Kada kuvanje postaje umetnost
/
/
Kada kuvanje postaje umetnost

Kada kuvanje postaje umetnost

Kuvanje je aktivnost koju obavljamo relativno često, svakodnevno ili više puta na dan. Toliko je prisutno u našim životima, naročito kod lepšeg pola, da ga možemo izjednačiti sa spavanjem, čitanjem dnevne štampe, konzumiranjem hrane i svim onim aktivnostima bez kojih ne možemo zamisliti svakodnevnicu.

Ako ste srećnik/ca koji voli da provodi vreme u kuhinji, ovaj tekst će vas dodatno inspirisati, ali ako se nerado približavate šporetu i u kuhinju ulazite samo po svoj preparat za mršavljenje, naredni redovi mogu da promene ovu situaciju i pretvore vaše kuvanje u pravu malu umetnost!

Šta razlikuje vaša jela od onih u koja se služe u restoranima?

Koliko puta ste se oduševili tek serviranim jelima u restoranu, u toj meri da niste odoleli fotografisanju sadržaja na tanjiru? Pre nego što proglasite kuvare ovog restorana vanserijskim talentima, razmislite o nekoliko stvari.

Ljudi koji spremaju ova jela su u većini slučajeva školovani za taj posao, rade ga sa puno ljubavi i znaju pregršt trikova koji utiču na kvalitet kuvanja. Ipak, postoje neke stvari koje oni primenjuju u pripremi jela a koje su na raspolaganju i vama ukoliko imate volju da se bavite ovim.

Ukus je najvažniji

Primetićete da kada spremate hranu u kućnoj varijanti, često upotrebljavate samo neophodne namirnice i ne eksperimentišete mnogo. Zadovoljavate se time da vaš ručak bude jestiv i relativno ukusan, jer time u velikoj meri štedite vreme, a i novac. Sledeći put obogatite svoje jelo namirnicima koje već imate negde na kuhinjskim policama. Kombinujte ukuse, mirise i sastojke.

Rižoto koji naručujete kada posetite obližnji restoran je napravljen od istog pirinča koji i vi koristite, samo što su mu dodati komadići piletine, neki zanimljiv sos, malo luka ili poneka maslina. Osim što utiču na ukus, svi ovi sitni dodaci dodaju boju jelu pa ono postaje i vizuelno privlačno.

Zato se ne plašite da sledeći put začinite svoje jelo nekim novim sastojcima, ili da napravite svoju, “autorsku” salatu od namirnica koje nikad ranije niste kombinovali. Niko ne može da dovede u pitanje novi specijalitet, osim vašeg sopstvenog čula ukusa!

Bitna je i količina

Sada kada ste prebrodili netrepljivost prema pojedinim namirnicama i konačno počeli da eksperimentišete u kuhinji, povedite računa i o tome koliko hrane servirate i koliko obilan obrok treba da bude. Koliko god postignuti ukus ručka bio dobar, držite se zlatnog pravila o umerenosti, kao i onog koje kaže da treba prestati kada je najslađe.

Jelo će se vašim gostima mnogo više dopasti ako porcije budu srednje, taman toliko da ostane mesta i za desert. Niko ne voli osećaj koji dolazi nakon prejedanja, a i sigurno ne želite da kolači oko kojih ste se toliko trudili ostanu netaknuti, zbog preobilnog ručka.

Dekoracija je ključ

“Lepota privlači, karakter zadržava” je izreka koju možemo primeniti i u našem kontekstu, samo u malo izmenjenoj varijanti. Pre bismo rekli “dekoracija privlači, a ukus zadržava”. Ovo znači da isprobavanju samog ukusa prethodi želja za datim jelom, a ona se postiče vizuelnim efektima.

Upotrebite svu svoju maštu i dostupne namirnice. Iseckajte salatu na drugačiji način i poslužite je u obojenom tanjiru umesto na klasičnom belom. Sa tom bojom uskladite i salvete ili neku drugu sitnicu, i vaša trpeza će odmah dobiti življi ton.

Ukoliko služite ribu, limun poredajte sa dve strane četvrtastog ovala, a zanimljiv kontrast limunu biće zelena boja spanaća kojom možete popuniti ostatak praznog prostora oko ribe. Sa malo uloženog truda, dobićete zanimljiv efekat!

Složićete se sa nama da kulinarsko umeće ne podrazumeva samo ukus, nego i dekoraciju jela. Uz malo kreativnosti, mašte i hrabrosti vaša jela će dobiti sasvim drugačiju dimenziju, a sve što vam je potrebno su sitnice koje verovatno već imate na svojim policama. Jer, zašto jednostavno kad može originalno?

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi.