Ideje za akrilno slikanje
/
/
Ideje za akrilno slikanje

Ideje za akrilno slikanje

Akrilne boje u upotrebi su skoro ceo jedan vek, a u početku su primenu u slikarstvu imale isključivo kao zamena za uljane boje jer su umetnici prepoznali njihova svojstva među kojima su najznačajnija: brzo sušenje, postojanost boje kao i to što do sada nije primećeno da blede.

Akrilne boje namenjene su kako umetnicima koji se profesionalno bave slikanjem tako i početnicima koji su svoja prve poteze četkicom na platnu napravili baš ovim bojama. Otporne su na vodu kada se osuše, ali tokom procesa slikanja dobro reaguju na vodu i to je jedan od razloga zašto umetnici sve češće biraju akrilne boje za svoja dela.

Kako se koriste akrilne boje?

Akrilne boje danas se mogu kupiti u skoro svakoj knjižari, a nekoliko saveta olakšaće vam njihovo korišćenje. Najčešće su pakovane u tubama od po 75 mililitara i možete da birate da li ćete kupiti ceo set od šest ili dvanaest boja ili pojedinačne, sve zavisi od toga šta vam je potrebno.

U svežem stanju akrilne boje su slične pasti, a kada su izložene na vazduhu svega par minuta počinju da se suše. Prvo se stvara tanji sloj da bi kasnije, kako vreme prolazi dobile nešto gušću masu, ali i kada se potpuno osuše nisu tvrde već podsećaju na gumu.

Mogu da se razblažuju sa vodom u različitim odnosima, najčešće 3:1, odnosno tri dela vode i jedan deo odabrane boje. Kako se suše, postaju sve više vodootporne i zbog toga je bitno da se četkice tokom procesa slikanja održavaju vlažnim, a da se nakon završenog rada dobro isperu i zbog toga je dobro znati kako se koriste akrilne boje.

Četkice za slikanje

Koliko koštaju akrilne boje?

Njihova cena je veoma povoljna u poređenju sa drugim vrstama boje koje se koriste u slikarstvu, pa onda ne čudi što su izbor sve većeg broja umetnika. U zavisnosti od toga da li biramo akrilne boje u spreju ili nekom drugom obliku, razlikuje se i njihova cena.

Manja pakovanja mogu se kupiti i za nešto manje od hiljadu dinara dok količinski veća pakovanja sa širokom paletom nijansi, preko 75, idu i do nekoliko desetina hiljada dinara.

Šta je sve potrebno za slikanje?

Ako ste početnik, onda možete da naučite par trikova koji će vam pomoći da lakše savladate tehnike slikanja i korišćenja opreme. Četkice su važna stavka, a postoji širok izbor pa svako može da pronađe ono što mu najviše odgovara, a preporuka je da se koriste sintetičke jer su dobra zamena četkicama od prirodnih vlakana.

Paleta na kojoj ćemo mešati boje može da se kupi po pristupačnoj ceni, a kako bi boje ostale sveže tokom slikanja dovoljno je poprskati ih s vremena na vreme vodom. Nije loše znati da kada se akrilne boje osuše, one postaju tamnije, pa nema potrebe da nanosimo nekoliko slojeva ako nam u prvi mah slika deluje previše svetlo.

Medium za razređivanje akrilnih boja koristi se da boje budu tečnije, ali i njega je potrebno razrediti vodom jer u suprotnom boja se neće primiti kako treba i može da dođe do njenog pucanja i uništenja slike.

Slikarska platna, štafelaje i podloge za slikanje biramo u skladu sa svojim potrebama kao i prostorom kojim raspolažemo u stanu ili ateljeu gde radimo, a svakako je poželjno na slikama imati i završni zaštitni sloj kako bi odolele svim vremenskim uslovima i trajale što duže.

Slikanje akrilnim bojama na papiru

Akrilne boje pogodne su za slikanje na podlogama svih vrsta, a najčešće se koriste za slikanje na papiru. Mnogo je razloga za to, a jedan od glavnih što je papir zahvalna podloga i lako je raditi sa njim.

Kada ste nabavili sve što vam je potrebno, slikanje akrilnim bojama na papiru može da počne. Korisno je znati nekoliko saveta pre nego što počnete kako biste bili zadovoljni svojim delom čak iako ste apsolutni početnici u svetu slikarstva.

Akrilne boje su veoma jako pigmentisane i zbog toga je potrebno da ih razredite kako biste dobili odgovarajuću gustinu i nijansu kojom želite da slikate. Suvu četkicu koristite ako želite da dobijete oštre ivice na slici.

Ako želite nešto “mekše” ivice onda dodajte malo vode i prilagodite jačinu pigmenta svojim trenutnim slikarskim prohtevima. Nemojte da vas zavara ako na papiru deluju skoro prozirno jer one nisu vodene boje, kada se jednom osuše, nećete moći ništa da ispravljate.

Slikanje na stakluKako možete koristiti akrilne boje za staklo

Staklo je jedan od materijala koji se koristi kao podloga za slikanje akrilnim bojama, a kada naučite kako se koriste akrilne boje za veoma kratko vreme možete da napravite neobičan i unikatan poklon za drage osobe ili ulepšate enterijer u svom stanu.

Akrilne boje su veoma postojane na svim podlogama pa tako i na staklu. Možete ih koristiti za oslikavanje čaša ili drugih predmeta od stakla koji će kasnije poslužiti kao dekoracija ili pronaći praktičnu primenu u vašem domu.

Na internetu možete da pronađete razne dezene koje ćete preslikati ili možete jednostavno da pustite mašti na volju i naslikate nešto novo. Važno je samo da izbegavate masne ili podloge koje su premazane sjajem jer se boja neće upijati.

Razlika između tempera i akrilnih boja

Akrilne boje su, kao što je već rečeno kvalitetne, postojane i brzo se suše. One su takođe otporne na vodu, ali i jeftine što ih čini dostupnim svima onima koji žele da počnu sa slikanjem kao novim hobijem.

Kod slikanja temperama postoji mogućnost od pucanja kada je boja naneta u debljim slojevima što nije slučaj sa akrilnim bojama koje su elastične i nalik na gumu kada su osušene.

Tempere se brzo suše kada voda ispari, imaju pune senke, a jedna od prednosti rada temperama jeste što tragovi četkice nisu toliko primetni na podlozi kao što je to slučaj sa drugim vrstama boja.

Ako ste početnik, akrilne boje su pravi izbor jer možete da eksperimentišete sa različitim tehnikama i podlogama koje vam odgovaraju i tako radite na razvoju svoje kreativnosti. U početku ćete grešiti, ali sve je to prihvatljivo jer ste u procesu učenja.

Nema sumnje da ćete biti ponosni kada naslikate svoje malo umetničko delo jer ste uložili vreme i naučili nešto novo. Ako želite da sa nekim podelite svoju strast prema umetnosti možete da se prijavite na kurs slikanja i upoznate nove ljude.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.