8 najboljih saveta za slikanje akrilnim bojama
/
/
8 najboljih saveta za slikanje akrilnim bojama

8 najboljih saveta za slikanje akrilnim bojama

Svestrane, živopisne i pristupačne, akrilnim bojama se može slikati na gotovo bilo čemu. Otkrijte kako započeti sa ovom vrstom slikarstva i 8 najboljih saveta za slikanje akrilnim bojama.

Ako radite na svojim slikarskim tehnikama i želite da se oprobate u akrilnom slikarstvu, imamo sve što vam treba kako biste započeli. Akrili su boje koje se brzo suše i koje se mogu koristiti pravo iz tube, kao uljane boje, ili se mogu razrediti vodom, kao akvarel. Izuzetno su raznovrsne i živopisne, a umetniku pružaju širok spektar tekstura i boja.

Priuštiva opcija

Akrili su takođe priuštivi, što ih čini idealnim za oslikavanje velikih površina. Budući da su ove boje neprozirne i brzo se suše, sa njima se lakše radi, jer vam omogućavaju da prikrijete greške koristeći još boje.

Mogu se naneti na gotovo bilo šta, a sušenjem će stvoriti vodonepropusnu površinu. Trebalo bi da budete svesni koliko brzo se osuše..

Akrilna boja je masna i glatka, meša se na platnu gotovo kao uljana. Budući da se one u suštini osuše stvarajući plastičnu površinu, idealne su za korišćenje u multimedijalnom slikarstvu. Počećemo sa četiri oblika četkice koji će biti korisne za vaše putovanje u akrilno slikarstvo i za šta se svaki oblik može koristiti. Takođe ćemo pokriti kako brinuti o četkicama – što je posebno važan faktor u akrilnom slikarstvu.

Izbor boja

Svaki umetnik ima svoj omiljeni brend za akrilno slikarstvo i podstičem vas da istražite šta vam najviše odgovara. Saveti u ovom članku mogu se primeniti sa bilo kojim teškim akrilnim bojama, učeničke ili profesionalne gradacije.

Jednostavne tehnike, kao što su mešanje i zamagljivanje, takođe su predstavljene kako bi vam bilo lakše da počnete sa ovim divnim medijumom. Uronite u svet akrilnog slikanja, od izbora četkica do osnovnih tehnika…

#1 Četkice

slikanje akrilnim bojama četkiceAkrilne četkice se uglavnom prave od sintetičkih materijala i mogu se koristiti sa različitim medijima. Ne bi trebalo koristiti četkice za uljana boje i akvarele. Važno je imati raznovrsne četkice, od malih do velikih.

Ubrzo ćete provaliti sa koje vam više odgovaraju, ali ove četiri su neke od najčešćih oblika sa kojima ćete se susresti. Filbert četkica je odlična četkica za sve namene koja može ponuditi ravni ili zaobljeni oblik.

#2 Boje

Ohrabrili bismo vas da eksperimentišete sa različitim brendovima kako biste videli sa kojim najviše uživate dok slikate. Akrilna boja je u suštini plastika; konkretnije, pigment suspendovan u emulziji polimera. Možete uništiti emulziju sa prevelikom količinom vode, pa vodite računa kada je proređujete.

#3 Mešanje

Mešanje boja je precizan proces. Dobro je poznavati točak boje, jer ćete mešati vrlo specifične boje u toku rada. Crvena i žuta se mogu kombinovati kako bi se dobile različite nijanse narandžaste. Dodajte malo zelene i dobićete braon i spaljeni oker. Korišćenjem noža palete, plastični nož, ili čak dodatnu četkicu je idealno tokom akrilnog slikarstva. Temeljno mešajte i zapamtite da se neke boje mogu osušiti u tamniju nijansu.

#4 Zamagljivanje

Akrili se brzo suše – ponekad prebrzo. Jedan od načina da držite boje vlažnjim jeste da ih ,,zamaglite’’ vodom. Možete ih poprskati fajtalicom. U zavisnosti od površine na kojoj se slikate, možete razvodniti svoje akrile dovoljno da podsećaju na akvarel. Ovo može biti koristan trik da nanesete podlogu za početak.

#5 Geso

Geso je mešavina bele boje koja se koristi kao baza za akrilno slikarstvo i ulja. Lan se rasteže preko platna, a zatim obojeni gesom, kako bi se napravila glatka i otpornija površina za boju. Akrilni geso se pomalo razlikuje od tradicionalnog gesa jer u sebi ima lateks. Takođe, možete koristiti geso da napravite teksturu ispod boje koju ćete naneti.

#6 Glazura

Glazura je odličan način da ,,zatvorite’’ skicu preko koje ćete slikati. Upotreba medija gela je najbolji i najjednostavniji način za postizanje glazure. Počinjemo odabirom boje sa kojom želimo da glaziramo, u ovom slučaju zelenom. Mešamo malo medija gela i boje uz blago zamagljivanje vodom kako bi se mešavina opustila. Kada je mešavina ujednačena, nanosimo glazuru preko ovih crnih poteza.

#7 Uklapanje boja

Uklapanje je teža tehnika u akrilnom slikarstvu. Prvo nanesemo sloj bele boje, a zatim koristeći filbert četkicu, dodajemo plavu preko dna područja koji se uklapa. Pomeramo četkicu napred nazad, brzo nagore i nadole, dok ne dobijemo lep gradijent od tamnije plave do bele. Raditi ,,vlažno na vlažno’’ je najbolji način uklapanja.

#8 Vlažno na vlažno i preko suvog za dobijanje teksture

Najbolje je koristiti ovu tehniku kada je boja ili površina ispod suva. Počinjemo sa nanošenjem tamne ljubičaste boje na četkicu i slikanjem oblika preko suve narandžaste boje. Odavde možemo da izvučemo drugu stranu poteza i da ga oslabimo u platno i narandžastu boju ispod. Možete videti da akrili imaju neverovatnu količinu kontrole i da će ostati na mestu na kojem ste ih naneli.

Želite da naučite više o akrilnom slikarstvu i ostalim slikarskim tehnikama? Dođite na našu radionicu slikarstva, a prvi čas je potpuno besplatan i neobavezujuć. Vidimo se!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.