Ermitaž: čarobni muzej na obali Neve
/
/
Ermitaž: čarobni muzej na obali Neve

Ermitaž: čarobni muzej na obali Neve

U nekadašnjoj prestonici Ruskog carstva, Sankt Peterburgu, nalazi se drugi po veličini muzej na svetu koji svojom lepotom ostavlja bez daha apsolutno svakoga ko se nađe u prilici da poseti ovaj ruski grad na obali reke Neve.

Muzej Ermitaž godišnje privuče i do 4 miliona turista iz svih delova sveta, što ga ujedno čini i jednim od najposećenijih muzeja na svetu.

Kada je u pitanju Ermitaž, muzej čini 6 međusobno povezanih zgrada od kojih su 4 otvorene za javnost: Zimski dvorac, Mali Ermitaž, Stari Ermitaž i Novi Ermitaž.

Muzej Ermitaž: kako je sve počelo

Nastanak muzeja se vezuje za 1764. godinu i caricu Katarinu Veliku (koja je bila poznata kao veliki zaljubljenik u umetnost) kada je kupila oko 300 vrednih umetničkih dela (među kojima su se nalazila dela nekih od najpoznatijih holandsko-flamanskih slikara), zbog čega se može reći da je muzej Ermitaž zapravo nastao kao njena privatna kolekcija umetnina, da bi kasnije prerastao u muzej kakav danas poznajemo.

Sva umetnička dela su se nalazila u zgradi pored Zimskog dvorca, tzv. Malom Ermitažu, a pošto se kupovina velike količine umetnina nastavila, mesta za sve je postajalo sve manje. Zbog toga se javila potreba za još jednom, većom, zgradom gde bi sva umetnička dela mogla da dobiju svoje mesto. Ova nova zgrada je dobila ime Veliki Ermitaž, koji mi danas znamo kao Stari Ermitaž.

Kada je nastao muzej Sankt Peterburg, koji do tada nije imao preterano veliku kolekciju umetnina, odjednom je zahvaljujući Katarini Velikoj dobio oko 4000 umetničkih dela najpoznatijih svetskih umetnika.

Sve do XIX veka, muzej Ermitaž bio je zatvoren za širu javnost. Samo je mali broj ljudi imao pristup muzejskim kolekcijama, a jedan od njih je bio i čuveni ruski pisac Aleksandar SergejevičPuškin, koji je dobio doživotnu ulaznicu za posetu ovom muzeju.

Međutim, taj isti XIX vek iznedrio je u Evropi i svetu prve muzeje koji su postali otvoreni za javnost. Kako bi bila u korak sa svetom, carska Rusija je naredila izgradnju posebnog objekta koji je trebao da bude smešten odmah pored Starog i Malog Ermitaža. Tako je nastao Novi Ermitaž koji su mogli da posete svi koji su to želeli. Tako je Rusija dobila prvi pravi muzej.

Ermitaž – dom za brojne eksponate

Ermitaž je dom za oko 2.7 miliona eksponata iz celog sveta, koji imaju veze sa različitim vremenskim periodima: od starog Egipta, pa sve do XX veka. Tu se nalaze umetnička dela velikih slikara poput Van Goga, Leonarda da Vinčija i Rembranta. Pored toga, Ermitaž poseduje i neke veoma retke predmete, koje više nigde na svetu nećete imati priliku da vidite.

O tome koliko je impresivna i ogromna kolekcija Ermitaža govori i računica da je potrebno čak 11 godina kako bi se videli svi eksponati, ako se pored svakog zadržite barem jedan minut.

Kao definitivno jednan od najlepših muzeja na svetu, njegova unutrašnjost je ispunjena mermerom, raskošnim prostorijama, velelepnim mozaicima i kristalnim lusterima neverovatne lepote, a sve to će vas vratiti u period Katarine Velike i pružiti vam nezaboravno iskustvo obilaska i uživanja u umetninama koje su tu stigle iz celog sveta.

Unutrašnja fotografija u muzeju Ermitaž u Rusiji

Šta treba da znate ako planirate posetu Ermitažu?

Ukoliko planirate da dolazite u Rusiju i želite da vidite Ermitaž Sankt Peterburg će vas toplo ugostiti, te ćete se tu osećati kao kod kuće. Naravno, postoji nekoliko bitnih stvari o kojima se morate informisati pre nego što posetite muzej Ermitaž.

Radno vreme Ermitaž muzeja

Kada je u pitanju Ermitaž muzej ima specifično radno vreme:

  • Utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom – od 10:30 do 18:00 (pri čemu biletarnice rade do 17:00)
  • Sredom i petkom – od 10:30 do 21:00 (biletarnice rade do 20:00)

Muzej ne radi ponedeljkom, 1. januara i 9. maja. Interesantna je mogućnost koju Ermitaž nudi svojim posetiocima, a to je da preko njihovog sajta uživo prate stanje na ulazuu muzej i da vide da li postoji i kolika je gužva.

Ermitaž ulaznice za posetu muzeju

Kada je u pitanju Ermitaž ulaznice se cenovno nalaze negde između srpskih muzeja i velikih evropskih muzeja – ovo znači da je njihova cena iznad prosečne, ali opet, dovoljno pristupačna da svi mogu da ga posete.

Cena ulaznice za odrasle strane državljane je 800 rubalja (što je oko 10 evra).

Ukoliko želite da muzej Ermitaž posetite besplatno onda to možete učiniti svakog trećeg četvrtka u mesecu, 7. decembra ili 18. maja.

Ermitaž je definitivno muzej koji vredi posetiti. Odlazak u Sankt Peterburg bez posete Ermitažu je besmislen, s obzirom na to da se radi o jednom od najlepših i najvećih muzeja na svetu. Najbolje bi bilo da za posetu izdvojite jedan ceo dan, kako biste bez žurbe i trčanja sa uspehom mogli da obiđete najvećih deo njegove postavke. 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.