Venecijanske maske – simbol italijanske umetnosti i kulture
/
/
Venecijanske maske – simbol italijanske umetnosti i kulture

Venecijanske maske – simbol italijanske umetnosti i kulture

Venecijanske maske izazivaju divljene čitavog sveta, a ne kupiti ovaj suvenir je gotovo nemoguće kada se nađete na ulicama Venecije. Dok je u svim drugim gradovima na svetu akcenat na šoljama, magnetima i razglednicama sa motivima destinacije, sa štandova venecijanskih suvenirnica vas posmatra na hiljade porculanskih lica, prefinjenih i glamuroznih u svojim neobičnim izdanjima. 

Venecijanska maska je svojevrsno umetničko delo, a njenu vrednost produbljuje činjenica da su uske venecijanske uličice nekada zaista bile ispunjene prolaznicima koji su ih nosili, bivajući tada neko drugi, srećniji i slobodniji… ili pak gori i neumereniji u svojim porocima. 

Elegantne venecijanske maske tako sa sobom nose notu misterioznosti koja nam je privlačna i u 21. veku, a u nastavku teksta se vraćamo u neka davna vremena kada je Venecija zaista bila grad pod maskama. Evo kada su nastale, i šta ustvari simbolizuju čuvene venecijanske maske. 

Istorija venecijanske maske: simbol Venecije nekad i sad

Venecijanske maske su nastale još u antičko vreme, a njihova simbolika leži u jednakosti. U vreme kada su se povlačile oštre granice među različitim društvenim slojevima, maske su bile odličan način da razlike izblede, a da građani Venecije postanu znatno slobodniji u svojoj jednakosti. Ipak, istorija venecijanske maske ima i svoje mračne strane. 

Sloboda i poroci pod venecijanskom maskom

Nošenje oslikanih maski je bila svakodnevna praksa Venecijanaca – nosili su ih i bogati i siromašni, a Venecija je tako dobila reputaciju grada pod maskama, što zvuči vrlo zanimljivo i mistično. Međutim, koliko god se za ove suvenire danas vezivali samo komplimenti, oni su nekada služili i kao korisno pokriće za vandalizam, promiskuitet, i kriminalne radnje.

Upravo zbog toga je Mletačka republika od 14. veka počela da uvodi mnoge restrikcije koje ograničavaju upotrebu maski, praktično zabranjujući njihovo nošenje, osim u vreme čuvenog Venecijanskog karnevala ili važnih političkih događaja. Tako su “pale” maske Venecije, a oni koji bi prekršili zakon dobijali su ogromne kazne za nepoštovanje. 

Bez obzira na mračnu stranu ove venecijanske tradicije, treba uzeti u obzir i lepšu stranu ove prakse: pod maskama su svi bili ravnopravni, a na balovima su mogli da plešu zajedno i oni koji bez maski na ulici verovatno ne bi smeli ni da se pogledaju zbog društvenih razlika. 

Vodič kroz maske u Veneciji – šta koja označava?

Raznovrsne maske u Veneciji koje možete videti danas imaju svoju simboliku i namenu, pa se prema raznim specifičnostima razlikuju tačno određeni tipovi venecijanskih maski. Kada je u pitanju venecijanska maska istorija prepoznaje nekoliko glavnih tipova, a većinu danas možete pronaći u venecijanskim suvenirnicama. 

Bauta – najčešća venecijanska maska

Bauta je najpopularnija, a verovatno i najpraktičnija venecijanska maska. Ona prekriva gornji delo lica – oči i čelo, ostavljajući deo ispod nosa slobodnim. Nosioci ove maske su mogli bez problema da govore, jedu i piju, držeći i dalje svoj identitet u potpunoj tajnosti. 

Bauta maske su uglavnom nosili muškarci, u kombinaciji sa specifičnim trorubim šeširima u crnoj boji. Ako se danas prošetate Venecijom, uočićete ogroman izbor ženskih i muških maski ovog modela, koji je nekada bio obavezan deo dres koda na određenim političkim skupovima. 

Columbina – tipična ženska maska

Columbina podseća na Bautu, s tim što je bila namenjena isključivo ženama. Bila je ukrašavana kristalima, kožom, raznim bojama, perom i drugim detaljima koji su je činile vrlo lepim i autentičnim dodatkom u izgledu svake žene.  

