Ovo su predmeti na kojima možete primeniti dekupaž na platnu
/
/
Ovo su predmeti na kojima možete primeniti dekupaž na platnu

Ovo su predmeti na kojima možete primeniti dekupaž na platnu

Tenhika dekorisanja predmeta komadima papira pojavila se u istočnom Sibiru u 12. veku, i nedugo zatim je postala veoma popularna u Kini, gde se koristila za ukrašavanje svetiljki, zidova i prozora. U 20. veku ova tehnika dobija naziv dekupaž, po francuskoj reči “decouper” što znači “iseći” ili “izrezati”.

Dekupaž je i danas veoma popularan i koristi se za ukrašavanje gotovo svih predmeta, od malih kutija za nakit, do velikih komada nameštaja. Tehniku oslikavanja možete primeniti na brojnim podlogama, kao što su papir, drvo, staklo ili platno. Pročitajte naredni tekst, i saznajte kako da napravite dekupaž slike na platnu.

Dekupaž na platnu u Vašoj spavaćoj sobi

Pre nego što započnete dekorisanje, poželjno je da sliku koju želite da prenesete na platno, odštampate laserskim štampačem, kako se boja ne bi razmazala tokom oslikavanja. Takođe, ukoliko motiv koji želite da oslikate sadrži slova ili brojeve, vodite računa da će se oni preslikati naopačke. Kako Vam se to ne bi dogodilo, sliku možete preurediti u fotošopu.

Nakon što ste pripremili sliku, postavite je na površinu na koju je želite preneti. Platno treba da bude opeglano, jer podloga na kojoj oslikvate mora da bude ravna, bez kvržica, kako bi se slika verno prenela. Za postupak oslikavanja na platnu, potrebni su Vamaceton i kuglice vate. Aceton ne treba da ima dodatke, boje, mirise, već da bude 100 procentni.

S obzirom na to da aceton brzo isparava, preslikavanje treba da radite u delovima. Aceton nanesite kuglicom vate preko papira, a potom kašikom ili staklenom flašom pritiskajte i lagano trljajte, kako biste preneli sliku. Vodite računa o tome da prilikom pritiskanja ne poderete papir, a ukoliko se motiv nije dobro preslikao, dodajte još acetona. Nakon toga, postepeno možete skidati sliku, i ostaviti platno da se osuši.

Ukrasni jastukDekupaž na posteljini, slikarskom platnu i dasci

Isti postupak možete ponoviti na posteljini ili dasci, samo vodite računa o tome da se tokom postupka slika ne pomera, kao i da podloga bude potpuno ravna. Ukoliko želite da neki motiv koji Vam se dopao, bude okačen na zidovima Vaše spavaće sobe, možete uraditi i dekupaž na slikarskom platnu.

Motivi sa salvete na platnenim predmetima

Ukoliko želite da nekim zanimljivim dezenom ukrasite platneni komad odeće, nameštaja ili nekog druga predmeta, koristeći priručni materijal, pročitajte narednu ideju i saznajte kako da dekorišete platnenu površinu motivima sa salvete koji su Vam se dopali.

Dekupaž na platnu postupak izrade

Platno za dekupaž namažite drvofiksom, koji je u tankom sloju pomešan sa vodom. Podlogu premažite što brže, kako se lepak ne bi osušio. Takođe, potrebno je da čitavu površinu na koju nanosite motiv premažete, kako bi se salveta zalepila za podlogu. Salvetu pažljivo naslanjajte na platno, i lepite je od sredine ka krajevima.

Nakon toga, preko salvete stavite papir za pečenje (njime se oblažu tepsije pre nego što se stave u rernu) i prelazite peglom preko papira, sve dok se lepak ne osuši. Nakon toga, pripremite mat akrilni lak i malo ga razredite u vodi, a potom u tankom sloju nanesite preko salvete. Ukoliko želite da dekupaž primenite i na drugim podlogama i predmetima, onda umesto priručnog materijala, kupite materijal koji je namenjen za dekupaž.

Još nekoliko korisnih saveta za dekupaž na platnu

Ukoliko primenite navedeni postupak, dekorisano platno se neće oštetiti ni prilikom pranja, ili uopšte u kontaktu sa vodom. Takođe, platnenu površinu koju ste ukrasili možete da šijete i prekrajate, a salveta se sigurno neće odlepiti.

Platenenu podlogu za preslikavanje pre nego što započnete ukrašavanje dekupažom, možete ofarbati u nekoj boji, ukoliko mislite da će se bolje uklopiti uz dezen sa salvete. Ipak, vodite računa o tome da platnenu podlogu ne natopite previše bojom dok je farbate. Nakon toga, sačekajte da se boja osuši, a potom počnite sa dekorisanjem.

Ukoliko želite da ulepšate ambijent u kom boravite i predmete u njemu, pronađite podlogu koju želite da ukrasite je dezenom po Vašoj želji. Osim toga, dekupaž je idealan za one koji žele da razvijaju svoju kreativnost i ulepšaju svoj životni prostor, pa tako osim na platnu, možete uraditi i dekupaž na staklu.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.