Od čega se može praviti mozaik?
/
/
Od čega se može praviti mozaik?

Od čega se može praviti mozaik?

Mozaik tehnika je odavno poznata slikarska tehnika koja podrazumeva slaganje raznobojnih komadića kamenja, stakla, blazirane keramike, biber crepa, školjki ili drugog sličnog materijala. Naime, mozaik slikarska tehnika predstavlja umetnost stvaranja slike pomoću malih obojenih delova određenog materijala. Najpoznatiji je mozaik od stakla, mozaik od kamena i mozaik od pločica keramike.

Ova slikarska tehnika se danas sve više koristi za uređivanje doma ili jednostavno za pravljenje posebnog predmeta kojim možete da ukrasite prostor ili ga možete pokloniti dragoj osobi. Najraniji primeri mozaika napravljenih od različitih materijala su pronađeni u hramu u Mesopotamiji i potiču iz druge polovine trećeg milenijuma pre nove ere.

Postoje dva tipa mozaika i to opus tesselatum i opus vermiculatum. Prvi tip podrazumeva mozaik od kamenčića koji nisu iste veličine i oblika, a vezivni materijal koji ih drži zajedno mora biti vidljiv. Drugi tip, opus vermiculatum, čini mozaik koji je sačinjen od sitnih delova kamena, stakla ili glazirane keramike koji su uglavnom iste veličine i usko povezani, sa jedva vidljivim fugnama između njih.

Mozaik je jedna od najstarijih tehnika umetničkog izražavanja, koju su poznavali Vavilonci, a razvijali je Grci i Rimljani. Danas je veoma poznata slikarska tehnika u svetu, u daljem tekstu ćete imati prilike da pročitate od čega se sve može napraviti mozaik.

Umetnost mozaika i sareni zidPravljenje mozaika – tehnika koja opušta i telo i um

Kada je u pitanju tehnika mozaik, za samu izradu je potrebno odabrati željenu podlogu i materijal od koga će se delo praviti. Ako se u obzir uzme mozaik od stakla, od materijala za pravljenje je potreban sekač stakla, klešta za mozaik, zakrivljena klešta, odgovarajući lepak, mistrija, nazubljena štahtla, brojne četkice i sunđeri, tkanina, čekić, dleto i obavezne sigurnosne naočare.

Da bi se počelo sa samom tehnikom mozaika, potrebno je da se napravi skica na papiru, zidu ili podu u zavisnosti gde će se nalaziti mozaik. Sama slika ne treba da ima previše detalja, jer se detalji veoma teško mogu izvesti u mozaiku. Nakon prenesene skice na određenu podlogu, biraju se komadi materijala od kojeg će se mozaik praviti.

Komadići treba da budu nešto ravniji na krajevima. Mogu biti obojeni ukoliko je reč o mozaiku u boji. Između komadića se savetuje da se ostavlja razmak od oko jednog milimetra kako bi se popunio odgovarajućim vezivom. Polomljeni komadi stakla, keramike, kamenčića se pričvršćuju određenim lepkom u zavisnosti od podloge na koju se lepe i na taj način se stvara mozaik, umetničko delo koje mami poglede i izaziva divljenje. Ukoliko vas zanima kako se konkretno pravi mozaik, postoje kursevi mozaika na kojima možete mnogo naučiti i saznati o ovoj slikarskoj tehnici.

Mozaik od stakla – umetnost koja izaziva divljenje

Kada je u pitanju tehnika mozaik staklo je najpoznatiji materijal koji se koristi za izradu umetničkih dela na ovaj način. U narodu je poznato da ako se slomi ogledalo, onoga ko je to uradio pratiće nesreća određen broj godina koje su u skladu sa razbijenim komadićima stakla. Međutim, za one koji se bave umetnošću, ova narodna verovanja ne važe, jer oni namerno i ciljano lome staklo, pa tako i ogledala kako bi dobili određene delove materijala od kojeg će stvarati i praviti umetnost.

Mozaik od ogledala je veoma karakterističan deo ukrasa za prostoriju, jer pomoću njega mogu da se oblože razni predmeti, kao što je kutija za nakit ili ram za slike. Takođe, kada je u pitanju mozaik ogledala mogu biti veoma interesantna jer svaki komadić slomljenog stakla služi kao posebno ogledalo, te može biti lep detalj u kupatilu.

Mozaik od stakla je veoma popularan još od davnina. Naime, obojeno staklo je služilo da se ukrase vrata ili prozori i predstavljali su zavese na neki način. Brojne poznate znamenitosti krase najimpresivniji mozaici na svetu pokazujući određene scene iz istorije ili važne ličnosti prošlosti koje su karakteristične za tu građevinu. Staklarske radnje su svojevremeno proizvodile i prodavale stakle mozaičke kockice raznih veličina i boja.

Mozaik sarena riba na kamenuMozaik od kamena kao umetnost u gradnji

Mozaik se u prošlosti mogao videti samo na javnim građevinama kao što su dvorovi i katedrale, jer je nekada sam najam umetnika da vam uradi neki mozaik bilo ekskluzivno pravo države. Danas je situacija nešto drugačija. Pored brojnih građevina koje krase impresivni mozaici, tehnika mozaika je pristupačnija i svako je može raditi ukoliko ima volje i želje.

Interesantno je da su se u razvoju ove slikarske tehnike mozaici pravili od obojenog šljunka u prirodnoj veličini, ali je 200. godine pre nove ere šljunak zamenjen sečenim kockicama kamenja. U velikom broju slučajeva koristio se mermer ili krečnjak, te je i danas kada je u pitanju mozaik mermer veoma aktuelni materijal od kojeg se prave mozaici.

Mozaik je bio i ostao deo mnogih velikih i poznatih znamenitosti. Ako se uzme u obzir mozaik ikone su umetnička dela koja su u velikom broju slučajeva, ukoliko nije reč o freskama, glavni deo svake crkve, hrama ili manastira. Sam mozaik od kamena na zidu ne predstavlja samo umetnost sam po sebi, već predstavlja i poseban deo istorije koji je veoma specifičan i karatkterističan za određen narod, veru, državu.

Mozaičke ornamente možemo videti i na sasvim običnim i neočekivanim mestima, te ne čudi što kada je u pitanju mozaik pločice za kuhinju često budu napravljene ovom tehnikom. Izvan grada, mozaik se uglavnom može videti na stazama u vrtu, a sve je prisutniji mozaik za bazene koji prekriven vodom dobija dodatni i još lepši ton.

Ako ste u potrazi za hobijima koji će vam pomoći da ispunite vreme na koristan način, mozaik je idealan izbor za vas. Kada je u pitanju mozaik hobi stvaranja umetnosti ovom tehnikom veoma brzo može dostići profesionalni nivo, pa se uz opuštanje može i zarađivati.

Sama tehnika mozaik nije mnogo teška i predstavlja jednostavan vid umetnosti koji zahteva određenu dozu strpljenja, ali veština izrade dela od mozaika je savladiva za sve uzraste. Ukoliko želite da se oprobate u ovoj vrsti umetnosti, kontaktirajte nas, a mi ćemo sa vama podeliti svoje znanje i iskustvo i zajedno sa vama rasti i razvijati se u umetnosti.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.