Koja oprema vam je neophodna za kreativnu kućnu radionicu?
/
/
Koja oprema vam je neophodna za kreativnu kućnu radionicu?

Koja oprema vam je neophodna za kreativnu kućnu radionicu?

Bilo da živite u kući ili u stanu, uvek je tu garaža, podrum ili posebna radionica u kojoj možete da organizujete svoj alat, mašine i ostalu opremu koju često koristite. Ako imate ili planirate bolju organizaciju svoje radionice, u nastavku teksta daćemo vam nekoliko saveta za sredjivanje i opremanje iste. 

#1 Prostor za radionicu i kofer za alat za odlaganje

Ukoliko živite u kući i imate dvorište, sigurno već imate i vlastitu radionicu u kojoj držite sve – možda joj je samo potrebna bolja organizacija.

S druge strane, ako živite u stanu, vrlo verovatno imate podrum a u srećnijim okolnostima i garažu. U nedostatku istih, u svom stanu možete osmisliti mesto, na primer pregraditi veću sobu i napraviti svoju kreativnu radionicu.

U svakom slučaju, za praktičnu organizaciju radionice, biće vam neophodne podne i zidne police kao i veliki stabilni sto. Što se tiče podnih polica najbolje da izaberete klasične magacinske metalne police i da ih pričvrstite za zid. Kada su u pitanju zidne police, postoji veliki izbor kvalitetnih drvenih i metalnih polica, sa jakim nosačima koji će obezbediti veću nosivost.

Ono što će vam na početku biti potrebno jeste najmanje jedan kvalitetan kofer za alat i to veći i sa dobrom unutrašnjom organizacijom. Na tržištu možete naći različite primerke, najčešće plastične ili metalne a mi vam preporučujemo da se ne zaustavljate na jednom i da odaberete različite vrste kofera jer će vam oni uvek biti potrebni. 

#2 Osnovni alati – za svaki dan

Svaka kuća mora da ima osnovni alat. Tu mislimo na najjednostavnija pakovanje alata u kome se nalaze čekić, šrafciger sa nastavcima, kombinovana klešta, francuski ključ, inbusi, metar. 

Potrošni materijal kao što su šrafovi, ekseri, zavrtnji i mnogo šta drugo, takodje su veoma bitni i oni se uglavnom prodaju zasebno ili u lepo zapakovanim organizatorima ili u gvoždjarama i farbarama na komad. Prazne organizatore za sitan potrošni materijal takodje možete naći u prodaji pa konačno možete da sredite i klasifikujete svoje zavrtnje, tiplove i ekseri koji su vam dugo smetali na svakojakim mestima. 

Još jedna od ideja organizacije alata jesu table za zid sa mestima za kuke na koje se kači alat. Ovo može da izgleda veoma dekorativno a i praktično je jer ne morate da otvarate kutije za alat i vraćate ih na mesto već je alat jednostavno na otvorenom.

#3 Električni i akumulatorski aparati

Sigurni smo da vam je barem nekoliko puta u životu zatrebala električna bušilica ili akumulatorska šrafilica. Ovo su neki od obaveznih rekvizita koje treba da imate u svojoj radionici. Električna ili akumulatorska bušilica će vam zatrebati ukoliko želite da okačite nove zidne police, pričvrstite bilo koji komad nameštaja za zid, izbušite rupu da biste okačili ogledalo i u mnogim drugim situacijama. 

S druge strane, aku šrafilica će postati vaš najbolji saveznik kada kupite orman, komodu, krevet i slično koji sami morate da sklapate i dobijete na desetine šrafova koje treba zašrafiti. Umesto da se maltretirate i da to radite ručno, aku šrafilicom za mnogo manje vremena možete da završite ceo posao i to bez žuljeva na rukama. 

Ovo nisu jedini uredjaji koji bi vam mogli zatrebati. Tu je brusilica za brušenje i poliranje, kompresor za farbanje, ubodna testera, akumulatorska heftalica i mnogi drugi. 

Ukoliko se odlučite za neki od ovih moćnih uredjaja, uz njih ćete uglavnom dobiti potrošni materijal, negde samo osnovni a negde baš širok spektar. Ako je prva situacija u pitanju, naknadno možete kupiti na primer set burgija, testera  i raznih nastavaka koji će vam olakšati korišćenje vaše nove mašine. 

Obratite pažnju prilikom kupovine akumulatorskih uredjaja da u pakovanju postoji najmanje jedna baterija kako biste nesmetano mogli da obavljate poslove bez da čekate da se jedina baterija koju imate napuni.

#4 Oprema za gajenje biljaka i alati za baštovanstvo

U današnje vreme biljke su sve popularnije, bilo da se radi o sobnim, onim za terasu ili baštenskim biljkama. Prava zelena revolucija naterala nas je da oplemenimo svoj prostor odnosno dvorište ucvetalim lepoticama ali i svoje sobe primercima modernih fikusa, monstera, zamija itd. 

Medjutim, biljkama je nephodna nega, prihrana, zaštita od štetočina kao i lečenje. U svojoj kreativnoj radionici napravite malo mesta ukoliko želite da se bavite gajenjem sobnih biljaka ili baštovanstvom jer će vam trebati nekoliko alata za ove poslove. 

Kao prvo, ukoliko ste u stanu, kantica za zalivanje, mini alat kao imitacija lopate, motike i ašova, razni preparati za prihranu, preparati protiv bolesti i insekata itd, kesa zemlje i ostalih supstrata (kokosov treset, zemlja za orhideje, perlit i ostalo), neiskorišćene saksije i tacne za iste.

Medjutim, ukolko živite u kući i imate dvorište trebaće vam više mesta jer sigurno imate i baštu i spoljne aranžmane sa cvećem. Trebaće vam prave lopate i motike, crevo za zalivanje sa stalkom, veće količine pomenutih preparata kao i zemlja, supstrat i saksije. Baštenske makaze, rukavice i čizme će vam takodje biti nezaobilazna oprema kada je baštenski hobi u pitanju.

Oruđe za sadnju biljaka

#5 Univerzalna oprema za kreativnu radionicu

Pod univerzalnom opremom za radionicu, podrazumeva se sve ono što vam padne na pamet da bi moglo da vam zatreba prilikom majstorisanja. Mi ćemo ovde dati nekoliko ideja. 

Ono što biste svakako trebali da imate u svojoj radionici su različite vrste lepljivih traka, uže i šire, papirne i aluminijumske itd. Takodje, sve vrste kanapa bi vam mogle biti od pomoći. Četke za farbanje, farbe kao i materijal za dekupaž možete da držite u vašoj radionici kako biste mogli da sprovedete svoje kreativne ideje u delo. 

U svojoj radionici takodje možete da držite i rezervne delove za automobile, gume itd. 

Nadamo se da smo vam pomogli sa organizacijom kućne radionice i da ćete uživati u njoj!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.