Koji su to najpoznatiji skulptori današnjice
/
/
Koji su to najpoznatiji skulptori današnjice

Koji su to najpoznatiji skulptori današnjice

Pravljenje skulptura, odnosno vajanje kroz istoriju bilo je veoma popularno, od vremena kada su u Grčkom i velikim carstvima vajane prve figure, pa sve do današnjih dana kada su tehnike stvaranje skulptura znatno unapređene u odnosu na prethodni period.

Za vajare, odnosno skulptore kažemo da su ljudi koji umetnički oblikuju prostor, a ovaj oblik umetnosti spada kako u prostorni, tako i u likovni oblik, a materijali od kojih se stvaraju skulpture različiti su što doprinosi raznovrsnosti ovog oblika umetnosti.

Vajarstvo – umetnost koja traje

Od davnina umetnici su se na različite načine izražavali i svetu saopštavali svoju poruku. Koristili su različite tehnike i načine da prenesu svoje emocije i doživljaje, odnosno svoje viđenje sveta i događaja u njemu.

Za vajarstvo je karakteristično da je uvek moglo skoro pa realno da predstavi pojave koje nas okružuju, a umetniku koji se odlučio za ovaj vid umetnosti omogućavalo je da na sebi svojstven način stvori delo koje će trajati.

O značaju umetničkih dela i decenijama posle njihovog nastanka najbolje govori prodaja umetničkih slika, ali i skulptura kao i drugih dela koja su nastajala kako od gline, gipsa, metala, plastike, slonove kosti, ali i kao rezultat kombinovanih tehnika i materijala.

Statue od gline među najpoznatijima su u svetu, a ovaj materijal koristili su još i primitivni narod, a glina nije izgubila na značaju ni vekovima kasnije. Za skulpture od kamena kaže se da su među najčvršćim i dugoročnijim, a koriste se i drugi vajarski materijali.

Moderna skulptura

Ovaj period počeo je u 19. veku, a modernu skulpturu karakteriše veliki broj pravaca i shvatanja vajarstva, a kako je vreme prolazilo, javlja se sve više umetnika koji biraju da se bave baš vajarstvom.

Sve više pažnje posvećuje se onim delima tokom čijeg stvaranja su se umetnici udaljili od tradicionalnih formi i načina stvaranja, pa zbog toga vajarima današnjice nazivamo i one koji su još pre nekoliko decenija postavili temelje vajarstvu jer njihov značaj ne može da bude zasenjen.

Skulptura andjelaOlga Jančić

Jedna od najpoznatijih žena koja je ostavila veliki i dubok trag u vajarstvu je Olga Jančić. Tridesetih godina se iz Bitolja sa porodicom preselila u Beograd i kada je upisala Akademiju likovnih umetnosti kod čuvenog profesora Tome Rosandića, počinje njena priča.

Za Olgu Jančić koja je pre 6 godina preminula kaže se da je davala puni doprinos savremenosti u likovnim delima, a njena dela potpuno ravnopravno mogu da stoje rame uz rame sa delima najvećih i najpoznatijih skulptora tog perioda dok su nagrade i dela koje je dobila brojni i nije zahvalno neko posebno izdvajati.

Sava Sandić

Pre dve godine preminuo je jedan od najvećih i najpoznatijih vajara u Srbiji. Sandić je bio veran klasičnim vajarskim koncepcijama, a nije odstupao ni od takvih materijala. O tome najbolje govori što je do savršenstva savladao upotrebu kamena.

I Sandić je bio jedan od onih vajara koji su prošli školu Tome Rosandića, dok je Sandić imao tu sreću da bude njegov pomoćnik, a kasnije je sam stvarao, a za života je Narodnom muzeju u Beogradu donirao 15 svojih dela.

Milica Ribnikar

Jedna od značajnih vajarki u Srbiji Milica Ribnikar osim lirskih portreta radila je i figurine u punoj masi. Upravo ona je bila jedno od troje dece Vladislava Ribnikara, odnosno potomak čuvene porodice koja je ostavila značajan trag u kulturi na ovom prostoru.

Milica Ribnikar dobila je prvu nagradu na jednom internom konkursu za figuru Jovana Sterije Popovića, a javnosti je manje poznato da je upravo prema rešenju ove talentovane žene napravljena Skadarlijska česma.

Najpoznatiji skulptori današnjice uglavnom su rođeni s početka ovog ili krajem prethodnog veka, a nema sumnje da će njihova dela kako danas tako i decenijama u budućnosti imati svoje mesto u svetu umetnosti.

U svetu vajarstva ima i muškaraca i žena, skoro podjednako, a posebno ohrabruje to da se sve više dece interesuje za kurs vajarstva kod nas, i što pokazuju da žele da se bave ovim vidom umetnosti jer nikakvo prethodno znanje nije potrebno, a zabava je zagarantovana pa zato dođite i probajte i vi!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.