10 saveta za izradu maketa
/
/
10 saveta za izradu maketa

10 saveta za izradu maketa

slinkachu maketa minijatura audi lizalicaMaketarstvo je veština koja dobija na popularnosti. Uprkos razvoju tehnologije 3D štampe, postoji posebna čar u repliciranju originalnog predmeta sopstvenim rukama. Bilo da pravite makete aviona, građevina ili automobila.

Kako biste izvukli maksimum iz vaših maketa, pročitajte ove savete koji će vam pomoći u izradi maketa.

#1 Koristite odgovarajući alat

Posedovanje odgovarajućeg alata za izdradu maketa nije sve što će vam biti potrebno, ali će svakako napraviti razliku između dobre i sjajne makete. Ne želite da trošite vreme na pronalaženje nepogodne zamene za nedostajući alat. Nabavite sve što vam treba pre nego što počnete sa izradom.

#2 Koristite kvalitetan alat za sečenje

x akto nožKada pravite maketu gotovo uvek ćete morati da isečete neki materijal kako bi zadovoljili zahteve izgradnje, što alat za sečenjem čini nešto važnijim od ostalog alata (osim lepka, ali o tome ćemo kasnije).

Postizanje glatke ivice tokom sečenja znatno dodaje urednost maketi, možda nije toliko primetno, ali verujte nam, neravne ivice se definitivno primećuju. Nabavite dobar alat zasečenje, sa setom promenljivih oštrica, tup nož je često opasniji od oštrog.

Dobar par oštrih makaza je od velike koristi, pogotovo kada ne želite da provodite par sati u pravljenju delikatnih rezova korišćenjem noža.

#3 Birajte materijal pažljivo

Iako vaša maketa neće uvek biti srazmerna originalu, materijali koji koristite u izgradnji su važni. Prvo, želite da materijal govori o samom projektu; nakon što ste pažljivo odabrali materijale, to će vam omogućiti da znatno ubacite druge u narativ, umesto da koristite samo karton npr.

Dugo, izaberite materijal koji je jednostavan za upotrebu; pravljenje maketa treba da bude zabavno i opuštajuće, a ne da vam oduzima energiju i vreme.

#4 Koristite uslužno sečenje ako je potrebno

cnc mašinaNije redak slučaj da imate CAD model na svom računaru, u tom slučaju, uslužno sečenje bi moglo biti od velike koristi. Kod laserskog sečenja, caka je u tome da pravilno postavite svoj virtuelnimodel, kako biste mogli da ga isečete i kasnije sklopite.

Možda ćete biti ograničeniji u geometriji, a ovde je treći savet od posebne važnosti. Ne želite da koristite materijal koji će se zapaliti, a ako koristite drvo, planirajte kako ćete da uklonite tragove sečenja.

#5 Koristite skice

Prostorno razmišljanje nije lako, pa čak ni arhitektama. Skice vam mogu znatno olakšati proces izrade, tako što ćete unapred znati šta vam je sve potrebno.

#6 Pazite na osvetljenje

sijalicaPravilno osvetljenje vašeg radnog okruženja je od suštinskog značaja za smanjenje naprezanja očiju u toku rada. Takođe vam omogućava da vidite detalje na maketi i izbegavate greške. Još možete napraviti odlične fotografije maketa ako imate dobro osvetljenje.

#7 Obezbedite dovoljno prostora

Napravite sebi dovoljno prostora pre nego što krenete sa izradom maketa. Bićete jako zahvalni sebi u budućnosti. Izrada modela i maketa može izazvati pravi nered i možete se iznervirati veoma brzo ukoliko nemate dovoljno prostora i organizacije.

Postavljanje kante za otpatke ili odvajanje prostora za sečenje od prostora za sklapanje vam može učiniti iskustvo pravljenja makete mnogo prijatnijim i sprečiti gubljenje živaca.

#8 Izaberite dobar lepak

Kao što smo pomenuli, uz dobar alat za sečenje, odabir dobrog lepka je jedan od najbitnijih aspekata izrade maketa. Ništa, ali ništa nije gore od toga kada se pojavite sa maketom koja samo što se nije raspala na najmanji dodir.

Osim, možda, kada se pojavite sa maketom koja je prekrivena ostacima lepka. Birajte lepak u odnosu na koje materijale koristite u izradi. Nije sav lepak isti.

#9 Perite ruke

pranje rukuUlje se prirodno stvara na našim rukama, a zatim se meša sa prljavštinom koja kasnije završi na vašoj maketi. Odvratan je osećaj kada završite sa maketom, samo da biste pod boljim svetlom videli svoje otiske prstiju.

#10 Vežbajte

Pravite greške i učite iz svog iskustva. Što više maketa napravite, to ćete biti bolji. Zapišite sve poteškoće na koje ste nailazili i šta ste naučili kako biste ih savladali. Te beleške vam mogu biti od ogromne pomoći ako naiđete na slični problem u budućnosti. Vežba dovodi do savršenstva.

Ako želite da učite od profesionalaca, dođite na kurs maketarstva u okviru našeg Hobi centra i naučite sve što vas može zanimati o maketarstvu.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.