Zašto je Frida Kahlo umetnica nepresušne inspiracije
/
/
Zašto je Frida Kahlo umetnica nepresušne inspiracije

Zašto je Frida Kahlo umetnica nepresušne inspiracije

Frida Kahlo, meksička slikarka, postigla je veliku međunarodnu popularnost kako svojim slikama, tako i svojim autentičnim izgledom i političkom aktivnošću. Slikala je živim bojama u stilu koji je bio pod uticajem autohtonih kultura Meksika, ali i najpoznatijih umetničkih pravaca u slikarstvu, kao što su realizam, simbolizam i nadrealizam.

Težak život, nesrećan brak, mnogo provedenog vremena u bolnici, naterali su Fridu Kahlo da napusti medicinu i okrene se slikarstvu, oslikavajući svaki segment svog života i svojih osećanja. U nastavku teksta pročitajte zašto je Frida Kahlo umetnica nepresušne inspiracije, kako se razvijao njen umetnički put i saznajte pojedinosti o nekim njenim najistaknutijim slikama.

Frida Kahlo mural

Frida Kahlo slike i umetnost ikone oslikavanja bola

“Ja slikam autoportrete zato što sam često sama, i zato što sebe najbolje poznajem” – govorila je Frida Kahlo. Njene slike izražavaju vlastitu bol i seksualnost, pa ne čudi što ih karakterišu jarke boje i što su uglavnom autoportreti.

Nakon teške autobuske nesreća, niko nije verovao da će se Frida Kahlo oporaviti. Uprkos brojnim operacijama, Frida je spas pronašla u slikarstvu. U bolnici i bolničkom krevetu, započinju njeni prvi dani umetničkog stvaralaštva.

Radovi Fride Kahlo bili su vrlo šokantni. Slikala je sopstvena iskustva, pa su njene slike prikazivale bol i težak život jedne žene. Naslikala je nešto manje od sto pedeset slika, od kojih skoro polovinu čine autoportreti koji sadrže lični simbolizam dopunjen grafičkim anatomskim referencama.

Često je na svojim slikama imala simboličnog majmuna, jer je on u meksičkoj kulturi predstavljao simbol žudnje, ali ih je Frida na svojim delima predstavljala kao simbol zaštite i nežnosti. Kada je u pitanju umetnica kao što je Frida Kahlo slike koje je naslikala veoma su prepoznatljive u svetu, a u nastavku teksta smo izdvojili nekoliko slika koje su obeležile umetnički put meksičke umetnice.

Frida Kahlo i Diego Rivera – burna veza supružnika

Dve godine nakon što se udala za meksičkog muralistu Diega Riveru, koji je imao veliki uticaj na samo Fridino stvaralaštvo i koji je bio više od dvadeset godina stariji od nje, Kahlo je naslikala delo na kojem prikazuje sebe kako lagano drži ruku svog supruga, dok drugom rukom hvata paletu i četke.

Ukočenom i formalnom pozom sebe i Rivere, Frida je htela da ukaže na buduću burnu vezu para. Slika “Frida Kahlo i Diego Rivera” se danas nalazi u San Francisku, u Muzeju moderne umetnosti.

Bolnica Henri Ford – lična priča iz bolnice

Godine 1932, iz koje i potiče ova slika, Frida Kahlo je u svoje radove uključivala grafičke i nadrealističke elemente. Na ovoj slici, naga Frida leži na bolničkom krevetu sa nekoliko predmeta koji lebde oko nje – fetus, puž, cvet, karlica i drugi.

Kao i sa mnogim njenim radovima, i ovo delo je duboko lično. Frida Kahlo je u životu prošla mnoge operacije, ali i nekoliko pobačaja uprkost želji da ima decu, pa slika “Bolnica Henri Ford” priča priču o njenom drugom pobačaju. Delo se danas nalazi u Muzeju Dolores Olmedo, u Meksiku.

Samoubistvo Doroti Hol – priča o tragičnom stradanju glumice

Ovo delo je Frida naslikala kao poklon za ožalošćenu majku njujorške glumice Doroti Hol koja je počinila samoubistvo, skočivši sa prozora svog apartmana na šesnaestom spratu zgrade Hampshire Hause u Njujorku.

Umesto tradicionalnog portreta, Kahlo je naslikala priču o samom tragičnom skoku glumice. Ovaj rad je bio dugo najavljivan od strane kritičara, ali sama Frida je bila užasnuta završenim slikanjem.

