Slikanje akvarel tehnikom za početnike
/
/
Slikanje akvarel tehnikom za početnike

Slikanje akvarel tehnikom za početnike

Slikanje akvarel tehnikom je jedna od najstarijih vrsta slikanja. Akvarel tehnika ili slikanje vodenim bojama je metoda u kojoj se boje prave od pigmenta koji je pomešan sa vodom. Ako želite da uđete u svet slikanja vodenim bojama, ovaj tekst će akvarel za početnike učiniti lakšim.

Šta je akvarel i kratka istorija

Akvarel (od francuskog aquarelle – voda) je u suštini vodena boja. Dobija se prilikom mešanja sitno mlevenih pigmenata, a kao vezivo se koristi gumiarabika.

Najčešća podloga za slikanje akvarelom je papir. Papir za akvarel se najčešće pravi u celosti ili delimično od pamuka, koji mu daje dobru teksturu i umanjuje gubitak oblika kada se navlaži. Vodene boje su često prozračne, i deluju svetlo zbog načina na koji se dobijaju.

Slikanje vodenim bojama je praksa koja potiče još od doba paleolita, a koristilo se za oslikavanje rukopisa u egipatsko doba, pa sve do srednjevekovne Evrope.

Međutim, ekstenzivna upotreba vodenih boja počinje sa renesansom, kada je nemački renesansni umetnik Albreht Direr proslavio njihovu upotrebu u svojim radovima.

Akvarel za početnike – šta treba da znate

Akvarel slikanje ume da bude zahtevno, ali kada se sunčeva svetlost odbije od belog papira i ozrači vodene boje, dobija se prelep prizor koji je vredan truda.

Četkice za vodene boje

Važno je da imate veliki opseg četkica. Vaš izbor će zavisiti od veličine samog rada. Eksperimentišite sa različitim veličinama kako biste videli šta vam najviše odgovara, ali nabavite i manje četkice za koje ne biste mislili da će vam biti od koristi.

Trebaće vam kada je reč o sitnim detaljima koje niste predvideli. Većina prodavnica ima set za početnike, koji imaju zadovoljavajuće četkice.

Vodene boje

vodene bojeBitno je da nabavite kvalitetne vodene boje. Trajaće vam duže i neće požuteti ili degradirati tokom vremena. Postoji više različitih brendova, zato kupite nekoliko boja od različitih proizvođača i utvrdite koji vam najviše odgovara.

Izbegavajte da koristite belu boju, jer nije prozirna. Vodene boje se posvetljavaju ili potamnjuju različitom količinom vode. Bela boja će poremetiti izgled akvarela.

Akvarel boje mogu dolaziti u obliku pljosnatih pločica, malih paketića, pa i u tubama.

Papir za vodene boje

U akvarelu se kao podloga najčešće koristi papir. Osnovno pravilo je da papir bude teži od 140 g/m2, kako bi se što manje borao prilikom nanošenja vode. Što je teži papir, to je manja verovatnoća da će se izobličiti.

Uglavnom se koriste tri vrste papira:

  • Hladno presovani papir
  • Vruće presovani papir (ima više glatku teksturu u odnosu na hladno presovani)
  • Hrapavi papir

Najčešće se papir prvo navlaži, a zatim postavi horizontalno na podlogu, kako se boja ne bi slivala. Da vam se papir ne bi pomerao u toku slikanja, zalepite ga samolepljivom trakom na ivicama.

Paleta

paleta vodene bojePaleta vam može biti od velike koristi tokom slikanja vodenim bojama. Možete da pomešate tri nijanse iste boje. Za prvu nijansu, četkicom nanesite osam kapljica vode u rupicu, a zatim mokrom četkicom prenesite vlažni akvarel u rupicu.

Za drugu nijansu nanesite pet kapljica vode, a zatim opet prenesite boju u vodu. Samo obavezno promešajte četkicu, kako bi se sva boja slila u vodu. Ako vam ne izgleda tamnije od prve nijanse, dodajte još boje.

Za najtamniju nijansu koristite paletu direktno.

Mešanje vodenih boja

Za mešanje različitih vodenih boja najlakše je koristiti paletu, bilo da je u sklopu seta ili odvojena. Postupak mešanja vodenih boja je prilično jednostavan: stavite jednu boju u paletu, zatim dodajte drugu boju.

Mešanjem dve različite boje dobićete novu boju! Ako ste ograničeni na nekoliko boja, znanje o mešanju boja je veoma korisno. Možete da se osvrnete na točak boja, kako biste znali koji rezultat da očekujete.

Ako vam se pomešana boja osuši na paleti, ne morate da brinete! Slobodno je rehidrirajte i biće kao nova, bez obzira na to koliko je dugo bila suva.

Ovde smo pokrili osnove slikanja akvarel tehnikom, a ako želite da naučite više o specijalnim tehnikama i vežbate u prijatnom okruženju, dođite na naš kurs slikanja!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.