Najbolje podloge za akrilno slikanje
/
/
Najbolje podloge za akrilno slikanje

Najbolje podloge za akrilno slikanje

devojka slika na platnuUkoliko ste ljubitelj akrilnih boja, i akrilnog slikanja, imate veoma mnogo opcija za podloge na kojima možete slikati. Ako želite da napravite vrhunsko umetničko delo, važno je da izaberete pravu podlogu koja je potrebna za vaše delo.

Ako, ipak, niste spremni da samostalno učite akrilno slikanje, njegove tehnike, pravila, i ostale sitnice, upišite naš kurs slikanja, i opustite se uživajući u radu.

Ukoliko ste ikada imali kontakt sa akrilnim bojama, znate da one nemaju gustu konzistenciju, već srednje gustu strukturu. Akrilno slikanje nije previše skupo, ne zahteve nikakvu posebnu opremu, i veoma je lak za korišćenje.

Važno je da akrilne bolje možete koristiti na mnogo načina, na različitim podlogama, od kojih su neke klasične podloge za slikanje, a za neke nikada ne biste pomislili da bi mogle da budu podloge.

#1 Kanvas

Kanvas tabla je omiljena podloga mnogih koji slikaju akrilnim bojama, jer je pristupačna, jeftina, a rezultati koje dobijete su fantastični, jer su u pitanju profesionalne slike.

Kanvas je napravljen uglavnom od tankog pamuka, ili od klasičnog platna. Podloga sa pamukom je popularnija i više se koristi jer se može naći u svim radnjama koje prodaju pribor za slikanje.

Mnogi umetnici akrilnog slikanja smatraju da je kanvas platno potrebno premazati, kako bi se napravila površina koja neće pocepati četkicu dok slikamo.

#2 Papir

Papir je jedan od najučestalijih podloga za slikanje akrilnim bojama kada su u pitanju početnici, ali on nije uvek savršena podloga. Mora se voditi računa, jer akrilne boje mogu da unište papir, ili da naprave sitne linije koje niste želeli.

Potrebno je da izbegavate tanke papire, jer oni ne mogu da izdrže teksturu akrilnih boja. Papir je svuda dostupan, jeftin je, i ne zahteva prethodno premazivanje. Neki umetnici vole da premažu papir pre slikanja, da bi podlozi dali određenu teksturu.

#3 Razne vrste tabli

Mnoge vrste tabli mogu biti odlična podloga za akrilno slikanje. Table za ilustraciju, ili table od određenih mekanih materijala i vlakana su idealne za ovu vrstu slikanja. Što je tekstura table ćvršća to se više smanjuje mogućnost cepanja podloge dok se bude sušila.

Podloga ne mora uvek biti specijalizovana podloga koju ste kupili u radnji koja prodaje pribor za slikanje. Obična drvena tabla je odlična podloga za akrilno slikanje, a nju možete naći svuda.

Neobične podloge za akrilno slikanje

Akrilno slikanje je odlično jer možete slikati skoro na bilo kakvoj podlozi. Jedino pravilo je da izbegavate površine koje su masne, i premazane sjajem, jer se akrilna boja neće upijati na takvim podlogama.

Još jedna stvar o kojoj morate da vodite računa je da podloga nema previše teksture, kako se četkica kojom slikate ne bi cepala.

Neke od neobičnih podloga za akrilno slikanje su:

  • Koža
  • Određene vrste plastike
  • Papir za fotografije
  • Ogledala
  • Staklo iz mora
  • Okrečeni unutrašnji zidove kuće

Glavna prednost, ali i mana akrilnih boja je to što se brzo suše. Možete prelaziti više slojeva u kratkom roku, i napraviti savršenu nijansu koju ste želeli. Ali možete i pocepati papir, u želji da razmažete boju koju ste naneli, a ona se već osušila.

Osim toga, boje su veoma rastvorljive u vodi, tako da čišćenje ne mora da se obavlja razređivačima, već običnom vodom.

Uživajte u akrilnom slikanju

Kao početnik, budite slobodni da isprobate sve boje, nijanse, i varijitete koje možete iskoristit na nekoj od ovih podloga. Dozvoljeno vam je da grešite, da vam se papir pocepa, da ne naslikate ništa, već da imate samo morak papir koji se savio od količine vode.

Istražujući načine slikanja akrilnim bojama, naći ćete onaj koji vas najviše privlači, i njega ćete prvo usavršiti. Nakon toga, možete učiti i druge tehnike i razvijati svoje znanje u akrilnom slikanju.

Kada usavršite jednu tehniku bićete veoma ponosni na sebe, jer ćete samostalno moći da naslikate vrhunsko delo, kome će se svi diviti!

Pročitajte još: Razlike između akrilnih i uljanih boja

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.