Učinite svoj dom oazom inspiracije uz ovih 5 trikova
/
/
Učinite svoj dom oazom inspiracije uz ovih 5 trikova

Učinite svoj dom oazom inspiracije uz ovih 5 trikova

U ovom tekstu izdvajamo jednostavne i povoljne trikove za ulepšavanje enterijera – učinite ga oazom inspiracije i kreativnosti uz malo mašte i truda!

Bilo da je u pitanju obogaćivanje domova sa malim budžetom ili potraga za trikovima pomoću kojih će vaši apartmani u Beogradu izgledati privlačnije za goste, u ovom tekstu ćete pronaći nove ideje za inspirativniji enterijer.

#1 Obucite zidove

Izgled zidova često pravi razliku između uzbudljivog i dosadnog doma. Goli, beli zidovi uz gomilu nameštaja izgledaju prilično bezlično, i zato se upustite u potragu za tapetama koje će im dati novi duh!

Oslikan zid u sobi

Postoje različite teksture i dizajn za svaki koncept koji Vam padne na pamet – kombinujte ih, stavljajte na pojedinačne zidove ili ih sve ukrasite istim, i daćete sasvim novi efekat Vašem enterijeru. Zidove možete oslikati, ili nabaviti foto – tapet:da Vaš dom izgleda kao džungla ili deić neba!

#2 Zaboravite pravila!

Trendovi, pravila, moda, sezone – nemaju šta da traže u savršeno inspirativnom domu!

Oni dolaze i prolaze, a vi u svom domu ostajete i provodite veliki deo vremena, pa nema nikakvog smisla svake sezone renovirati stan. Najvažnije je da se on dopadne Vama, i da se u njemu vi prijatno osećate.

Zato zaboravite na magazine sa skupim preporukama i oslonite se na svoje instinkte: ispunite prostor svojim omiljenim uspomenama, prijatnim bojama i kreativnim elementima. Sterilan skandinavski stil obogatite raskošnim prostirkama, ili spojite slike koje naizgled nemaju ništa zajedničko.

#3 Sveže cveće i biljke

Vaza puna svežeg cveća daje poseban šarm i nežan miris svakoj prostoriji. Stavite na radni sto buket mirisnih ljubičica ili ruža i prepustite se lepoti prirode u zatvorenom kutku, a u kombinaciji sa mirisom stvoriće neverovatan sinestezijski efekat.

Ako ne želite da stalno dopunjujete vaze, neka saksijske biljke postanu Vaši novi cimeri! Za početnike, ovde je dobar spisak izdržljivih kućnih biljaka, gde spadaju i kaktusi i sukulenti.

#4 Izgradite prijatnu atmosferu

Celokupan dizajn i izgled doma važan je za podsticanje kreativnost i potragu za inspiracijom. Ipak, postoje stanovi i kuće koje izgledaju potpuno savršeno, a opet ne bude u nama nikakve posebne emocije i ideje.

U tom slučaju, možda je posebna atmosfera ono što nedostaje Vašem enterijeru. Uz pomoć ovih stvari možete ga učiniti znatno inspirativnijim mestom.

Mirišljave sveće

Pronađite svoje omiljene mirise i rasporedite sveće po ključnim mestima u stanu. Pored jednostavnih, postoje i lepo dizajnirane i oblikovane sveće koje imaju i ukrasnu ulogu, a umesto sveća možete nabaviti i isparivače: sipajte u njih svoje omiljeno eterično ulje, razredite s malo vode da bi miris bio blaži i prijatniji (i da uštedite ulje), i ispod zapalite običnu sveću.

Vodite računa o tome da sveće gasite i ne ostavljate bez nadzora!

Muzika

Na Jutjubu napravite plejlistu sa puno pesama koje odgovaraju vašim senzibilitetima, po savršenom rasporedu, i pustite je da svira tokom dana.

Neko voli glasnu, brzu i dinamičnu muziku, a nekoga inspirišu tanani instrumentali ili ambijentalni džez – odvrnite je ili stišajte toliko da deluje kao da svira u pozadini Vaših misli, i pustite da inspiracija nadođe.

Osvetljenje

Ovo je u velikoj meri određeno postojećim rasporedom prozora, ali uz pomoć svećica i raznobojnih lampica možete dati dozu topline svakoj sobi – ko kaže da ih možete paliti samo zimi?

Ukoliko ste „mračniji” tip i više volite da stvarate u zamračenim uslovima, uvek možete nabaviti teške, debele draperije i zakloniti dnevno svetlo.

#5 Moodboard

Sajtovi poput Pinteresta su idealan način da pri ruci stalno imate izvore svoje inspiracije – slike svih stvari koje volite smeštenih po posebnim folderima, po konceptu koji sami odredite.

Moodboard tabla

Ako ne želite stalno da držite kompjuter upaljen i listate bordove, napravite opipljivu verziju moodboard – a:

  • nabavite veliko parče čvrstog kartona, belu tablu ili tablu od plute;
  • odštampajte i isecite iz časopisa slike koje vas inspirišu;
  • zalepite slike za tablu ili karton i izložite ih na vidnom mestu – radnom stolu ili zidu.

Svaki put kada vam zafali inspiracije, razgledajte svoje moodboard-ove i mozaik svega što vas pokreće, i podsetite se priče koju želite da ispričate.

Za uređenje doma nije potrebno mnogo; imajte na umu željene efekte koje enterijer treba da proizvede, i pokrenite stvaralačku snagu u sebi!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.