Najlepši murali u Beogradu
/
/
Najlepši murali u Beogradu

Najlepši murali u Beogradu

Mural predstavlja sliku na spoljnom zidu zgrade. Ova umetnička kompozicija u sebi objedinjava opšte elemente slike i elemente arhitekture. Zidno slikarstvo i sama izrada murala zavisi od same podloge, dok na kompoziciju murala utiču dimenzije prostora koje nameću i dimenziju same zidne slike. Zidne slike mogu biti veoma velike, pa tako u svojoj dekorativnoj, narativnoj i memorijalnoj funkciji najčešće poprimaju monumentali karatker.

U periodu od 1970. godine kada je naslikan prvi mural u Beogradu pa sve do danas, više od 50 murala krase zidove glavnog grada. Grad obiluje oslikanim fasadama, a prvi poznati mural oslikao je 1970. godine Lazar Vujaklija na zidu male zanatske radnje u Bulevaru Kralja Aleksandra.

Beograd je prošao kroz razne talase razvoja kada je istorija murala u pitanju. Do popularizacije murala dolazi osamdesetih godina dvadesetog veka, dok se devedesetih sklapaju prva privatno-javna partnerstva. Do drugog talasa popularizacije murala dolazi nakon 2000. godine kada sam grad počinje sa svojim brendiranjem. Danas, autori ulične umetnosti svojim delima ukrašavaju prestonicu i čine grad lepšim, toplijim i specifičnijim mestom.

Murali na ziduMural Dragan Nikolić

U počast legendarnog glumca Dragana Nikolića, oslikan je mural preko puta njegove omiljene kafane na Čuburi. Kako je glumac voleo da ode u kafanu i proveseli se sa prijateljima, mural mu se tamo i nalazi. Nepoznati autor je na ovaj način hteo da oda počast legendi srpskog glumišta.

Raduljica i Novak

Nakon višemesečnog rada, na Bežanijskoj kosi, teniser Novak Đoković i košarkaš Miroslav Raduljica dobili su čast da sede jedan pored drugog, rame uz rame. Arhitekta i muralista Andrej Josifovski, koji je narodnim masa poznatiji kao Pijanista, uz pomoć ilustratora Dobrosava Boba Živkovića, oslikao je portrete svetski poznatih sportista iz Srbije koji su, malo je reći, uradili mnogo za državu i svoj sport.

Velikani istorije

Nekada išarani zidovi igrališta u Svetosavskoj ulici, u Vinči, sada su dobili potpuno nov izgled. Umesto grafita, na zidovima se nalaze velikani srpske istorije. Likovi cara Dušanasa vitezovima srpskog dvora, kneza Lazara i Miloša Obilića sada krase zidove oko igrališta. Ovi murali na zidu oslikani su na inicijativu predsednika Skupštine gradske opštine Grocke i delo su Severina Kovača i vajara Marka Pejčića.

Murali ulepšali Promenadu

Beogradsku promenadu čine lepšom dva murala koja se nalaze na stubovima Savskog mosta. Mladi beogradski slikari Stevan i Marija Šoln oslikali su dela “Zamisli želju” i  “Igra na vetru”. Kako je oslikavanje ova velika dva stuba veličine 300 kvadrata bio ozbiljan izazov koji je zahtevao dva i po dana konstantnog rada, u oslikavanju je bračnom paru pomogao mladi umetnik VVuper.

Ovi murali postali su glavna atrakcija beogradske promenade i lokacija koju svi turisti traže ne bi li napravili nekoliko fotografija pokraj njega za svoj spomenar uspomena.

Mural Patrijarh Pavla

Povodom sto godina od rođenja patrijarha Pavla, mladi muralista i arhitekta Andrej Josifovski, koga svi znaju kao Pijanistu, oslikao je portret patrijarha 11. novembra 2014. godine. U Ulici vajara Živojina Lukića 10, na Bežanijskoj kosi, na ovaj način je muralista odao počast patrijarhu Pavlu.

Srpske Vojvode

Mural koji je osvanuo na Bežanijskoj kosi povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata podseća nas i ne da nam da zaboravimo sve što su naši preci doživeli. U Ulici Vasilija Đurovića, na zidu visokom sedam metara oslikani su vojvode Stepa Stepanović, Živojin Mišić i Radomir Putnik.

Mali princ na Gardošu

Povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Zemuna Srbiji, osvanuo je mozaik Malog princa na Gardošu. Ovaj mural je takođe i znak počasti srpsko-francuskom prijateljstvu koje je utemeljeno u Velikom ratu. Pefektno urađen mural se nalazi na zidu koji razdvaja Kliničko-bolnički centar Zemun od gradskog parka sa željom da svakome ko se zaustavi ispred njega ulepša dan i pacijentima koji se leče u blizini pošalju dobru vibraciju.

Kada se radi o umetnosti slikanja murala prvenstveno se misli na dobro promišljene i vešte poteze auto-sprejem koji bezlične gradske fasade pretvaraju u blago kulture. Sve žvrljotine po zidovima prevaziđene su novom privlačnom fizionomijom građevina ulepšanom muralima.

Ukoliko vam se dopadaju ovakve slike i želite da enterijer svoga doma ili poslovnog prostora uredite u ovom stilu, kontaktirajte nas i mi ćemo se potruditi da vaši zidovi budu oslikani baš onako kako ste zamislili.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.