Neobični sastojci za oplemenjivanje vaših slikarskih paleta
/
/
Neobični sastojci za oplemenjivanje vaših slikarskih paleta

Neobični sastojci za oplemenjivanje vaših slikarskih paleta

ApstrakcijaTempere, uljane i akrilne boje, razne bojice i flomasteri – pored svega toga, na svoju paletu i u pribor za rad možete dodati i ove predmete i sastojke, za stvaranje interesantnih efekata, nanosa živih ili pastelnih boja.

Boje i četkice – postoji mnogo više od toga, i to svuda oko nas. Originalne nijanse i efekte na vašim delima možete dobiti i uz pomoć raznih drugih predmeta, hrane i biljaka iz vašeg doma – prošetajte po prostorijama i prikupite ih!

#1 Čajevi

Zađite do ostave, uzmite nekoliko čajeva i skuvajte ih – ali nemojte popiti sve njih!

Umesto toga, neke od njih možete upotrebiti za slikanje savršenih akvarela. Obični čajevi daće braonkastu ili zelenu boju, pomalo neuglednu, kamilica svetložutu, ali intenzitet i prozračnost možete lako varirati: jednostavno dodajte manje ili više sušenog bilja, ili ostavite bilje u vodi malo duže za tamniju boju.

Ovako dobijate idealnu paletu boja za pejzaže: livade, guste šume i džungle, apstrakciju, ili impresionističke portrete; postojanom crnom bojom iscrtajte konture, a zatim nehajno nanosite četkicom vodenu boju dobijenu od čaja.

Možete dobijati i različite nijanse sa spektra crvene boje, uključujući bordo, pastelno roze ili braon: pomešajte više čajeva i igrajte se sa nijansiranjem.

#2 Začini i povrće

Verovatno ste nekada i sami potražili inspiraciju razgledajući otvorene pijace Orijenta, i bezbrojne kupe začina fantastičnih, živih i zagasitih boja. I naše pijace su prelepe u svako doba godine: leti je tu voće, a pre i posle toga zrelo, sočno povrće raznih boja.

Tu lepotu možete preneti i u svoje radove, na potpuno autentičan način – koristeći iste te boje!

Ovo su samo neki od mnogih začina i plodova koje možete upotrebiti slikajući:

 • paprika – tamnocrvena boja;
 • kurkuma – zagasito žute nijanse;
 • cimet – topla braon boja;
 • plavi kupus – plavo – ljubičasta boja;
 • cvekla – bordo;
 • šargarepa – narandžasta.

Iz plodova cedite sok, a začine možete posipati ili mešati s providnim lepkom i napraviti interesantne nanose na jedinstvenim umetničkim delima.

#3 Sveži cvetovi i listovi

Buketi svežeg poljskog cveća preneće svoje iskričave nijanse na papir: napravite pastu od svežih, izgnječenih latica ili šarajte po papiru direktno. A kako drugačije dobiti onu pravu zelenu nego upravo tim istim zelenim vlatima koje želite da naslikate?

#4 Lakovi za nokte

I u toaletnom priboru kriju se umetničke zalihe; šminku je nezahvalno koristiti za crtanje i slikanje jer je skupa i teško se zadržava na papiru (mada možete probati sa starim karminima), ali lakovi za nokte su sasvim druga priča!

U drogerijama mogu da se kupe jeftini lakovi koji na noktima ne traju dugo, ali su zato na papiru odlični i pouzdani. Završnice su brojne: mat, sjajni, ispucali, sa šljokicama ili holografskim prelivima. Njima možete dodati posebne efekte, ili naglasiti određene delove za visoki sjaj. Prava srebrna, zlatna i bronzana boja koja se presijava kao prava retka je u formi tempere, ali će zato prosečan lak savršeno poslužiti.

#5 Odložite četkice i dodajte teksturu predmetima iz vašeg doma

Pored mnogih sastojaka iz prirode i domaćinstva koje možete koristiti umesto konvencionalnih slikarskih boja, u svoju umetničku opremu možete dodati i predmete koji će slikama dati posebnu teksturu:

 • krpe – različita tkanja za različiti otisak; naslonite ih na svežu boju, pažljivo odlepite i pustite da se osuši;
 • žičani sunđer – izgrebite delove na gustim premazima sa manje ili više pritiskanja;
 • lepak – iscedite ga na papir pre slikanja, sačekajte da se osuši i dobićete neravnu površinu ispod slike;
 • vosak – belim voskom iscrtajte papir, i na tim mestima se boja kasnije neće primiti;
 • so – pospite krupnu ili sitnu na svežu boju, i kada se ona osuši očistite je;
 • alkohol – kapaljkom dodajte na svežu boju da je mestimično razredite;
 • zgužvani celofan – naslonite ga pažljivo na svežu sliku i dobićete nepravilne geometrijske strukture kada ga odvojite i pustite da se osuši.

Inspiracija dolazi sa svih strana, a možete je staviti u pogon i izvući najviše od svog talenta na našem kursu slikanja. Razvijajte veštinu radi sopstvenog zadovoljstva, iz hobija, ili započnite pripremu za umetnički fakultet – koji god da su vaši ciljevi, uz stručnu pomoć naših umetnika ubrzo ćete ovladati novom veštinom.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.