Kako se postiže harmonija boja u slikarstvu
/
/
Kako se postiže harmonija boja u slikarstvu

Kako se postiže harmonija boja u slikarstvu

Želite da podignete svoje slikarsko umeće na novi nivo? Sigurno ste razmišljali o tome kako se postiže harmonija boja u slikarstvu. Mi ćemo vam objasniti kako.

crtanje i slikanje harmonija boja

Zašto je harmonija boja važna?

Harmonija se postiže kada dve ili više povezane stvari prosto imaju smisla. Harmonija boja predstavlja zadovoljavajuće jedinstvo boja. Kombinacija boja koje se nalaze u harmoniji su prijatne za oko, ljudski mozak prepoznaje vizuelni balans i formira dinamički ekvilibrijum.

U slikanju, dizajnu, fotografiji, dekupažu, baštovanstvu i ostalim vidovima umetnosti, izbor boja postavlja raspoloženje kreacije, nivo energije koji će biti prikazan i da li će biti prijatna gledaocu ili ne.

Koje kombinacije boja idu jedna uz drugu?

Ne postoje po definiciji kombinacije boja koje su bolje od ostalih, već samo one koje su prikladnije za poruku koju želite da prenesete. Isto kao što biste izabrali boju zida u sobi, na osnovu osećaja koji želite da vlada u toj sobi.

Kao što linije i oblici prenose osećaj smirenosti, akcije ili energije, isto se postiže i bojama. U zavisnosti od reakcije koju želite da vidite kod gledaoca, zavisiće i izbor boja u vašim delima.

Kako ostvariti harmoniju boja u slikarstvu?

Za ostvarivanje harmonija boja trebaće nam jedan jako prost alat – točak boja. Zato je bitno da znate da čitate, razumete i implementirate harmoniju boja koja se može videti sa točka.

Neko je pre par vekova provalio kako sve boje funkcionišu u kombinaciji, tako da mi to danas ne moramo. Moramo samo da iskoristimo ono što se nalazi na njemu.  

Harmonija boja se ostvaruje kada koristimo boje koje su u specifičnom odnosu jedna sa drugom na točku boja.

Monohromatska paleta boja

Monohromatska paleta boja ostavlja utisak jednostavnosti i urednosti. Možete koristiti varijacije tonova i nijansa iste boje, a moguće je kombinavati sa neutralnim bojama, kao što su bela, crna ili siva.

Glavna prednost monohromatske palete je što će slika izgledati balansirano. Ova paleta nije prikladna ako želite da iskažete energiju i živahnost.

Analogna paleta boja

Analogna palet boja koristi boje koje su blizu jedna druge na točku. Tipično biste odabrali tri boje, ali se mogu koristiti minimalno dve ili maksimalno 5 susednih boja.

Korišćenje previše boja će poremetiti harmoniju palete. Takođe, pokušajte da se ograničite na tople ili hladne boje.

Koristite jednu boju kao glavnu, dok ostale imaju ulogu da obogate kompoziciju. U odnosu na monohromatsku paletu, ovaj izbor vam pruša raznobojniji i živahan izgled.

Komplementarne boje

Komplementarna paleta boja se sastoji od boja koje su direktna suprotnost jedna drugoj na točku. Boje se uparuju na dva načina:

  • Primarna sa sekundarnom (crvena i zelena; žuta i ljubičasta; plava i narandžasta)
  • Tercijarna sa tercijarnom (žuto-narandžasta i plavo-ljubičasta; crveno-ljubičasta i žuto-zelena…)

Ova paleta boja vam pruža najveći kontrast i šarenolikost, a posledica toga je što može biti teško utvrditi harmonični raspored boja.

Komplementarne boje naglašavaju jedna drugu. Međutim, ako ih pomešate, mogu da neutrališu jedna drugu, i da stvore smireniju boju.

Podeljene komplementarne

Ovo je varijacija palete komplementarnih boja. Funkcioniše tako što izaberete jednu boju i dve boje pored njene komplementarne.

Ovim postižete visok kontrast, bez agresivnosti komplementarne palete. Veoma je svestrana i uspostavlja prijatnu atmosferu.

Trostruka paleta boja

Trostruka paleta boja koristi tri boje koje su na jednakom odstojanju na točku. Ova paleta pruža dobar konstrast i lakše postizanje ravnoteže boja od komplementarne.

Pravilo je da se jedna boja koristi kao dominantna, a ostale dve u manoj meri. Na primer: plava, crvena i žuta.

Četvorostruka paleta boja

Četvorostruka paleta boja koristi četiri boje, tj. dve boje i njihove komplementarne, na primer: žuta, ljubičasta, zelena i crvena.

Usled velikog raspona boja, ovo je najbogatija od svih paleta, ali je takođe najteže balansirati je na harmoničan način.

Najbolje je da izaberete glavnu boju, a da ostale tri na suptilan način oplemenjuju sliku.

Želite da naučite više o teoriji boja, kombinovanju i slikarstvu kao umetnosti? Upišite naš kurs slikarstva i napravite prve korake ka svojim umetničkim delima.

Pročitajte još:

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.