Tehnike oslikavanja tekstila: stara odeća u novom ruhu
/
/
Tehnike oslikavanja tekstila: stara odeća u novom ruhu

Tehnike oslikavanja tekstila: stara odeća u novom ruhu

Predlažemo da staru, jednostavnu odeću koja vam je dosadila ulepšate sami, i ovim slikarskim tehnikama date joj novi, zabavni karakter.

Odeću koju više ne želite da nosite možete prodati, proslediti nekome ili donirati, ali nekada i uz manje prepravke i doradu zadržati. Nema razloga da udobne i kvalitetne stvari koje vam lepo stoje odbacite samo jer su vam dosadile – jer ih uz pomoć ovih tehnika možete sasvim izmeniti, i dobiti nešto sasvim novo!

#1 Tie dye tehnika

Svima dobro poznata tehnika za bojenje svetlih majica i farmerica koje uvek ostaju retro i zabavne!

Zgužvajte ili uvežite odeću koncem, presavijte je na željeni način, a potom je celu (ili samo delove) umočite da upije boju za tekstil, ili sami pažljivo farbajte. Presavijeni delovi će ostati neofarbani, a oko njih će se obojiti fantastične šare.

#2 Pečati

Šare i crteži koji se serijski ponavljaju mogu do neprepoznatljivosti izmeniti i ulepšati stare stvari, a najlakšte ćete ih napraviti pomoću pečata.

Dobra vest je da su oni, ako imate dovoljno mašte – svuda oko nas! Pored kupovnih, možete napraviti i sami svoje pečate (najlakše je izrezbariti šaru u presečenom, sirovom krompiru), ili iskoristiti stvari iz domaćinstva:

 • viljušku ili češalj za kratke prugice;
 • poklopce od flaša i čaše različitih obima za prstenove;
 • zaštitnu puckavu foliju za zbijene tufne;
 • staru, mekanu četku za obuću za nepravilne linijice;
 • debeo kanap namotan na flašu ili oklagiju – ofarbajte ga i prevaljajte preko odeće za brzo i efikasno ukrašavanje;
 • dugmad, presečeno povrće, listovi…

Umočite u boju, pritisnite na odeću i ponavljajte – pomešajte više njih, ili otisnite svega nekoliko oblika na strateški izabranim mestima.

#3 Šabloni

Verovatno najlakša metoda za slikanje po odeći, jer vam ne treba nikakva preciznost i umeće; „zalutajte” do knjižare i pogledajte kakve šablone za crtanje imaju, odaberite omiljeni i možete da počnete.

Ako pravite šablone sami, preporučujemo da ih isecate u materijalima koji neće odmah upiti vodu i raspasti se. Možete da isečete oblik i bojite oko njega, ili obrnuto.

#4 Splatter tehnika

Zabavna tehnika za koju nije potrebna nikakva veština, u kojoj možete uživati i sa decom.

Ne trebaju vam čak ni posebne četkice za slikanje; samo prostrite novine da ne poprskate nameštaj ili sto bojom, na novine položite ispeglanu odeću koju želite da ukrasite, umočite četke, štapiće ili druge predmete tako da se na njima zadrži boja – i prskajte!

Boja ćelakše i više kapati ako je malo razredite vodom, a lepota je u potpuno nepredvidivom rezultatu. Možete sačekati da se nanos jedne boje osuši, ili odmah koristiti više boja koje će se pomešati na odeći. Raznobojne flekice daće umetnički šmek starim pantalonama.

#5 Meliranje

Fascinantne šare mermera možete preneti i na tkaninu po svojoj želji: odaberite boje koje volite, a šaru stvarajte spontano! Za ovu tehniku trebaće vam:

 • štapić za mešanje boje;
 • neke boje koje plutaju na površini vode;
 • široka posuda puna vode (najbolje lavor ili plitko korito).

Napunite posudu vodom skoro do vrha (do 4 cm prostora), i na površinu nakapajte razne boje koje ste izabrali; ako vam se šara po površini sviđa takva kakva je, možete preći na sledeći korak – ili možete štapićem prevlačiti po bojama da ih izmešate i stvorite izuvijane šare.

Zatim uzmite majicu, pantalone ili drugi odevni predmet kome želite da date nove boje, i umočite da u vodu tako da naleže svojom površinom na površinu vode. Šare će se preslikati na odeću, koju je potom dovoljno osušiti, prepeglati da se boja utisne (proveriti uputstvo na boji), a zatim oprati da se skine višak boje koji bi vas mogao uflekati.

Vaša unikatna odeća je sada spremna!

#6 Vodeni baloni puni boje: sjajna zabava i relaksacija!

Rođendanske aktivnosti za decu, ili odrasle koji žele da se zabave, opuste i ne smeta im da se tom prilikom isprljaju.

Ako ste planirali da od nekog starog, odličnog platna sašijete odeću, ali mislite da mu treba malo boje, možete uraditi sledeće:

 • okačite ga na zid u prostoriju u kojoj vam ne smeta farba na zidovima i podu (garaža ili vrata garaže) i koje posle možete oprati, ili položite platno na asfalt;
 • napunite vodene balone manje ili više razređenim bojama;
 • gađajte!

Ono što važi za platno, važi i za odeću – ali moraćete da nišanite preciznije.

Slikanje na odeći je kreativno i zabavno za sve uzraste, a uz naš kurs slikanja na tekstilu možete naučiti da na odeći crtate prelepe motive i svojeručno – pustite mašti na volju, i neka se svi pitaju odakle vama tako posebne kreacije.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.