 Kadetrala Koventri – Engleska

katedrala koventriNekadašnja Katedrala Sv Mihajla, koja je srušena tokom Drugog svetskog rata zamenjena je Katedralom u Koventriju tokom posleratnih godina. Ova katedrala predstavlja pravo remek delo modernizma. Prozor koji se nalazi u delu predviđenom za krštenja sačinjava čak 195 panela oslikanih raznim motivima. Na nekoliko panela je moguće videti originalni vitraž iz stare katedrale.

#5 Plava Džamija – Turska

plava džamijaDžamija Sultana Ahmeta je među poslednjim džamijama sagrađenih za vreme klasicizma, a kombinuje islamske i vizantijske stilove arhitekture. Ubrzo je stekla naziv Plava džamija, usled plave boje koja je bila korišćena u izgradnji. U džamiji se nalazi više od 200 vitraža u različitim nijansama plave boje – od indigo do palest plave.

#6 Portret Hrista – Francuska

Vitraži su prvobitno bili zamišljeni kao Biblija za nepismene. Prikazivanjem biblijskih cena slikama na staklu, vernici koji nisu znali da čitaju latinski, mogli su da čuju priče jevanđelja. Možete videti ovaj portret Hirsta u muzeju u Strazburu. Navodno portret potiče iz benediktinske opatije iz severnog Alzasa.

#7 Palata Katalonske muzike – Španija

palata katalonske muzikeKrov Palate katalonske muzike je ukrašen neverovatnim svetlarnikom. Ovo trodimenzionalno remek delo ukrašavaju vitraži uokolo, kao i sa obe strane zidova. Deluje kao ta staklo tone ka dnu, u obliku obrnutog zvona, a ukrašeno je zlatnim i plavim nijansama.

#8 Katedrala Sv Vita – Češka

katedrala svetog vitaKadetrala Sv Vita u Pragu je najveća crkva u Češkoj. Izgradnja je započeta davne 1344. godine, a završena je 1929. Vitraži u ovoj katedrali su oslikani tokom 20. veka, a oslikali su ih najbolji češki umetnici.

#9 Holandski institut zvuka i vida

holandski institut zvukaUmesto klasičnih prozor modernih građevina, holandski institu zvuka i vida se odlikuje čudnovatim spoljašnim izgledom. Iako na prvi pogled deluje da je slika van fokusa, to zapravo nije slučaj. Svaki od ovih panela prikazuje značajan trenutak u istoriji holandske televizije, slike su zamućene i vide se samo iz specifičnih uglova.

#10 Augzburška katedrala – Nemačka

augzburska katedralaOslikavanje stakla u dekorativnom smislu potiče još iz antičkog Rima, a najstariji primer ovakve prakse potiče iz romanijske crkve u Augsburgu. Na prozorima se nalaze portreti Mojsija, Danila i ostalih ličnosti iz biblije.

Ukoliko i sami želite da krenete stopama umetnika koji su oslikali ova remek dela, posetite naše radionice slikanja na staklu. Dođite na prvi besplatni čas i saznajte kako da obično staklo pretvorite u umetnost.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.