Medico della peste – maska sa “kljunom”

Medico della peste masku ćete prepoznati po izduženom belom kljunu zbog koga se ova maska ne može svrstati među najelegantnije, ali činjenica je da se široko upotrebljavala u venecijanskim krugovima. Izvori tvrde da je ovakva maska prvobitno služila kao prenvencija od zaraza i bolesti, mada je vremenom postala uobičajen deo postavke maski na karnevalima. 

Moretta – ženska ovalna maska

Moretta ima ovalan oblik koji je obično praćen baršunom i velom. Karakteristična je po tome što nije imala otvor za usne, već samo za oči, pa žene koje su je nosile nisu govorile. Ovu maska je bila namenjena isključivo za žene, pa je teško naći muške primerke ovog modela. 

Larva – klasična bela maska

Larva je maska vrlo klasičnog oblika i izgleda – obično je ovalna, čisto bele boje bez posebnih dodataka koji bi je istakli. Samim tim je bila jedna od najnošenijih maski u Veneciji, a kako nije imala mnogo ukrasa i detalja na sebi, bila je i vrlo pristupačna. Ovakva maska prekriva celo lice i čuva identitet osobe koja ga nosi, a obično se kombinovala sa šeširom i plaštom.  

Izrada venecijanskih maski – raskošni motivi na maskama

Originalne venecijanske maske su delo venecijanskih majstora – cenjenih umetnika koji su stvarali autentične i vrlo vredne primerke maski. Veruje se da su imali poseban ugled u društvu, a njihovu delatnost dodatno vrednuje to što su se maske izrađivale isključivo prema pravilima iz statuta donesenog 1436. godine. 

Majstori svog zanata su ulagali veliki trud u pravljenje i umetničko iscrtavanje maski, a to je uključivalo i osmišljavanje najraskošnijih modela, kombinovanje tkanina, bisera, zlata i drugih elemenata, zbog kojih su motivi na maskama izgledali tako prefinjeno. 

Tradicija se održala sve do danas, pa se originalne venecijanske maske i 21. veku izrađuju prema ustaljenim standardima koji ih definišu. Statutom su tačno propisane vrste maski, materijali, ukrasi i načini izrade.

Iako u Veneciji možete pronaći originalne maske i poneti ih kao suvenir, ulice su prepune i običnih suvenircnica koje nude zaista lepe primerke ukrašene raznim bojama, motivima i drugim detaljima. 

karneval u venecijiKarneval u Veneciji – simbol Venecije

Teško je govoriti o venecijanskim maskama, a ne pomenuti čuveni Venecijanski karneval. Zahvaljući ovoj manifestaciji, Venecija se jednom godišnje vraća vekovima unazad, i postaje grad pod maskama kao što je to bila u srednjem veku. 

Karneval u Veneciji svoje korene vodi iz dvanaestog veka, a njegova savremena istorija počinje 1979. godine, kada je karneval ponovo oživeo nakon skoro 200 godina pauze uzrokovane zabranom održavanja od strane austrijskog cara. 

Termin karnevala se svake godine određuje prema Uskrsu, tako da manifestacija bude završena do početka ovog praznika. Program uključuje niz događaja, balova i manifestacija, a sve se dešava upravo pod maskama zbog kojih je Venecija u to vreme verovatno najbajkovitiji grad na svetu (što se i inače može tvrditi za nju). 

Ukoliko se posetite Karneval u Veneciji, kretaćete se među ljudima koji su pokriveni maskama, a pravi doživljaj ćete imati samo ukoliko se stopite sa masom pod sopstvenom maskom. Zato ne propustite priliku da na trenutak osetite kako je izgledala Venecija pre mnogo vekova, i kako je, bar na trenutak, biti definisan jedino svojom maskom i ukrasima. 

Venecijanska maska je jedan od najlepših suvenira kojim možete obogatiti svoj dom, pa zato ne propustite priliku da posetite ovaj grad i nabavite jednu za svoju policu. Ukoliko je kreativnost vaša jača strana, možete se oprobati i u kreativnim hobijima u okviru kojih možete oslikati sopstvenu masku, a granice ukrašavanja i oblikovanja određujete isključivo vi sami!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.