5 načina da kreativno upotrebite veštinu kaligrafije
/
/
5 načina da kreativno upotrebite veštinu kaligrafije

5 načina da kreativno upotrebite veštinu kaligrafije

Umetnost lepog pisanja je drevna, ali nije izgubila na aktuelnosti. Saznajte kako sve možete iskoristiti umeće kaligrafije – umetnički, praktično i unosno.

kaligrafsko pismo pisanjeMožda nikada niste pomislili da će to što lepo pišete postati vaš novi hobi ili zanimanje – ali to uopšte nije neverovatno!

Postoji mnogo načina na koji možete iskoristiti poznavanje kaligrafije, a mi smo ovde naveli samo neke od njih – bilo da ste nastrojeni umetnički, tražite način da zaradite ili samo želite da se upustite u novi hobi.

#1 Pisanje pozivnica

Verovatno prva prilika da pokažete svoje kaligrafsko umeće biće pisanje pozivnica za sopstvene ili porodične potrebe.

Ono što je ranije bilo brzinsko žvrljanje hemijskom imena i adrese, uz kupovinu generičkih, jeftinih pozivnica za venčanja, rođendane i druge svečane prilike, sada postaje poseban kreativni poduhvat i novi lični projekat.

U zavisnosti od toga kakva je prilika, možete isprobavati vesele i razigrane rukopise, nežne i izuvijane linije ili moderna, geometrijska rešenja. Uz kaligrafske savete i trikove, na internetu (Youtube, Pinterest) ćete pronaći mnoštvo tutorijala za brze, inovativne i jednostavne ilustracije koje možete pridružiti vašem krasnopisu.

Ko zna – ako se neko ko je dobio pozivnicu zaljubi u vaš stil, možda je prvo profesionalno umetničko angažovanje na pomolu!

#2 Ukrašavanje odeće, cegera i raznih predmeta

Kada ste savladali papir i razne vrste pisaljki, pera i tuševa, možete se osmeliti i preći na tkanine.

Ako nikada niste uspeli da pronađete majicu sa onom pravom porukom, ili su vam se neka lepa misao ili stih urezali u sećanje, nema razloga da ne uzmete stvar u svoje ruke.

U hobi – radnjama, knjižarama i pozamanterijama možete pronaći mnoštvo različitih boja, sa šljokicama i različitim završnicama; odaberite nekoliko tubica, nabavite četkice i uživajte u oslikavanju majica i pantalona!

Na kraju je često potrebno samo prepeglati dizajn pokriven papirom kada se osuši – prema uputstvima sa farbe.

Pored odeće, možete oslikavati cegere, ali i mnoge druge kućne predmete. Dajte novi imidž torbi za pijacu ili praznoj staklenoj flaši koju nekako nemate srca da bacite.

#3 Umetnost vođenja dnevnika

Ukrasite svoju agendu ili dnevnik posebnim bojama i rukopisima. Journaling je posebno inspirativan hobi koji svakodnevne beleške i spiskove pretvara u mala umetnička dela.

sveska i pero za kaligrafijuPored lepog pisanja, stranice vaših notesa možete dekorisati i:

  • nalepnicama;
  • presovanim cvećem;
  • fotografijama ili isečcima iz novina;
  • ukrasnim selotejpom;
  • lepkom sa šljokicama.

Zabeležite šta se kog dana desilo, lepe misli ili stigove i godinu dana kasnije vratite se da pročitate šta je obeležilo taj dan.

#4 Fuzija književnosti, kaligrafije i crtanja: concrete poetry

Ukoliko gajite sklonost ka lepom izražavanju, concrete poetry je prilika da se izrazite likovno i književno.

Rečenice kratkih priča, misli i stihovi se zapisuju tako da kreiraju i popunjavaju konture različitih oblika. Počnite od krugova: skicirajte ih tankom, svetlom linijom na papiru kao graničnike za pisanje, unutar kruga obeležite linije i ispisujte rečenice. Ukoliko ste talentovani za crtanje, probajte i zahtevnije oblike, ili od pojedinih slova i reči stvarajte posebne crteže.

#5 Hobi koji raste u zanimanje: unovčite veštinu kaligrafije

Iako je hobi pre svega tu da učini da se u slobodno vreme opustite i uživate, od njega možete načiniti dobar izvor povremenih prihoda – ili stalnih, ako ste u mogućnosti da rizikujete i usmerite snage i finansije u otvaranje novog posla.

pisanje peromNavedene načine da kaligrafijom ulepšate predmete i svet oko vas možete i unovčiti: uz kurseve grafičkog dizajna i rada u kompjuterskim programima za crtanje, možete preneti veštinu u digitalni svet. Ako to uspete, otvaraju vam se mnoga vrata: od dizajniranja i prodaje pozivnica i vizit – karti, do izrade i prodaje posebnih fontova. Ukoliko želite da ostanete u „fizičkom” svetu – možete napraviti prodavnicu cegera koje sami sašijete i ukrasite raznim porukama.

Kada je vaša veština dostigla zavidan nivo, možete preneti svoje znanje na časovima kaligrafije, kao što je to učinila naša umetnica Silvana Ručnov.

Imate priliku da upravo od nje učite! Beoart House organizuje kurs kaligrafije u Beogradu gde možete savladati osnovne tehnike, uz stručne savete i obezbeđene materijale. Dođite i unesite dozu umetnosti u svoj život, lako i zabavno.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Нема производа у корпи.