Evo kako iskoristiti kućne predmete kao inspiraciju u slikarstvu
/
/
Evo kako iskoristiti kućne predmete kao inspiraciju u slikarstvu

Evo kako iskoristiti kućne predmete kao inspiraciju u slikarstvu

Pronaći inspiraciju za slikanje, ali i bilo koju drugu veštinu u umetnosti nije lako, i svi koji se svakodnevno suočavaju sa “neodazivanjem muza” dobro znaju o čemu pričamo. Međutim, ne bi se kreativci nazivali tako da ne umeju čak i usvojim kućama da pronađu inspiraciju za svoja dela.

Mislite da je teško? 

Zapravo je jednostavnije nego što mislite!

Kuhinjske fioke su prepune slikarskih alata

Kuhinja je jedan omiljenih delova u kući; tu sva naša kreativnost može da dođe do izražaja, a naročito je prijatno kada su nam pri ruci i aparati uz koje je kuvanje lako – čak iako nismo vični mešanju i kombinovanju ukusa. 

Ono što možda niste znali jeste da kuhinja može da bude i odlično poprište slikarske “bitke” i da neko kuhinjsko posuđe može idealno da menja slikarski štafelaj i boje.

Magična zamena za četkice – viljuške

Kada vam se dogodi da vašu žarku želju za crtanjem ili slikanjem ne podržava materijal, odnosno da nemate četkice ili boje – potražite ih u fiokama po kuhinji i kući. 

Nešto što siguno imate jesu viljuške. Koristeći boju, viljušku i papir napravite neverovatno umetničko delo. Oštrice viljuške savršeno imitiraju dlaku, perje, svakakve linije pa neće biti teško nacrtati ni životinju, ni glavu ali ni ukrase.

Senčite kao profesionalac – sunđeraste krpe, trake i vunica

Sunđer za pranje posuđa, truleks i običn krpe mogu poslužiti za tuš, senčenje i nanošenje veće količine boje; bićete oduševljeni i učinkom i teksturom.

Takođe, za pravljenje raznih šablona i prelaza poslužiće selotejp trake, kese, celofan. Naročito deca uživaju u “mackanju” papira bojama, a kada se trake odlepe – velike su šanse da pronađete pravo, malo umetničko delo.

Još jedan trik kojim se možete poslužiti u stvaranju apstraktne umetnosti jeste vunica obmotana oko oklagije. Tkaninu mozete prvo potopiti u boju pa obmotati oko oklagije, ali i obrnuto. Razvaljajte boju po papiru kao po testu, i uživajte u prelamanju boja sličnim onima koje stvaraju “magični” markeri.

A šta je sa hranom?

Napravite neverovatne oblike pomoću voća i povrća

Tvrdo, krtolasto i vretenasto povrće poput krompira i šaragepe idelno je za pravljenje pečata u različitim oblicima. Pustite mašti na volju i oblikujte cvetić, plusić, suzu… Neko povrće i cveće ostavlja zanimljive tragove i bez rezbarenja, pa tako samo presečen i umočen u boju celer formira prelepi otisak cveta.

kofice sa bojama za slikanje

Boje pogodne za slikanje su svuda oko nas

Oplemenjivači slikarskih boja, pa čak i osnove za neke farbe uzimaju se upravo iz proirode. Zato nam ponekad za slikanje i nisu potrebne skupe boje u tubama, već ih i sami možemo napraviti ili pronaći u svojoj bližoj okolini.

Prehrambena boja “with a twist”

Jedan od prvih načina da zamenimo uljane i ostale boje za slikanje, jeste prehrambena boja. Ona najbolje oponaša prave, slikarske nijanse i njihov intenzitet, naročito ako se pomeša sa silikonom, lepkom ili čak pudingom od vanile – za prave, mirišljave tempere.

Začini i sveže cveće

Braon možemo dobiti i iz kakaoa, naljakše; belu od brašna i vode, žutu od maslačka ili kurkume, narandžastu od aleve paprike, ljubičastu od cvekle… Čajevi daju divne varijacije boja kada se pomešaju čak i sa hladnom vodom… Ovakve boje i materijali nisu toksični a i jestivi su – doduše, ne i previše ukusni.

Neke biljke nam takođe mogu dati svoju boju za potrebe slikanja. Setite se samo kako za Vaskrs farbamo jaja u ljusci od luka. Latice cvetova kada se izgnječe daće prelepu boju za slikanje, zato pred početak uberite malo maslačka, zelene trave ili crvenih latica i direkrno šarajte po papiru.

Sadržaj kozmetičkog nesesera kao izvor za boje

Svaka dama poseduje barem dva laka za nokte, a o senkama za oči i olovkama za usne i ruževima nećemo ni da govorimo. U nedostatku inspiracije (ili sredstava) utolite žeđ za umetnošću i stvaranjem šminkom koju inače ne biste ni koristili.

Inspiracija dolazi sa mnogo mesta i indukuje je brdo stvari. Neke od tih stvari nalaze se baš u vašem domu. Ovo je posebno bitno znati ali i imati na umu kada ste u potrazi za načinima da razonodite svoje dete.

Ponekad nismo u mogućnosti da kupimo profesionalne boje i štafelaj, ali potrebno je samo malo kreativnosti i pažnje da se pronađu načini i realizuje neka zamisao – naročito ako je rešenja mnogo i svuda su oko nas.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.