Kako pripremiti platno za slikanje | Gesso – saveti i trikovi
/
/
Kako pripremiti platno za slikanje | Gesso – saveti i trikovi

Kako pripremiti platno za slikanje | Gesso – saveti i trikovi

Kako bi slikanje bilo uspešno potrebno je pravilno pripremiti platno za slikanje, da ne bi došlo do cepanja ili prevelikog i prebrzog upijanja boje. Kao što pripremate zid za krečenje, tako što prvo nanesete sloj prajmera, tako je potrebno i pripremiti platno za slikanje, odnosno naneti sloj prajmera pre nanošenja boje. Pročitajte kako se nanosi gesso i kako pravilno da prirpemite platno za slikanje.

boje na patnuNaučiti kako da se nanese prajmer i pripremi platno uopšte nije teško, ali mnogi podučavaoci često preskoče ovaj deo i ne pridaju mu važanost, iako je ovo bitan deo procesa slikanja. Kada je u pitanju akrilno slikanje, ili slikanje uljanim bojama, prajmer je obavezna stvar, kako bi vaša slika izgledala dobro. Evo kako da to uradite kako treba.

Da li je prajmer neophodan?

Kada su u pitanju uljane boje, prajmer je obavezan pre slikanja, jer ukoliko se ne nanaese, boja će uništiti platno i ono će istruliti. Kada su u pitanju akrilne boje, može se slikati i bez prajmera, ali platno tako upija preveliku količinu boje, pa je bolja ideja korisiti prajmer i u ovom slučaju.

platno i boje za slikanjeAkrilne boje mogu da se nanesu na veliki broj različitih površina uz minimalnu pripremu pre slikanja, sve dok ta površina nije masna. Ukoliko je površina masna ili prirpemljena za slikanje uljanim bojama, slikanje akrilnim bojama će na ovakvom platnu biti neuspešno.

Ipak, možete kupiti već pripremljeno platno za slikanje, koje je premazano prajmerom za akrilno slikanje. Ovakvo platno se može koristiti i za akrilno i za slikanje uljanjim bojama.

Kako pravilno naneti prajmer?

Prajmer za akrilno slikanje se naziva gesso i kada se stavi u posudu za boju izgleda kao bela boja za slikanje. Akrilni geso prodire u platno i postaje jaka osnova za slikanje, jer stvara površinu koja je fenomenalna za slikanje. Ovaj prajmer se može naneti u čistom obliku, ili u razređenom, u zavisnosti od toga kakva vam podloga treba, odnosno kakav efekat želite da proizvedete i koju tehniku želite da primenite.

Postoji i gesso koji je poluupijajući. On je manje vidljiv kada se nanese, ali, ipak, štiti platno od pucanja usled velike količine vode, pri korišćenju akrilnih boja. Čist gesso izgleda kao bela boja kada je mokar, ali kada se osuši uopšte se ne primećuje i potpuno je čist. Iako se ne vidi, on pravi odličnu podlogu za slikanje, odnosno, boja se zadržava na platnu veoma kvalitetno.

Šta je potrebno za nanošenje prajmera?

Materijal koji je potreban za nanošenje prajmera:

 • Sunđer
 • Voda
 • Plastična ili metalna drška za mešanje
 • Akrilni gesso
 • Ravna četka
 • Plastična posuda
 • Razvučeno kanvas platno
 • Ubrusi

Postupak nanošenja prajmera

 1. Umočite sunđer u vodu i istapkajte platno i njegove ivice, blagim pokretima
 2. Izmešajte akrilni gesso dok je još u teglici, uz pomoć drške za mešanje
 3. Sipajte prajmer u plastičnu posudu onoliko koliko vam je potrebno, kako ne biste imali višak koji morate da bacite jer će da se osuši. Teglicu sa prajmerom odmah zatvorite, jer se gesso veoma brzo suši.
 4. Dodajte malo vode u plastičnu posudu u kojoj se nalazi prajmer, kako bi njegovo nanošenje bilo lakše i efektnije. Ukoliko želite da vam podloga bude neke boje, možete tu boju dodati u gesso i napraviti svoju boju podloge. Dobro promešajte vodu i prajmer.
 5. Ubruse koristite sve vreme kako biste čistili dršku za mešanje, ali i sve što se prospe okolo. Čim uprljate neku drugu površinu prajmerom, odmah je obrišite ubrusom, jer se gesso suši brzo.
 6. Ravnom četkom koju ste umočili u prajmer, prelazite horizontalno preko platna, levo-desno i nazad.
 7. Ostavite prajmer da se lepo osuši makar sat vremena. Najbolje je da spremite podlogu dan ranije, i ostavite platno sa prajmerom da odstoji preko noći. Ako je platno hladno na dodir, to znači da prajmer još uvek nije suv.
 8. U zavisnosti od toga kakav efekat želite da postignete, možete naneti prvo tanak sloj, pa deblji kasnije. Dodatne slojeve možete stavljati naizmenično vertikalno, pa horizontalno, ali pre svakog nanošenja obrišite ostatke prašine od prethodnog puta.

Da li je bela boja zamena za prajmer?

Iako prajmer izgleda kao bela boja za slikanje, nju ne možete koristiti kao zamenu za prajmer. Bela boja ima potpuno drugačiju strukturu nego prajmer, što znači da su njihove osnovne funkcije potpuno različite.

platno za slikanjeGesso je napravljen tako da podlogu za slikanje pirprema za bolje slikanje, odnosno, kvalitetnije nanošenje boje koja se neće kruniti ili pucati zajedno sa platnom. Uz pomoć prajmera vaša podloga za slikanje postaje mekanija i dostupnija za kreativnost i maštovitost, isprobavanje drugačijih tehnika, i slično.

Naučite crtanje i slikanje u okviru naše radionice. Osim tehnike crtanja i slikanja naučićete i kako se nanosi gesso i kako da pripremite platno koje že biti savršeno za vaša buduća mala remek-dela.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.