Razlike između uljanih i akrilnih boja
/
/
Razlike između uljanih i akrilnih boja

Razlike između uljanih i akrilnih boja

boje na paletiSlikarstvo je jedan od najlepših hobija koje možete imati: opušta, pomaže da se izrazite, i nakon njega imate opipljiv trag u vidu umetničkog dela koje ste sami stvorili, a koje možete izložiti na vidnom mestu ili pokloniti dragoj osobi.

Ovde smo opisali osnovne razlike između akrilnih i uljanih boja, kako bismo vam pomogli da se opredelite za tehniku koja vam više odgovara.

Podloge za oslikavanje

Akrilne boje su u ovom pogledu zahvalnije – mogu se koristiti za oslikavanje gotovo bilo čega, uključujući različite vrste platna, drveta, odmašćene kože, cigle ili bilo čega drugog što nema suviše glatku ili masnu površinu. Pripremite podlogu kako bi boje bile jače a tekstura podloge ublažena.

Uljane boje, s druge strane, najbolje rezultate daju na platnu ili kvalitetnom papiru ili kartonu.

Obe vrste ovih boja se, ipak, u određenoj varijanti uspešno koriste za slikanje na staklu.

Takođe, akrilne boje se neće upiti u podlogu kao uljane boje, pa nije uvek nužno pripremati podlogu prajmerima.

Sušenje boje

Akrilne boje se brzo suše, već u roku od pola sata, i tokom sušenja mogu neznatno potamneti – što je osnovna razlika između njih i uljanih boja: uljanim bojama nekad trebaju dani, čak i nedelje da se osuše, u zavisnosti od velličine slike. S druge strane, uljane boje u sebi sadrže više pigmenta i zato su mnogo blistavije i bogatije.

Vreme sušenja kod akrilnih boja može se usporiti nekim sredstvima, ali ne znatno. Kada se osuše, akrilne boje stvaraju vodootporni sloj farbe koja se može ukloniti samo jakim organskim rastvaračima.

Sušenjem akrilnih boja ne dolazi do nikakve deformacije, dok se na slikama rađenim uljanim bojama vremenom pojavljuju pukotine, a kod jako debelih premaza može doći do smežuravanja boje zbog skupljanja ulja prilikom sušenja, kao i do njenog matiranja.

Različite četkice

Kako je akrilna boja ,,grublja” prema četkicama, bolje je da pri radu s njima koristite četkice od sintetičkih vlakana. Četkice od prirodnih vlakana su nežnije i skuplje, pa možete potrošiti više novca nego što je neophodno za stalno kupovanje novih četkica.

Za slikanje uljanim bojama bolje je koristiti četkice od prirodnih vlakana – koristi se meka i porozna životinjska dlaka.

cetkice na šarenoj podlozi

Rad sa bojama

Uljane boje se lakše i bolje mešaju od akrilnih – možete dobiti veliki broj nijansi veoma lako i napraviti boje koje se veoma suptilno razlikuju, što je idealno za senčenje i, na primer, realistično bojenje ljudskog lica. Uljanim bojama se lakše postižu prelazi i utapanje boja.

Akrilne boje se nešto teže mešaju zahvaljujući tome što se brzo suše, pa nemate mnogo vremena da napravite nijanse boja koje vam trebaju. Možete ih napraviti i sami, mešanjem pigmenata i akrilnog veziva, ali fabričke boje su trajnije.

Akrilne boje se mogu razblažiti s malo vode – tako dobijate manju gustinu farbe i možete raditi s akrilnom bojom slično kao sa vodenim bojama. Vodite računa da ne razblažite previše.

Ovo utiče i na čišćenje četkica i druge slikarske opreme: akrilne boje se brzo stvrdnjavaju i nakupljaju u četkicama, ali se peru samo vodom, neuporedivo lakše od uljanih boja – njih morate prati razređivačem ili terpentinom.

Cena

Akrilne boje su jeftinije od uljanih. Za obe vrste važi pravilo: ako sadrže više prirodnih mineralnih pigmenata, kvalitetnije su (a i skuplje) – duže traju, bolje,,stare” i daju lepši kolorit slikama.

Trajnost

Poznato je da su slike rađene uljanim bojama preživele stotine godina, i pri tome su samo neznatno izbledele – tako da za njih sigurno znamo da su veoma otporne na zub vremena.

Akrilne boje su novijeg datuma i još nisu prošle test kao uljane boje, ali kod njih nije primećeno da vremenom blede.

pigmenti bojaFinalna ocena – šta je bolje?

Obe vrste boje imaju svoje prednosti i mane: akrilne boje se brže suše, jeftinije su, ne deformišu se u debljem premazu, ne zahtevaju specijalnu pripremu podloge – koja pritom može varirati, lakše se čisti sa četkica i opreme i pogodnije su za decu i mesta s kućnim ljubimcima jer ne zahteva čišćenje otrovnim sredstvima. Uljane boje se lakše mešaju, koriste i nijansiraju, pouzdane su i trajne, i sadrže više pigmenta – zahvaljujući tome boje su jasne i jake.

Na osnovu ovih razlika između uljanih i akrilnih boja, odredite šta vam više leži i upustite se u uzbudljivu avanturu umetničkog slikanja! Na besplatnom prvom času naše škole slikanja otkrijte svoj potencijal za stvaranje remek – dela i saznajte sve o slikarskim tehnikama i materijalima.

Oprema, stručna edukacija i opuštajuća atmosfera za rad čekaju na vas – potrebna je samo želja!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.