Kako se prave makete aviona u četiri koraka
/
/
Kako se prave makete aviona u četiri koraka

Kako se prave makete aviona u četiri koraka

Kako se pravi maketa aviona - ratni avion

Da li ste razmišljali da isprobate maketarstvo kao novi hobi? Pravljenje maketa može biti jako zabavno. Od maketa aviona, vozova, građevina pa sve do maketa celih gradova! U ovom blogu ćete saznati kako se prave makete aviona na osnovu kita.

Nakon što ispoštujete sledećih četiri faza u izgradnji – planiranje, sklapanje, farbanje i finiširanje, imaćete model spreman za izložbu! Ako više volite da vam neko pokazuje uživo kako se prave makete, dođite na naše radionice maketarstva u Beogradu i naučite kako da pravite sve vrste maketa uz ljubazne edukatore. Do tad, zasucite rukave!

#1 Planiranje

Pre nego što počnete, odlučite se za model koji želite da napravite. Avioni se obično dele na borbene, transportne, vojne transportne, privatne, lagane letelice, putničke, glajdere i ostale. Ovo je bitno zato što su neki modeli teži od drugih. Npr. vojne letelice su teže, jer zahtevaju kompleksne kamuflažne šare i veštinu rada sa erbraš metodom. Model za koji se odlučite bi trebalo da bude u ravnoteži sa vašim interesovanjima i sposobnostima.

Pravljenje makete nije tako lako poput prostog sklapanja na osnovu uputstva. Komplikovanije je od sklapanja police koju ste kupili i utrošili malo više vremena. Prvi korak u sklapanju je da detaljno pročitate uputstva, od predstavljanja, koraka i farbanja, sve do liste delova. Većina kitova aviona će imati set alternativnih šema boja, a ponekad i delova. Izbor šeme boja i varijacija gradnje se mora uraditi pre nego što sklapanje počne.

Odlučite se za detalje letelice. To znači da odlučite da li će točkovi za sletanje biti unutar ili izvan letelice, da li će vrata biti otvorena ili zatvorena, da li će zakrilca biti postavljena na gore ili na dole… Kada je reč o borbenim letelicama, odlučite da li ćete dodavati oružje. Ako kit aviona koji sklapate uključuje pilota ili putnike, izaberite da li ćete ih stavljati u avion.

Na kraju se odlučite koliko će biti ,,realnih’’ detalja, poput čađi na izduvnim cevima, ležištima mitraljeza i slično… Izaberite detalje na osnovu uslova u kojima bi se letelica našla. Zapišite sve ove detalje na papir kako biste u svakom trenutku imali sliku u glavi.

U kom okruženju će se nalaziti letelica? Da li želite da napravite dioramu ili dodatne elemente za ukrašavanje pozadine. Neki kitovi uključuju oružje, vozila za manipulaciju letelicom na zemlji ili osoblje. Ovi objekti mogu biti od koristi u postavljanju pozadine, ali isto tako mogu da odudaraju od letelice koju ste izabrali. Npr. nema smisla da se maketa aviona u letu postavi pored stepenica za ukrcavanje putnika. Ako ste dovoljno ambiciozni, možete napraviti dioramu od sopstvenih elemenata. Napravite listu materijala koji će vam biti potrebni za takvu namenu.

#2 Sklapanje makete aviona

Prvo očistite detaljno sve delove. Prašina i ulje mogu uticati na prihvat lepka i boje, a utiču i na autentičnost makete. Možete očistiti prašinu i ulje toplom vodom i malom količinom deterdženta. Isperite delove dok su još na ploči, potopite ih u vanglu, a zatim ih dobro ispirajte i obrišite ubrusima. Ne sme da preostane voda ili deterdžent na delovima makete pri sklapanju.

Kad ste očistili delove, isecite ih makazama sa plastične ploče. Koristite skalpel da uklonite višak plastike.

Pre nego što zalepite delove, proverite da li su čisti i da dobro naležu jedan na drugi. Kada nanosite plastični cement, stavite ga samo na jedan deo koji sklapate. Kada lepite prozirne delove, poput prozora ili krova kabine koristite beli lepak.

Ako se pojave šupljine nakon sklapanja, možete da probate da popunite šupljinu gitom ili nekim drugim materijalom koji je moguće uglačati kad očvrsne, i preko kog se može naneti farba. Ukoliko se delovi nisu lepo spojili, moraćete da odvojite delove i zalepite ih ispočetka.

Pravljenje makete aviona

Kada nanesete lepak možda će biti potrebno da ih držite zajedno neko vreme dok lepak ne očvrsne. Možete ih držati rukama, ili koristiti nekoliko alata koji će uraditi isti posao. Elastične gumice, štipaljke za veš, trake i žica su alati koje možet koristiti u tu svrhu. Obratite pažnju da postoji dovoljno pritiska koji drži delove zajedno, a da ih pritom ne ošteti. Pazite i da se plastika ne ogrebe prilikom lepljenja.

#3 Farbanje aviona

Izaberite čisto i suvo mesto gde ćete naneti boju, kako biste izbegli nanošenje prašine i prljavštine na boju. Neka svi delovi budu suvi i čisti, farbanje preko čestica ih neće ukloniti, već ih zarobiti u mestu.

Dobro promešajte farbu kako biste dobili jednaku boju. Verovatno ćete morati da zašitite delove koje ne želite da ofarbate. Ovo možete uraditi molerskom trakom ili možete korisiti tečnu zaštitu za delove koje ne možete pokriti trakom.

Koristite četkicu odgovarajuće veličine i pazite da nema opuštenih čekinja koje mogu rasprašiti farbu. Farbanje četkicom bi trebalo da se koristi samo za izolovane delove ili one koji zahtevaju određeni finiš. Primena četkice ostavlja tragove u smeru pokreta četkice i ne bi trebalo da se koristi za farbanje većih površina.

Kada koristite erbraš (vazdušni pištolj za boju) obavezno pratite uputstva proizvođača. Erbraš nanosi jednaku količinu farbe i koristi se za farbanje većih delova. Međutim, to ne znači da ne možete ga upotrebite za farbanje manjih delova, dokle god su dobro zamaskirani. Ukoliko je potrebno, uklonite višak boje nekim alatom poput noža, šrafcigera ili koristite razređivač.

#4 Finiš i nalepnice za maketu aviona

Ostavite sklopljen i obojen avion da se osuši jedan dan. Pre samog lepljenja nalepnicama još jednom uklonite prašinu sa njega.

Isecite nožem sve nalepnice koje želite da stavite na avion. Ne morate da ih isečete savršeno, slobodno ostavite malo prostora okolo kako ne biste slučajno isekli komad koji ne treba dirati.

Uzmite činiju sa mlakom vodom u koju ćete potapati nalepnice za avion, kako biste uklonili papir na koji su zalepljene. Držeći nalepnicu pincetom, potopite je u vodu na 20 sekundi, to će biti dovoljno da se odlepi od papira, a zatim je nalepite na maketu.

Ostavite nalepnicu da se osuši, a možete je blago tapkati ubrusom kako bi se brže osušila. Ako se desi da u toku sušenja promeni položaj, koristite četkicu sa toplom vodom kako bi je vratili na odgovarajuće mesto.

Sada možete da postavite maketu na vidljivo mesto i dozvolite sebi, a i drugima, da se dive vašoj kreaciji! Osmelite se da sledeći put probate složeniju maketu ili dođite na besplatan prvi čas naše radionice i naučite da napravite maketu po sopstvenoj meri.

Srećno!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.