Kako napraviti sapun kod kuće – saveti za pravljenje sapuna
/
/
Kako napraviti sapun kod kuće – saveti za pravljenje sapuna

Kako napraviti sapun kod kuće – saveti za pravljenje sapuna

sapun u obliku srca od lavande

Napraviti sapun kod kuće, u komforu svog doma, može biti jednostavan i kreativan hobi. Osećaj koji vam pruža kupanje sapunom koji ste sami napravili je nešto posebno. Nezavisno od toga da li ste u potrazi za prirodnom alternativom industrijskog sapuna ili tražite novi hobi i unikatan poklon za prijatelje, objasnićemo vamkako napraviti sapun kod kuće.

Sapun se može napravite primenom različitih metoda, ali je neophodno da se prvo upoznate sa osnovama pravljenja sapuna, da biste se potom upustili u pravljenje sapuna u kućnim uslovima.

Zašto treba praviti sapun kod kuće?

Sapun koji sami napravite dobija vaš karakter. Da li će šarmirati svojim mirisom, ugađati koži ili očaravati izgledom. Izbor je u potpunosti vaš, a to je nešto što ne možete nikada dobiti od industrijskog sapuna koji se „štanca“ na pokretnoj traci.

Ukoliko nikada ranije niste probali domaći sapun, oduševićete se! Možda ste već probali i jasno vam je koliko je dobar, onda će vas oduševiti da pravljenje sapuna nije toliko teško kao što zvuči.

Osim toga što u sapun koji pravite unosite deo sebe, verovatno ste shvatili da domaći sapun ima blagotvorniji uticaj na kožu u odnosu na kupovni, jer u sebi nema nepotrebne hemikalije.

Baš zbog toga se veliki broj ljudi interesuje kako da napravi sapun samostalno. Postupak za pravljenje domaćeg sapuna koji ćemo vam pokazati upravo sada, jeste jednostavan ali i ograničavajuć. Za one koji žele da nauče više o pravljenju sapuna, možete doći na prvi besplatan čas naše radionice izrade sapuna.

Hemija iza procesa pravljenja sapuna

Ukratko rečeno, sapun je rezultat reakcije hemijskih elemenata ulja, masti i ceđi.

Ono što razlikuje tradicionalni domaći sapun napravljen od svinjske masti i Vaš sofisticiran ručno pravljeni sapun, jeste izbor sastojaka i precizno doziranje. Objasnićemo to na primeru čokolade. Znamo da je čokolada mešavina šećera i kakao praha, i još nekih aditiva. Odnos ovih sastojaka u procesu pravljenja čokolade će dovesti do potpuno različitih čokolada. Pa tako imamo obične šećerne table, ali i čokolade sa velikim procentom kakao praha. Da li vam se možda prijela čokolada? Izvinjavamo se ako jeste!

cokoladaPažljivo odabrana kombinacija kvalitetnih ulja, dodatak aromatičnog ulja po preferenciji i neke vesele boje će vaš sapun učiniti magičnim. Dobiće strukturu o kojoj kupovni sapuni mogu da sanjaju, a uticaj na kožu će biti mnogo korisniji.

Načini izrade sapuna

Sapun se može napraviti putem ova 4 metoda:

 1. Topljenje i presipanje – topljenje blokova sapuna koji se kupuju uz dodatak mirisa
 2. Hladni proces – ovo ja najčešći tip pravljenja sapuna koji podrazumeva izradu ,,ni od čega’’
 3. Vrući proces – predstavlja varijaciju hladnog procesa gde se sapun kuva
 4. Mešanje – mlevenje sapuna uz dodavanje vode / mleka i njihovo mešanje

Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i mane, a vremenom su osmišljene i razne varijacije. Mi ćemo govoriti o dvema najpopularnijim metodama.

Topljenje i presipanje sapuna

Kada pravite sapun ovom metodom, to je kao da pravite tortu sa podlogom za istu. Nemate mnogo slobode pri izboru sastojaka i mogućnost prilagođavanja, ali je zato jednostavno i sigurno.

Proces teče ovako: nabavite već izrađene blokove sapuna bez boje i mirisa (u specijalizovanoj prodavnici ili od drugog sapundžije). Zatim istopite taj blok sapuna, a najbolji način da to uradite je u kuvalu na pari). Nakon što se sapun istopi, dodajete miris, boju i aditive po preferenciji. Promešate sastojke da se lepo povežu, a potom presipate smešu u kalup. Čim se sapun osuši, spreman je za upotrebu.

Za ovu metodu vam je potrebno:

 • Prostor u kojem ćete raditi
 • Posuda u kojoj će se sapun istopiti
 • Kašika za mešanje
 • Sapunska baza (blok sapuna)
 • Miris, boja i aditivi
 • Kalup za formiranje sapuna

Prednosti ovog metoda su:

 • jednostavnost i ekonomičnost;
 • ne treba Vam previše sastojaka;
 • sapun možete koristiti odmah nakon što se stvrdne;
 • možda i najbolja prednost je što ne morate koristiti rastvor, za koji je potrebno znanje pravilnog rukovanja.

Mana jeste što nemate slobodu kod izbora sastojaka, a sam kvalitet sapuna pretežno zavisi od baze koju ste kupili.

domaći sapunHladni proces za pravljenje sapuna

Prisetimo se naše torte od malopre, ako primenimo istu analogiju, ovom metodom vi pravite celu tortu, bez podloge. Sami vršite odabir sastojaka i možete izraditi sapun po svojoj meri. Međutim, postpuak je malo teži i moraćete da savladate određene tehnike kako biste započeli sa izradom.

Prvo što treba da uradite jeste da zagrejete ulja u posudi na 38 stepeni. Zatim, polako dodajete mešavinu vode i sode, mešajte dok smeša ne bude zgusnuta. U jednom trenutku će se pojaviti „linija“ kojoj treba par sekundi da nestane, to je trenutak kada dodajete miris i aditive. Potom sipajte smesu u kalup.

Za ovu metodu biće vam potrebno:

 • Prostor za rad
 • Posuda za sapun
 • Životinjske ili biljne masti
 • Mešavina vode i sode
 • Boja
 • Mesto gde će se smeša sušiti

Prednost ove metode jeste što je sapun izrađen po vašim željama. Imate svu kontrolu nad sastojcima.

Nedostatak hladnog procesa pravljenja sapuna je što morate da savladate rukovanje sa rastvorom (mešavina vode i sode), potrebno vam je više sastojaka i alata da se smesa napravi, metod zahteva duži vremenski period – čeka se mesec dana pre nego što sapun može da se koristi.

Za koji god se metod odlučite, moguće je izraditi odličan sapun. Budite strpljivi i držite se uputstva. Kada savladate ceo proces, ubrzo ćete biti sposobni da napravite fantastične kreacije i izgled sapuna.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.