Kako su mozaici Antoni Gaudija postali njegov zaštitni znak?
/
/
Kako su mozaici Antoni Gaudija postali njegov zaštitni znak?

Kako su mozaici Antoni Gaudija postali njegov zaštitni znak?

Mozaik predstavlja posebnu vrstu umetničke tehnike, kojom se umetnička dela izrađuju od parčića kamena ili drugih materijala. Mozaici se često koriste u dekorativnoj umetnosti, posebno u enterijerima, a većina njih napravljena je od malih, ravnih, četvrtastih parčadi kamena. 

Mozaici imaju izuzetno dugu istoriju (potiču još iz Mesopotamije, trećeg milenijuma pre nove ere), a umeli su da budu metod izrade najvećih umetničkih dela! Antoni Gaudi, zaslužan za izgled Barselone kakvom je danas znamo, jedan je od najpoznatijih arhitekti modernog doba, a upravo su mozaici bili njegov zaštitni znak!

Nas su oduvek fascinirala neverovatna mozaična Gaudijeva dela, pa smo krenuli u dublje istraživanje toga kako su Gudijevi mozaici postali njegov zaštitni znak. Više o tome saznajte u nastavku teksta.

Mozaici koje morate videti: park Guelj u Barseloni (Park Güell)

Glavni razlog popularnosti koji uživa park Guelj u katalonskoj prestonici je to što je, prosto rečeno – prelep! Oni koji su ga posetili tvrde da ne postoji slično mesto nigde na svetu, a toliko je fotogenično da retko ko odoleva da u njemu napravi barem nekoliko fotografija. 

Planiranje i dizajn parka vođeno je upravo od strane čuvenog Antoni Gaudija. Prelepa arhitektura i ambijent u Guelju, uz jedinstveno kulturno nasleđe i neverovatni pogled na Bardelonu, čine park Guelj sasvim posebnim!

To, ipak, nije kraj – mozaici su ti koji privlače ogroman broj turista da fotografišu Guelj iz svih uglova.

Oni su deo su skoro svakog arhitektonskog dela i detalja u ovom parku. Park čini oko 3km puta i šetališta, stepeništa, trgića, terase i dve kapije. Skoro svaki kutak i ugao Guelja ukrašen je mozaicima.

Kao glavni materijal za izradu fascinantnih mozaika, Gaudi je koristio keramičke pločice ali i staklo, kao i druge materijale. Trenkadis je naziv za tehniku slaganja mozaika od parčića keramičkih pločica i stakla, a jedna je od glavnih odlika stila nezaboravnog Gaudija.

park guelj barselonaNa samom ulazu u park Guelj nalazi se poznata skulptura zmaja-guštera, ukrašena mozaicima od glave do repa, naravno. Bajkovite kućice u parku čiji su krovovi i detalji takođe dekoraisani mozaikom, kao i ostale figure i ukrasi, park Guelj čine mozaičarskim remek-delom koji morate upoznati!

Park Guelj u Barseloni poznat je po mozaicima, ali i oblicima i motivima koji imitiraju prirodu, talasastim linijama i lukovima. Mnogi detalji u parku Guelj asociraju na aždaju, a to je jedan od omiljenih motiva Antoni Gaudija! Sveti Đorđe je, inače, zaštitnik Katalonije, pa motiv aždaje u mozaicima i drugim tehnikama kojima se Gaudi koristio ima duboku simboliku. 

Kasa Batljo (Casa Batllo) – mozaici su njena fasada

Kasa Batljo je još jedna od najposećenijih i najfotogeničnijih mesta, projektovanih od strane Antoni Gaudija, u Barseloni. Pre jednog veka, Gaudi je izvršio obnovu ove zgrade za porodicu Batljo, po kojoj i danas nosi naziv. 

Cela fasada, ukoliko se izuzmu okviri terasa i prozori, dekorisana je mozaikom. Mozaici fasade predstavljaju svojevrsno umetničko remek-delo, a inspirisano je mitologijom, futurizmom i arheologijom.

Ko bi rekao da “obična” fasada može biti tako znamenita?

Već iz daljine, sa ulice, vide se obrisi šara fascinante fasade Kasa Batlje, a kako joj se sve više približava, njeni detalji postaju sve vidljiviji, a ona sve fascinantnija! Trenkadis je i ovde vrsta mozaika i tehnika izrade mozaika koju je Gaudi koristio. 

Trenkadisu, kao stilu i tehnici, Gaudi nije dao poseban stilski pečat samo impozantnom lepotom dela, već i načinom na koji je nabavljao materijal koji je potom koristio za mozaike. Naime, on se, između ostalog, koristio otpadom iz fabrika keramike u Španiji, te od onog što se smatralo neupotrebljivim, kreirao neke od najlepših artefakata. 

Sagrada Familia 

Ako vas je iznenadila Sagrada Familia u tekstu o mozaicima, potpuno nam je jasno i zašto.

Ona je pravi arhitektonski dragulj koji zaslužuje poseban tekst, a poznata je po mnogo čemu, ali najmanje po mozaicima na njoj. Sagrada Familia je maestralna crkva u Barseloni, simbol ovog grada i takođe delo neverovatnog Antoni Gaudija

No, pređimo odmah na deo o mozaicima.

U crkvi postoji nekoliko mozaika, kako u njenoj unutrašnjosti, tako i na spoljašnjosti. Mada se najviše ističu oni koj se nalaze na kulama. Za njih nije korišćena keramika, već polihromno staklo iz Venecije

Neki mozaici sa Sagrada Familie potiču iz vremena Gaudija, a neki posle njega. Naime, Sagrada Familia je i dalje u izgradnji, ostala je nedovršena posle Gaudija. Iako sam Gaudi neke od ovih mozaika nije izrađivao, arhitekte koji su posle njega došli na ovaj projekat sve vreme su imali jednu misao u glavi “Šta bi Gaudi uradio?”, pa svaki, i novi, detalj na ovoj crkvi zapravo predstavlja omaž čuvenom Gaudiju.

Tu su i Casa Milo, kao i druge kuće, znameniti objekti i fasade Barselone. Na mnogima od njih videćete Gaudijev zaštitni znak –  unikatne mozaike koji oduzimaju dah svojom lepotom. Barselonu inače zovu gradom najlepših fasada na svetu, a mnogi je smatraju i najlepšim gradom na svetu generalno, a najlepši mozaici na svetu definitivno doprinose tome. Ukoliko je budete obilazili, javite nam utiske o Gaudijevim mozaicima! Bah je tu da za vas izradi mozaik po želji – dovoljno je da nas kontaktirate!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.