Slikanje akrilnim bojama za početnike – Evo kako
/
/
Slikanje akrilnim bojama za početnike – Evo kako

Slikanje akrilnim bojama za početnike – Evo kako

četkice na šarenoj podloziNadaleko je poznato da slikanje ima veoma pozitivan efekat na ljudsku psihu. Ovaj hobi podstiče kreativnost i predstavlja pravu oazu relaksacije.

U daljem tekstu pročitajte kako da vam slikanje akrilnim bojama od samog starta bude uživanje, iako zahteva dosta truda i rada.

Akrilno slikanje otvara tradicionalnim tehnikama slikanja nove mogućnosti i predstavlja moderni slikarski medijum sa sebi svojstvenim karakteristikama.

Ulazak u svet slikarstva zahteva sledeće:

  • pronalazak kvalitetnih boja (cena po kojoj određena firma prodaje akrilne boje za slikanje ne mora biti nužno pokazatelj kvaliteta);
  • prilagođavanje radne površine (bilo to platno, papir, drvo, staklo ili nešto peto) ;
  • odlučivanje o tome kuda želite da vas slikanje ‘odvede’.

Koje su to tehnike za slikanje akrilnim bojama?

Ove boje imaju veoma jak pigment i ukoliko se ne razblaže vodom, imaće baš jarke tonove.

U nastavku navodimo par najpopularnijih tehnika za slikanje akrilnim bojama na platnu ili papiru koje i vi kao početnici možete upotrebiti.

Ako želite efekat oštrih ivica, koristite suvu četkicu. U slučaju da želite da ublažite njihovu oštrinu, možete to učini vodom.

Akrilne boje se mogu koristiti na sličan način kao vodene boje koje kada im se doda dovoljna količina vode daju gotovo prozirni sloj na papiru. Ali, uzmite u obzir da kada se akrilne boje osuše to je to, nema više izmena i ‘brisanja greški’ kao što je to moguće sa vodenim bojama.

Treća zanimljiva tehnika za akrilne boje je ‘tačkanje’ (stippling) koje se sastoji od dodavanja mnogo malih tačkica kako bi se stvorile dubina i tekstura na radu.

Da bi umetničko delo bilo što bolje, ‘akrilno slikarstvo’ zahteva mešavinu raznih tehnika i konstantno dodavanje slojeva. ‘Izgradnja’ slike može početi na nekoliko načina:

  • Podloga –  pripremite podlogu kako bi boje bile jače a tekstura podloge ublažena
  • ‘Zamagljivanje’ –  zamatirajte boju i onda nanosite više tankih slojeva kako biste dobili željeni ton
  • Popunjavanje ‘kocki’ – savršena tehnika za početnike koju bi trebalo da usvojite odmah, jer će vam dosta pomoći skiciranje osnovnih oblika. Različite oblike povežite sa  različitim nijansama boja i potrudite se da ostanete unutar tih linija.

Akrilne boje se ovim tehnikama mogu naneti na papir i platno, a mogu se upotrebiti i za zidove, drvo, staklo, itd.

Kako mešati akrilne boje?

Kao početnik, logično je da se pitate da li postoji i neka posebna tehnika za inače jednostavnu stvar kao što je mešanje boja. Međutim, istina je da nema neke posebne tajne  – već samo spatulom pomešajte pigment i akrilno vezivo.

Kada napravite smesu, obavezno je nanosite na radnu površinu sa skroz suvom četkom kako se ne bi desilo dalje menjanje boje.

Uklapanje boja je jedna od težih stvari

Trudite se da na samom početku odredite koji će to podton ‘dominirati’ i koristite belu boju kada želite da dodate dubinu i teksturu samom radu.

Poželjno je da pripremite akrilne boje pre samog početka slikanja, ali ne zaboravite da se one jako brzo suše, te spremite manje količine.

Kako sprečiti sušenje boja na paleti u toku slikanja?

Akrilne boje se možete održavati vlažnim tako što ćete ih povremeno poprskati fajtalicom dok slikate. Možete poprskati i platno ili papir na kom slikate kako bi akrili podsećali na akvarel, na primer.

Bitno je koristiti sintetičke četke

Možete pronaći sintetičke četke napravljene od najlona ili poliestera koje uspešno imitiraju četkice od prirodnih vlakana, a pogodnije su za akrilne boje. Dobro podnose brojna čišćenja, a neuporedivo su jeftinije.

Akrilne boje potamne kad se osuše

Neki deo slike je tamniji nego što ste želeli? Ne brinite, za početnike je normalno da greše. Pokušavaćete da nanesete nekoliko laganijih slojeva da biste postigli određenu nijansu, i onda će potamneti. Iako to često zna da poboljša sliku, pazite da ne preterate.

Kada se osuše, ove boje stvaraju vodootporni sloj farbe koja se može ukloniti samo jakim organskim rastvaračima.

Za razlikuoduljanihboja, sušenjem akrilnih boja ne dolazi do nikakve deformacije na slici .

Skroz je okej da vam se usred slikanja promeni tema rada, i da ispadne drugačije nego što ste ga u početku zamislili. Ne zaboravite da uživate u svakom koraku stvaranja slike, čak i u greškama – jer upravo na greškama najviše učimo.

Želite da naučite više o akrilnom slikarstvu i da greške svedete za minimum? Prijavite se na naš kursslikanja koji je pogodan za sve generacije. Vidimo se!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.