Dekupaž tehnika za početnike – kako se radi?
/
/
Dekupaž tehnika za početnike – kako se radi?

Dekupaž tehnika za početnike – kako se radi?

kako se radi dekupaž tehnika za početnikeDekupaž je umetnička veština lepljenja isečaka (obično papira) na neki predmet i premazivanja lakom ili glazurom. Nakon uspešno obavljenog dekupaža, isečak izgleda kao da je nacrtan na predmetu koji sređujete.

Dekupaž je zabavan i lak način za ukrašavanje gotovo bilo kog predmeta, uključujući svakodnevne kućne predmete, od malih vaza do većih komada nameštaja – mogućnosti su brojne. Najbolje od svega? Možete naučiti osnovne i napredne dekupaž tehnike u zabavnom okruženju sa fantastičnim instruktorima na našim dekupaž kursevima u Beogradu. Pogledajte kako se radi dekupaž tehnika za početnike.

Priprema materijala za dekupaž

Prvo što treba da uradite je da pripremite materijal. Trebaće vam:

  • predmet koji želite da ukrasite
  • materijal za ukrašavanje (ukrasne salvete, novine, časopisi, papir za dekupaž…)

Opšte pravilo je da što lakši i fleksibilniji materijal koristite, biće vam lakše da ukrasite predmet. Naročito ako je reč o predmetu za zakrivljenom površinom.

Saveti za izbor repromaterijala za dekupaž:

  • Nemojte koristiti slike ištampane na ink-jet štampačima, jer će se boja razmazati. Umesto toga, izradite kopije na štampaču koji koristi toner.
  • Koristite tkaninu ili tapete da pokrijete veliku površinu u kratkom roku. Takođe, možete ih iskoristiti kao pozadinu pre nego što dodate ostale materijale.
  • Izbegavajte da koristite bilo kakav materijal koji je „predebeo“, jer će odudarati od ostatka kompozicije i vrlo verovatno će se oljuštiti. Za pravilno primenjenu dekupaž tehniku, želećete da površina bude što glađa!
  • Kako biste uštedeli novac na repromaterijalu, koristite elemente koje već imate kod kuće. Flajeri, novine, stare knjige i časopisi su od velike koristi.

repromaterijal za dekupaž

Pripremite isečke

Možete koristiti ceo papir, ali ga možete i cepati rukom ili iseći makazama kako biste dobili zanimljive oblike. Kako biste lakše sekli, nagnite makaze malo u desno, a možete koristiti i skalpel. Ne morate u potpunosti prekriti površinu predmeta, zato pripremite onoliko isečaka koliko smatrate da je potrebno.

Napravite koncept za svoj dekupaž projekat

Napravite skicu ili jednostavno postavite isečke na željeno mesto bez lepljenja, a onda slikajte kako biste zapamtili raspored.

  • Ako se pozitivno-haotični umetnik u vama naježi na pojam planiranja, možete lepiti isečke nasumično. Samo pazite na kompoziciju, kako biste se osigurali da lepite isečke u istom maniru.
  • Obratite pažnju na boju i strukturu isečaka koje lepite.

Skiciranje dekupaž predmetaPripremite površinu predmeta

Obavezno očistitie površinu predmeta koji ukrašavate. Ako se radi o drvetu, popunite praznine gitom i pređite šmirlgom kako biste dobili savršeno glatku podlogu.

  • Za drvene i metalne predmete, bilo bi poželjno da nanesete slojeve akrilne boje preko površine, kako biste više istakli isečke.
  • Ako predmet brišete vlažnom krpom, ostavite ga da se osuši pre nego što krenete sa lepljenjem.

Pre samog lepljenja, postavite novine na radnu površinu, kako biste je zaštitili od suvišnog lepka.

Lepljenje dekupaž isečaka na predmet

Koristite lepak prigodan za površinu predmeta. Uglavnom, možete koristiti običan beli lepak, ali će vam biti lakše ako ga pomešate sa vodom u razmeri 1:1. Sipajte u činiju lepak i vodu, dobro ih promešajte. Možete koristiti i specijalan lepak za dekupaž.

Nanesite tanak sloj lepka četkicom na površinu predmeta i na pozadinu isečaka. Obavezno nanesite lepak ravnomerno i na sve ivice isečaka.

dekupaž tehnika za početnike - četkica drvoZalepite isečke deo po deo na predmet. Pazite da ne iskrivite ili izgužvate isečak, a zatim ga izravnajte valjkastim predmetom (olovka, oklagija, štapić od lizalice…) od krajeva ka sredini. Ponovite postupak sa svakim sledećim isečkom.

Sačekajte da se lepak osuši u potpunosti pre nego što nastavite dalje. Ako nalepljujete više slojeva isečaka, neka se svaki sloj osuši pre nego što počnete sa sledećim.

Ukoliko vam se odlepi ivica isečka, možete je iseći ili ponovo zalepiti.

Lakiranje

Dajte svom umetničkom delu odgovarajuću završnicu. Nanesite nekoliko slojeva laka, glazure ili specijalnog sredstva za dekupaž finiš. Neka se svaki sloj finiša osuši pre nego što nanesete naredni.

Nakon što se finiš osuši, uklonite neravnine šmirlgom. Možete koristiti grublje šmirgle (400). Vlažnom krpom pokupite ostatke nakon šmirglanja. Nemojte da šmirglate pre nego što nanesete dovoljno slojeva koji prekrivaju površinu i nalepljene isečke.

Ponavljajte postupak lakiranja i šmirglanja dok ne budete zadovoljni izgledom ukrašenog predmeta. Koliko ćete slojeva naneti zavisi od vas. Možete naneti 4 – 5 slojeva laka, ali je dobro znati da neke dekupaž tehnike zahtevaju 30 do 40 slojeva. Obavezno sačekajte da se svaki sloj osuši pre daljeg rada.

Uživajte u svom umeću

Kada se sve osušilo ne oklevajte da stavite predmet na istaknuto mesto u svom domu. Malo hvaljenja nije na odmet, a pored toga, ukoliko ste odradili sve prema našim instrukcijama o tome kako se radi dekupaž, imaćete potpuno nov ukrasni predmet, koji oplemenjuje željeni prostor.

Ako želite da savladate naprednije dekupaž tehnike, dođite u naše radionice. Prvi čas je besplatan i potpuno neobavezan, tako da vas ništa ne košta da probate. Vidimo se!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.