Najbolji sastojci za pravljenje sapuna
/
/
Najbolji sastojci za pravljenje sapuna

Najbolji sastojci za pravljenje sapuna

Za pravljenje sapuna trebaće vam malo vremena, ljubavi i dobri sastojci – ovde pročitajte koje možete umešati za fantastičan miris, negu i lepotu,

Pored manje interesantnih, ali neophodnih sastojaka za sapune kao što su voda i natrijum – hidroksid, sve ostalo je prepušteno vašoj mašti! Saznajte šta sve možete ubaciti u sapun i dati mu lepu boju, miris, teksturu i izgled.

Eterična ulja

Ono što će vašem sapunu na potpuno prirodan način dati predivan miris; sapunom može preovladavati jedan miris koji odaberete, a ako želite jedinstvenu, kompleksnu mešavinu, možete odabrati nekoliko vrsta eteričnih ulja sa različitim mirisima. Slojeve mirisa ćete u jedan spojiti prema ovom odnosu:

 • 30% mešavine ulja čine glavne mirisne note;
 • 10% mešavine za bazu mirisa mešavine;
 • 60% za srednje note, tj „telo” mirisa.

Kada pravite mešavine i dodajete ulja u sapun, vodite računa! Iako ona mogu da budu sasvim prirodna, bez ikakvih dodataka, u prevelikim količinama ulja mogu iziritirati kožu i postići suprotan efekat od nameravanog. Prema opštem pravilu, u sapunu ukupno sme biti najviše 3% mešavine eteričnih ulja, a kako ulja variraju po osobinama, treba detaljno istražiti poželjne doze.

To su jaki mirisni koncentrati i u svakom slučaju vam neće trebati mnogo da date sapunu lep miris i lekovita svojstva.

Ulja i masti za negu kože

Neka ulja dodajemo zbog predivnog mirisa, a neka dodajemo u kozmetiku zbog lekovitih svojstava: čajevac za borbu protiv akni, maslinovo za negu kože i kose, lavandino za umirenje i bolji san.

Dodatak biljnih masti još jedan je način da negujete kožu prirodnim sapunima, ali i poboljšate teksturu i kvalitet sapuna:

 • kokosovo ulje: učvršćuje sapun, stvara odličnu penu i dobro čisti;
 • kakao buter: štiti i neguje kožu;
 • shea buter: odličan za negu, ali teže se homogenizuje sa ostatkom mešavine za sapun.

Pčelinji vosak je takođe dobar za učvršćivanje sapuna, i daje predivan miris; sve ove sastojke koristite u malim, dobro odmerenim količinama.

Sušeno bilje i cveće

Za miris, dekoraciju i blagi piling: prirodni ukrasi poput suvog začinskog i lekovitog bilja i cveća su odličan način da se u svakom sapunu koji napravite nađe i dodir prirode.

Kupanje sapunom sa krupnim komadima ipak može biti nezgodno, tako da usitnite sve što ćete umešati u sapun, a treba ukloniti i oštre grančice i delove listića kako se slučajno ne biste ogrebali i povredili.

Što se cveća tiče, birajte sveže ili suvo, sa mekim i delikatnim laticama – a najpre proverite da li dolazi od otrovne biljke! Jestivo cveće je uvek bezbedna varijanta, poput cikorije, lavande, deteline, mente…

Seme voća

Piling efekat u prirodnim sapunima najčešće se postiže uz pomoć semenki i koštica voća, celih ili mlevenih. Možete koristiti:

 • mak;
 • smokve;
 • grožđe;
 • sitno mlevene koštice kajsije.

Telu je dovoljan blagi piling, i zato proverite da li u mešavini ima previše grubih i oštrih delića, i izbacite ih.

Šljokice i boje

Pravo je zadovoljstvo samostalno napraviti prirodan, mirisan i lekovit sapun bez sumnjivih sastojaka, a po želji, možete ga dodatno obojiti i ukrasiti, za sebe ili savršeni poklon za porodicu ili prijatelje!

Sapun se može bojiti raznim dodacima, a dobiti skoro sve boje:

 • žuta: kari, kurkuma;
 • crna: aktivni ugalj;
 • narandžasta: sok šargarepe ili bundeve;
 • roze: prah od fino mlevenog, sušenog cveta hibiskusa;
 • zelena: prah od sušene koprive;
 • bela: kaolin.

Braon, siva, plava i ljubičasta – probajte razne sastojke i eksperimentišite sami, ili kupite gotove boje za sapune ako želite da skratite proces.

Što se tiče šljokica, postoje i one koje su sasvim bezbedne za kozmetičku upotrebu; mogu se kupiti kod nas, a sada postoje i šljokice koje se dobijaju od morske trave.

Pravljenje sapuna je poput alhemije, sa fantastičnim ishodom: sami ste kreirali i dizajnirali prirodan kozmetički proizvod vrhunskog kvaliteta, i napravili nešto lepo i upotrebljivo.

Na našem kursu izrade sapuna naučićete sve tajne preciznog mešanja sastojaka, i zaljubiti se u svoj novi hobi. Ko zna, možda ga jednog dana pretvorite u svoju profesiju!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.