More kao večita inspiracija za umetnike
/
/
More kao večita inspiracija za umetnike

More kao večita inspiracija za umetnike

Potpuno nezavisno od toga na kom mestu u zemlji ili na svetu neko od nas živi – kada pomisli na more svi imamo istu sliku u glavi – smirujuću plavu paletu boja mora, plaže svetlog peska i toplotu sunčevih zraka. Sunce i more magično uspevaju da svakoga od nas nadahnu pozitivnom energijom i bogatom inspiracijom.

Svako godišnje doba odlikuje se svojim, autentičnim bojama i oblicima – pa tako i leto. Letnje boje, pre svega plava, žuta i bež, kao i oblici kao što su oni koji oponašaju talase, školjke, cveće ili listove palmi služe kao inspiracija svima nama, a posebno umetnicima. More je tako poslužilo kao nadahnuće za brojna umetnička dela – od knjiga do filmova i muzike, a svakoga od nas podstiče na kreativnost, pozitivne misli i lepa osećanja.

Umetnicka slika moraSlike inspirisane morem i letom

Mnogi slikari kroz istoriju koristili su more kao glavni izvor inspiracije. Nekada im je ono služilo za nadahnuće, a nekada su same morske pejzaže koristili na svojim slikama. Tako je, na primer, Derik Adams u svojim “Floater” slikama prikazivao crne ljudske figure koje uživaju u vodenim dušecima, sunčaju se na plaži ili opuštaju uz piće na moru, dok je umetnica POP pokreta Marjorie Strider uživala slikajući žene u bikiniju ili bazene u trodimenzijalnoj formi.

Sem ovih modernijih umetnika i oni kultni i klasični bili su inspirisani morskim bojama i letom. Tako su, na primer, čuveni “Suncokreti” Vinsenta Van Goga inspirisani upravo ovim godišnjim dobom, a “Žena kraj prozora” Anri Matisa takođe je slika nadahnuta plažom, letom i morem.

Isto tako je i jedan od najproslavljenijih umetnika iz grčke istorije, Nikos Hadjikyriakos-Ghikas, u svojim slikarskim dostignućima uglavnom bio inspirisan upravo prelepim grčkim ostrvima i morem, a postoji i njegova fotografija kako oslikava platno nadomak plaže. Ne čudi što grčka ostrva, kao što je Lefkada, ili letovanje drugde na Jonskom moru, i danas služe kao inspiracija – kako slikarima, tako i svima drugima.

Sedma umetnost i more

FIlmove mnogi nazivaju spojem svih 6 klasičnih umetnosti, a nema sumnje da je u savremenom dobu film umetnost koja se najviše masovno konzumira. Kao i sve umetnosti, i filmovi su često inspirisani morem, a još češće i mesto odvijanja fabule filma.

Možda najčuveniji film čija se radnja odvija na moru nosi i simboličan naziv – “Plaža”, u režiji Deni Bojla, a po istoimenoj knjizi Aleksa Garlenda. Ne tako prijateljski nastrojenim morem i okeanom snimljen je i kultni “Titanik”, kao i šarmantni film “Pirati sa Kariba”, dok je glavni cilj i odredište domaćeg filma “Tri palme za dve bitange i ribicu” upravo more.  

More i plaza kao inspiracijaMore nadahnjuje i muzičare

Od pesme u Diznijevoj“Maloj sireni” po nazivom “Under the sea”, pa do rokerskog hita grupe Led Zeppelin “The Ocean” – pesama o moru ima nebrojano mnogo. O tome koliko more inspiriše muzičare i tekstopisce najbolje govori činjenica da pesme nadahnute morem možemo pronaći u svim muzičkim žanrovima i na celom svetu.

Morska inspiracija u arhitekturi

Arhitektura, i nauka i umetnost, često je inspirisana morskim bojama i oblicima. Zavisno od toga da li je reč o pukom nadahnuću ili samom arhitektonskom stilu zastupljenom u obalskim mestima i sam način uređenja se razlikuje.

Tako imamo Grčku kao najpoznatijeg reprezenta mediteranske arhitekture, a sam pogled na ostrvo Santorini najbolje govori o uređenju inspirisanim morem. Bela i plava, uz tek po neku žutu nadahnutu sunčanim danima – boje su koje dominiraju ovim ostrvom, ali i velikim brojem grčkih izletišta kraj mora.

Kada je reč o uređenju enterijera – često se inspiracija traži upravo u morskim predelima, kako u kućama običnih ljudi, tako i kod velelepnih građevina i zdanja. Najbanalniji primer su same pločice i mozaici u kupatilu koji često sadrže morske boje i oblike a viđaju se u domovima širom sveta. Takođe, turisti obožavaju da sa mora donesu po koji suvenir, a on onda krasi kutke enterijera ljudi sa cele planete.

Izgleda da nema boljeg nadahnuća  od morskih talasa, pa iskoristite naredno letovanje da pustite kreativnosti i mašti na volju. Možda iz toga poistekne sasvim novi hobi ili ljubav ka određenoj vrsti umetnosti, a nema sumnje da nema ničeg što tako intezivno oplemenjuje ljudske živote kao što su to inspiracija i umetnost.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.