Dve Fride – voljena i nevoljena verzija same sebe

Jedno od najpoznatijih dela Fride Kahlo je slika koja prikazuje dve verzije umetnice kako sede jedna pored druge, sa izloženim srcima. Jedna Frida, obučena skroz u belo, ima oštećeno srce i mrlje od krvi na odeći.

Druga nosi hrabru odeću u boji i njeno srce je netaknuto. Pretpostavlja se da obe figure Fride predstavljaju nevoljenu i voljenu verziju sebe same. Ova slika se danas nalazi u Muzeju moderne umetnosti, u Meksiku.

Slomljeni trup – cela Fridina ranjivost u jednoj slici

Ovo delo oslikava fizičke izazove sa kojima se Kahlo borila ceo svoj život. Slika “Slomljeni trup” prikazuje do pola nagu Fridu koja je po sredini trupa uzdužno otvorena, otkrivajući oštećenu kičmu. Cela je okovana ekserima i nosi specijalan korset koji joj drži leđa.

Svoj slomljeni trup, Frida je naslikala kako bi prikazala koliko je zaista bila usamljena i ranjiva tokom čitavog života. Ova slika je jedna od najpopularnijih slika ove meksičke umetnice.

Autoportret sa majmunom – razigranost i ozbiljnost Fride

Frida Kahlo umetnica autoportreta, vrlo često je sebe slikala u društvu različitih kućnih ljubimaca. Njena poznata slika sa majmunom iz 1938. godine ukazuje na inspiraciju Fride u rodnoj meksičkoj umetnosti.

Fridu je oduševljavala razigranost majmuna, pa je na njenim slikama on postao simbol zaštite i nežnosti. Kada je u pitanju “Autoportret sa majmunom” delo koje je naslikala Frida Kahlo obrve koje su karakteristične za ovu umetnicu, nalaze se u prvom planu na slici, dok je majmun u drugom planu i zaštitnički grli Fridu oko vrata.

Lik Fride Kahlo

Ko je zapravo bila Frida Kahlo?

Frida Kahlo je rođena u malom pregrađu Meksika Sitija. Kao mala buntovnica, sa šest godina je obolela od dečije paralize, pa joj je kao posledica toga desna noga ostala tanja od leve, a stopalo nerazvijeno, zbog čega se od malena borila sam podsmevanjem vršnjaka, a taj podsmeh ljudi ju je pratio kroz celo odrastanje.

Iz tih razloga je svoj nedostatak prikrivala dugim suknjama i haljinama u boji, po kojima je danas prepoznatljiva. Ljubav prema slikanju i crtanju je nasledila od oca koji je bio slikar i fotograf, nemačko-jevrejskog porekla.

Frida je bila zapažena po svojoj nekonvencionalnoj pojavi, pa su danas Frida Kahlo i obrve koje su jako guste postali sinonimi za ekscentričan izgled žene borca.

Frida Kahlo umetnica je smatrana jednim od najvećih meksičkih umetnika koja je počela da slika nakon teške autobuske nesreće. Takođe, Frida Kahlo je bila aktivna pristalica komunizma, iako je vrlo brzo promenila pogled na politiku i postala revolucionar.

Bila je preokupirana ženskim temama i figurativnom verodostojnošću kojom ih je predstavljala, te je Frida Kahlo danas poznata kao feministička kultna ličnost zadnjih decenija dvedesetog veka.

“Kada bi svoj život opisala u dve reči, to bi bile: patnja i strast” – te kada je u pitanju Frida Kahlo zanimljivosti iz njenog života ima mnogo, a ona je sve što je preživljavala i osećala prikazivala na svojim delima. Svu svoju muku i bol prenela je na platno jarkim bojama, pa su njena najpoznatija dela stizala čak i do Luvra, jednog od najpoznatijih svetskih muzeja.

Kuća u kojoj je rođena, danas je njen muzej u kojem je izložena njena urna. Muzej je poznat pod nazivom Plava Kuća. “Nadam se da je odlazak radostan i da se više nikad neću vratiti” – bila je poslednja rečenica koju je umetnica zapisala u svoj dnevnik, a koja nesumnjivo svedoči o tome da Frida Kahlo smrt nije doživljavala kao tragičan deo života.

Ako i vi želite da iskažete svoja osećanja kroz umetnost, dođite kod nas da kroz slikanje i crtanje, i brojne druge tehnike, kao i kroz različite dečije kreativne radionice, upoznamo sebe, iskažemo svoja najdublja osećanja i ostavimo trag u umetnosti.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.